Και όμως, οι τράπεζες της Δανίας «απολύουν» την Moody's

Και όμως, οι τράπεζες της Δανίας «απολύουν» την Moody's
Η μία μετά την άλλη, οι τράπεζες της Δανίας σπεύδουν να λύσουν τα συμβόλαιά τους με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης «Moody's», φέρνοντας ως επιχείρημα πως «ότι οι απόψεις των οίκων αξιολόγησης έχουν μικρή σημασία».
Όλα ξεκίνησαν από την μονάδα στεγαστικών δανείων της «Danske Bank», η «Realkredit Danmark», η οποία από τις αρχές κιόλας του 2012 τερμάτισε το συμβόλαιο που είχε με την «Moody's». Οι ιθύνοντες της οίκου αξιολόγησης μπορεί να μην ανησύχησαν, ωστόσο απ' όσο φάνηκε η κίνηση αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Στην συνέχεια ακολούθησε η «Nykredit A/s», που είναι το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στεγαστικών δανείων της χώρας. Το συμβόλαιο με τον οίκο αξιολόγησης λύθηκε προ ημερών, στις 13 Απριλίου. Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες τα χτυπήματα για την «Moody's» είναι απανωτά, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, η «Jyske Bank», ετοιμάζεται να διακόψει την συνεργασία της με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης.
Πάντως όσο εντυπωσιακό και εάν είναι το γεγονός αυτό, άλλη μία έκπληξη έρχεται από τις δηλώσεις του, Στην Νίγκααρντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Jyske Bank», ο οποίος υποστήριξε σε συνέντευξή του στο «Bloomberg», πως οι οίκοι αξιολόγησης «έχουν περάσει τα όρια της δικαιοσύνης, τα θεμελιώδη στοιχεία πλέον δεν μας επιτρέπουν να ακολουθούμε τους ισχυρισμούς της Moody's»
Τέλος για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, ο Νίγκααρντ έφερε το παράδειγμα της αγοράς των ενυπόθηκων στεγαστικών ομολόγων της Δανίας. Τότε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του και την κριτική του στην συγκεκριμένη αγορά, η οποία μάλιστα ήταν, η τρίτη μεγαλύτερη αγορά στεγαστικών ομολόγων παγκοσμίως μετά από αυτές των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Από τότε όμως μέχρι σήμερα, η «Moody's», όχι μόνο δεν επαληθεύτηκε, αλλά ο δείκτης των ενυπόθηκων ομολόγων της Δανίας έχει σημειώσει άνοδο 6,3% και διαμορφώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ.http://www.iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!