Ιράκ: Κίνηση των ΗΠΑ προς ανεξάρτητο Κουρδιστάν;

Ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil φαίνεται να μην εισακούει τις απειλές της Βαγδάτης και να αποφάσισε να συνεργαστεί κανονικά με τους Κούρδος του Βορείου Ιράκ. Σύμφωνα λοιπόν με την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν η αμερικανική εταιρία φαίνεται να την διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει την συνεργασία και θα τιμήσει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το Ερμπίλ ανεξαρτήτως των απειλών και οχλήσεων από τη κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρίας Ρεξ Τάιλερσον ο οποίος του ανακοίνωσε πως η εταιρία του θα συνεχίσει τις εργασίες της στο Κουρδιστάν.
Υπενθυμίζεται πως η ExxonMobil έχει υπογράψει με το Ερμπίλ συμφωνία από τον Νοέμβριο του 2011 με σκοπό να εκμεταλλευτεί έξι «οικόπεδα» στο Κουρδιστάν. Σύμφωνα με το Ερμπίλ, η αμερικανική εταιρία πρόκειται να τιμήσει όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει τόσο με την κουρδική διοίκηση όσο και με τη Βαγδάτη. Και στο σημείο αυτό η κατάσταση περιπλέκεται αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Βαγδάτη, η αμερικανική εταιρία έχει «δεσμευτεί» να «παγώσει» τις συμφωνίες με τους Κούρδους.

Η Βαγδάτη θεωρεί πως κάθε συμφωνία μεταξύ εταιριών και οργανισμών «τοπικής αυτοδιοίκησης» η οποία δεν έχει τη συγκατάθεσή της είναι «άκυρη» ενώ απειλεί πως σε περίπτωση που μία εταιρία «διαλέξει» για συνεργάτη κάποιον χωρίς τη συγκατάθεσή της, αναφορικά με τους όρους της συνεργασίας, θα την αποκλείσει αυτομάτως από κάθε άλλη δραστηριότητα σε ολόκληρη της χώρα. Στη προκειμένη περίπτωση η Βαγδάτη απειλεί την ExxonMobil πως δεν πρόκειται να τη συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στα νότια της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση μεταξύ Κούρδων και της σιιτικής κυβέρνησης του Νούρι Αλ-Μάλικι αυξάνεται καθημερινά, αφού το τελευταίο επεισόδιο εμπεριείχε κατηγορίες προς τους Κούρδους πως πουλάνε λαθραία πετρέλαιο στο Ιράν, κάτι το οποίο το Ερμπίλ αρνείται κατηγορηματικά.
Είναι προφανές πως εάν η ExxonMobil εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται στο Κουρδιστάν, χωρίς την άδεια της Βαγδάτης, το πολιτικό, και οικονομικό μήνυμα προς το Ερμπίλ δεν είναι άλλο από αυτό που υπογραμμίζει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην οικονομική και κρατική ενδυνάμωση των Κούρδων, με ότι ήθελε προκύψει στο μέλλον, αναλόγως φυσικά των εξελίξεων στην περιοχή της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.
Στο τρέχων τεύχος του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα, αναλύονται όλες οι ενδείξεις και τα σενάρια που οδηγούν στο συμπέρασμα της επικείμενης αλλαγής συνόρων στη Μέση Ανατολή, με πρώτη και καλύτερη την περίπτωση του Ιρακινού Κουρδιστάν.                                                                        http://www.defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!