Σκόπια: Αναστάτωση προκάλεσε το άγαλμα του Βούλγαρου διπλωμάτη

 Το άγαλμα του Βούλγαρου διπλωμάτη Συμεών Ράντεφ θα τοποθετηθεί μπροστά από το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων



«Θα φτιάξουν και το άγαλμα του Θουκυδίδη»

Σόφια.

Η  χθεσινή δημοσίευση από το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’,  ότι το άγαλμα του Βούλγαρου Συμεών Ράντεφ θα τοποθετηθεί  μπροστά από το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, προκάλεσε μια σειρά σχολίων στα μέσα ενημέρωσης της FYROM.

Ο Συμεών Ράντεφ, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Οι Δημιουργοί της σημερινής Βουλγαρίας», το άγαλμα του οποίου θα τοποθετηθεί ως μνημείο στα Σκόπια, αναφέρει η  εφημερίδα ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’ η οποία προσθέτει ότι το βουλγαρικό πρακτορείο αναφέρει ότι και αυτή η νεότερη βουλγαρική προσωπικότητα, δηλώθηκε ως Σκοπιανός,  και ότι μετά τον τσάρο Σαμουήλ, τον Γκότσε Ντέλτσεφ, τον Γκρούεφ Ντάμιαν κ.ά. τώρα έκαναν όμοιό τους και τον Ράντεφ.

Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι  ο Συμεών Ράντεφ γεννήθηκε στο Ρέσεν και είχε δηλώσει, δημόσια, ότι είναι Βούλγαρος. 

Προσθέτει, μάλιστα, ότι  είναι ο μεγαλύτερος Βούλγαρος διπλωμάτης, ο πρώτος αντιπρόσωπος της Σόφιας στην Κοινωνία των Εθνών και ο πρώτος πρεσβευτής στη Χάγη, την Άγκυρα, την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Ήταν στη βουλγαρική αντιπροσωπεία στο Βουκουρέστι, όπου το 1913 υπέγραψε το διαχωρισμό της (γεωγραφικής)  Μακεδονίας και αρκετά χρόνια αργότερα διαπραγματεύτηκε  την παράδοση της Βουλγαρίας (Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Επίσης η εφημερίδα ‘Dnevnik’ των Σκοπίων αναφέρει  ότι ο Συμεών Ράντεφ ήταν Βούλγαρος δημοσιογράφος, ιστορικός και διπλωμάτης, ο οποίος  υπέγραψε τη συνθήκη ειρήνης του Βουκουρεστίου το 1913 με την οποία διαιρέθηκε η Μακεδονία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων διευκρίνισε ότι πρόκειται για μέρος ενός συνολικού έργου, όπου θα παρατεθούν  γλυπτά από πολλούς ηγέτες του κόσμου, όπως: Τζορτζ Ουάσιγκτον, Αβραάμ Λίνκολν, ο Πέτρος ο Μέγας, ο κινέζος στρατηγός Σουν Τζου, ο ιταλός πολιτικός  Τζιουζέπε Ματσίνι, ο ιστορικός Θουκυδίδης, ο βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η εφημερίδα ανέφερε επικριτικά σχόλια για το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’ που δημοσίευσε ότι «επιφανείς προσωπικότητες της Βουλγαρίας θα γίνουν αγάλματα στα Σκόπια» καθώς και τις δηλώσεις του  πρώην υπουργού Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ  ότι «έτσι όπως πάει το υπουργείο τους  θα γίνει υποκατάστημα της Βουλγαρίας».
--

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!