«Τσουνάμι» ίδρυσης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία

bulgaria
«Τσουνάμι» ίδρυσης ή μετακίνησης εδρών των ελληνικών επιχειρήσεων από τη Β.Ελλάδα στη Βουλγαρία παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια με τον αριθμό αυτών να φθάνει σήμερα τις 2.560, εκ των οποίων οι 880, που έχουν έδρα το Blagoevgrad, να έχουν συσταθεί το 2011.
Σύμφωνα με τους ίδιους του επιχειρηματίες, η υψηλή φορολογία και ο οικονομικός μαρασμός των Ελλήνων οδήγησαν τους βορειοελλαδίτες στο να αναζητήσουν διέξοδο επιχειρηματικότητας στη γείτονα χώρα, με βασικά κίνητρα τη χαμηλή φορολογία (10% επί των κερδών), τα φτηνά εργατικά χέρια (ο μισθός ενός υπαλλήλου δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και των ασφαλιστικών εισφορών) και τα χαμηλά λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης.
Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, τα ενοίκια επαγγελματικής στέγασης κυμαίνονται από 150 έως 350 ευρώ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων και από 100 έως 250 ευρώ στα περίχωρα, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. Τα δε αγροτικά τεμάχια πωλούνταν από 300 έως 500 ευρώ το στρέμμα και νοικιάζονται ετησίως από 50 ευρώ/στρέμμα.
«Τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριοποιούμαι στη Βουλγαρία και συντηρώ την οικογένεια μου στην Ελλάδα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σερραίος επιχειρηματίας Χρήστος Κ., ο οποίος, μπορεί κάποτε να ήταν ένας από τους καλύτερους χρυσοχόους στις Σέρρες, σήμερα όμως διατηρεί ένα γυράδικο στη Βουλγαρία, σκέτο «χρυσορυχείο», που του εξασφαλίζει όχι μόνο τα προς το ζην αλλά… οικονομική ευμάρεια.
«Ξεκίνησα πριν από δύο χρόνια με ένα μικρό μαγαζάκι στο Πετρίτσι Βουλγαρίας, πουλώντας ελληνικό γύρο στην τιμή του 1,90 ευρώ. Σήμερα έχω ένα μεγάλο γυράδικο στο κέντρο της πόλης και σκέφτομαι να αγοράσω το κατάστημα και το οίκημα που νοικιάζω καθώς είναι πολύ συμφέρουσα η τιμή αγοράς και τα δάνεια πολύ χαμηλότοκα» επισημαίνει ο ίδιος.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του νεοσύστατου Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων - Εμπόρων Βουλγαρίας (ΣΕΒΕΒ), Χάρη Ζία, ο οποίος δραστηριοποιείται τους τελευταίους οχτώ μήνες και στη Βουλγαρία, «ο δρόμος δεν είναι πάντα τόσο ρόδινος στη γείτονα χώρα».
Υποστηρίζει ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πολλά καθώς η επικρατούσα κατάσταση ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για τους επενδυτές». Κατά τον κ. Ζία «το θεσμικό πλαίσιο της Βουλγαρίας δεν καλύπτει τους ξένους επιχειρηματίες και επενδυτές, καθώς» όπως λέει, «είναι σχεδόν ανύπαρκτο».
«Η ίδρυση και λειτουργία του ΣΕΒΕΒ αποτελεί μία κίνηση στρατηγικής σημασίας διότι φέρνει προ των ευθυνών τους, τη βουλγαρική κοινότητα και την κυβέρνηση για τον αν θέλουν ή όχι μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή τους», σημειώνει ο κ. Ζίας και εκτιμά ότι «θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση από το βουλγαρικό κράτος και θα επικρατήσει η λογική για το κοινό επιχειρηματικό συμφέρον». Παρατηρεί πως «το 10% της φορολόγησης δεν είναι από μόνο του αρκετό, για να προσελκύσει τους ξένους επιχειρηματίες».
Από τους πρωταρχικούς στόχους του νεοσύστατου Συνδέσμου των Ελλήνων επιχειρηματιών στη Βουλγαρία είναι, όπως λέει, «η δημιουργία ελεύθερης βιομηχανικής ζώνης, στα πρότυπα των ελεύθερων βιομηχανικών ζωνών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία».
Σύμφωνα με τον κ. Ζία «οι τραγικές συνθήκες επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της αδιαφορίας των πολιτικών και των κομμάτων, οδήγησαν σε μία συνεχή ροή μετανάστευσης των επαγγελματιών και μετακίνησης των ελληνικών επιχειρήσεων», κάτι που εκτιμά θα συνεχιστεί και μάλιστα αυξανόμενο, κατά τα επόμενα 15 χρόνια. «Φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα γίνει κρανίου τόπος επιχειρηματικά» λέει χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι πολλές από τις νεοσύστατες ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία είναι εταιρείες μεταφορών. Αυτές, είτε ιδρύθηκαν εκεί είτε μετέφεραν την επαγγελματική τους έδρα από την Ελλάδα και μεταπούλησαν τα φορτηγά τους στη νεοσύστατη εταιρία. Ετσι κατάφεραν να απαλλαγούν από υπέρογκους φόρους και τεκμήρια , δυσβάσταχτα τέλη κυκλοφορίας και πανάκριβα ασφάλιστρα αυτοκίνητων.
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας 2007 -2013 Ανταγωνιστικότητα & Ανθρώπινοι πόροι με τίτλο: "INTERREGIONAL MANAGEMENT OF HUMAN RESOURCES" , προωθείτε ένα μοντέλο διαχείρισης ανθρώπινων πόρων στις περιοχές των Σερρών και Blagoevgrad. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία δυο γραφείων, ένα στις Σέρρες και ένα στο Blagoevgrad, τα οποίο θα καταγράφουν, θα ενημερώνουν και θα συμβουλεύουν, είτε ανέργους είτε επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις επιλέξιμες περιοχές του σχεδίου (Νομός Σερρών - Περιφέρεια Μπλαγκόεβγκραντ ). Παράλληλα, από τα γραφεία αυτά θα υποστηρίζεται η προώθηση πιθανών συνεργασιών μεταξύ εταιρειών των δυο πλευρών. Τα γραφεία αυτά θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και από εργοδότες ως χώροι προσωπικών συνεντεύξεων για εξεύρεση προσωπικού από τις βάσεις δεδομένων τους. Επιπλέον , τα δύο γραφεία θα διαθέτουν και μόνιμο εκθετήριο, όπου, οι εταιρείες θα μπορούν να εκθέτουν τα ίδια τα προϊόντα τους (είτε φυλλάδια με αυτά) αλλά και τις υπηρεσίες τους με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών και την τόνωση της εποχιακής απασχόλησης και στις δυο πλευρές.                                                                                                  http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!