Ζήτημα υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου θέτει και πάλι η Τουρκία


                                                                 


Νέα τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο. Οι Τούρκοι θέτουν και πάλι ζήτημα υφαλοκρηπίδας του νησιού, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον επαναφέρουν...άλλο αίτημά τους για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Αυτή τη φορά ωστόσο η τουρκική πρόκληση συνοδεύτηκε και με ρηματική διακοίνωση (notam) προς την ελληνική κυβέρνηση περί δήθεν παραβίασης του καθεστώτος της Σαμοθράκης λόγω στρατιωτικής άσκησης.

Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η Τουρκία με άλλη notam δέσμευσε και πάλι μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων, ορισμένες από τις περιοχές αυτές βρίσκονται εντός FIR Αθηνών.


Ο επικεφαλής αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτζιγιές υποστήριξε ότι στην περιοχή του Καστελόριζου είναι η Ελλάδα που προσπαθεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι διεθνείς αποφάσεις και η νομοθεσία του ΕΔΑΔ δεν δίνουν τέτοιο δικαίωμα στην Ελλάδα: «Δεν αποδεχόμαστε το αίτημα της Ελλάδας. Αυτό που ζητά η Ελλάδα δεν αποτελεί μια τέτοια ΑΟΖ. Η δική μας άποψη συμφωνεί με τους διεθνείς κανόνες. Τα νησιά δεν αποτελούν πλήρως θαλάσσια ζώνη» είναι ο Τούρκος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα επέδωσε προ ημερών ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα για τη ναυτική άσκηση «Αιγιαλός» που πραγματοποίησε η χώρα στην περιοχή της Σαμοθράκης. Η Ελλάδα την απέρριψε και η άσκηση διεξήχθη κανονικά, τόσο το σκέλος της την περασμένη εβδομάδα όσο και το σημερινό της.







in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!