Μεταστροφή των δημοσκοπικών στοιχείων υπέρ της ΝΔ


Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές κι ενώ η πρωτοφανής ρευστότητα παραμένει ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» του πολιτικού σκηνικού, δύο σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης Pulse που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βγει ισχυρή από την κάλπη της 6ης Μαΐου:

1. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η μείωση της αποχής, η οποία, ενώ τον Νοέμβριο -πριν από την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου- βρισκόταν στο 23,5%, σήμερα έχει «πέσει» στο μισό και αγγίζει το 12%. Το εύρημα αυτό καταδεικνύει τη βούληση των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες αντί να γυρίσουν την πλάτη και να κλείσουν τα αφτιά στον προγραμματικό λόγο των κομμάτων Στο εύρημα αυτό βασίζεται και το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας: να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι η μόνη λύση για τη χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών, για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα και να μπουν στέρεα θεμέλια ανάκαμψης.

2. Το άλλο εντυπωσιακό στοιχείο, που μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο «σύμμαχο» της Ν.Δ., είναι ότι ο κυρίαρχο κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν δεν είναι πια η διαμαρτυρία -όπως συνέβαινε πριν από ένα μήνα στην αντίστοιχη δημοσκόπηση- αλλά η ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος. Τον Μάρτιο η διάθεση τιμωρίας έφτανε το 47%, ενώ η καλύτερη επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας μόλις το 38%. Σήμερα, τα δεδομένα άλλαξαν και η ψήφος με στόχο τη διακυβέρνηση «ψηφίζεται» από το 44% των ερωτηθέντων, ενώ η επιλογή της διαμαρτυρίας χάνει έδαφος και βρίσκεται στο 41%.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι παρά τα χαμηλά ποσοστά του δικομματισμού -που καταγράφηκαν έως την ημέρα προκήρυξης των εκλογών- ο «δρόμος» για να πείσει η Ν.Δ. τους πολίτες να την εμπιστευθούν είναι ανοιχτός, χωρίς τα «αγκάθια» που έχει το ΠΑΣΟΚ με τα «βάρη» και τα εγκληματικά λάθη της περιόδου 2009-2012.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε η διενέργεια των εκλογών, η Ν.Δ. -παρά το κλίμα γενικότερης δυσπιστίας και ρευστότητας- παραμένει το πρώτο κόμμα με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.
Η «ακτινογραφία» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ – μέσα από τους πίνακες συσπειρώσεων και μετακινήσεων- δείχνει ότι οι «γαλάζιοι» έχουν πολλά περιθώρια να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους τους, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ με το πρωτοφανές 28% «πιστών» ψηφοφόρων δεν έχει πολλά να περιμένει ούτε καν από το χώρο των αναποφάσιστων…
Οι εκλογικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι το 2009 ένα μεγάλο ποσοστό «γαλάζιων» ψηφοφόρων επέλεξε να μην ψηφίσει στις εκλογές και όπως επισημαίνουν, με την παρούσα τάση που είναι η προσέλευση στα εκλογικά κέντρα, η στρατηγική της Ν.Δ. μπορεί τόσο να προσελκύσει τους «απογοητευμένους» της ψηφοφόρους όσο και να φέρει πίσω εκείνους που επιλέγουν σήμερα τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή.
(Διαβάστε περισσότερα στον “Τύπο της Κυριακής”)                                              http://www.antinews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!