Ο Nabucco χωρίς την Ουγγαρία και η επόμενη ημέρα….

Η Ουγγαρία εγκαταλείπει το σχέδιο του Nabucco. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτωρ Όρμπαν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το γεγονός αυτό θέτει υπό απειλή ολόκληρο τον αγωγό του φυσικού αερίου και εξηγούν τις ενέργειες της Ουγγαρίας με τη σύγκρουση της ηγεσίας της χώρας με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. 
Η ουγγρική κρατική εταιρεία MOL κατείχε το 16 % του ομίλου του Nabucco. Αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου έπρεπε να συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν και το Τατζικιστάν με την Αυστρία και τη Γερμανία και κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει στην Ευρώπη φυσικό αέριο κατά παράκαμψη της Ρωσίας.
Η κατασκευή έπρεπε να αρχίσει το 2011, όμως εντέλει οι προθεσμίες μετακινήθηκαν επ’ αορίστω. Τώρα η Βουδαπέστη όχι μόνο θα μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του σχεδίου, αλλά και θα αρνηθεί τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από το έδαφος της χώρας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η “Φωνή της Ρωσίας”, η Ουγγαρία αμφέβαλε και στο παρελθόν εάν αξίζει η συμμετοχή της στο Nabucco. Ήδη στο στάδιο των τελικών συνεννοήσεων το σχέδιο άρχισε να ακριβαίνει. Το τελικό κόστος παραμένει ως και τώρα απροσδιόριστο και δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη ότι εν μέσω κρίσης στην ευρωζώνη οι χώρες άρχισαν ένα αποσύρονται από αυτό, θεωρεί ο διευθυντής του Ιδρύματος Ενεργειακής Ανάπτυξης Σεργκέι Πίκιν:
Από μόνος του ο Nabucco βρίσκεται ακόμη μακριά από την τελική υλοποίησή του, αλλά και από το να θεωρηθεί αυτό το σχέδιο καταρχήν ρεαλιστικό. Την ίδια στιγμή τη Ευρώπη βυθίζεται στη δίνη της κρίσης χρέους. Και πρώτα απ’ όλους θα υποφέρουν οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι εδώ η Ουγγαρία αποτιμά ρεαλιστικά τις δυνάμεις της για τη συμμετοχή σ’ αυτό το σχέδιο. Και προσπαθεί να επικεντρωθεί παρ’ όλ’ αυτά στα τρέχοντα, πιο βασικά προβλήματα, παρά στις όποιες προοπτικές αυτού του σχεδίου.
Την ίδια στιγμή εκτός από τις οικονομικές αιτίες γι’ αυτή τη διακοπή υπάρχει και το πολιτικό παρασκήνιο. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Ουγγαρία δεν θα επιστρέψει στο σχέδιο, που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πεπεισμένος ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας της Βουδαπέστης Παλ Τόμας:
Ο πρωθυπουργός έχει κακές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τώρα υπάρχει διαμάχη σχετικά με το χρέος της χώρας και την πολιτική τάξη στη χώρα, την αποτίμηση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά σε μια σειρά από σημεία η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε τυπικές διαδικασίες κατά της Ουγγαρίας. Εκτιμώ ότι όντως η κυβέρνηση της Ουγγαρίας παραβίαζε σε μια σειρά σημείων τις βασικές συμφωνίες της Ένωσης. Αυτή η διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ουγγρικής κυβέρνησης συνεχίζεται όχι για πρώτο μήνα. Και νομίζω ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι «ψυχρού πολέμου» από ουγγρικής πλευράς.
Δεν αποκλείεται ότι οι μέτοχοι του Nabucco θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν την Ουγγαρία. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι απλή υπόθεση και είναι απίθανό ότι θα επιλυθεί σε σύντομο χρόνο. Αλλά χωρίς φυσικό αέριο και νέους αγωγούς η Ευρώπη δεν θα μείνει. Αυτό το φθινόπωρο ξεκινά τη λειτουργία της η δεύτερη διακλάδωση του «Βόρειου Ρεύματος» (Nord Stream), που ενώνει τη Ρωσία με τη Γερμανία, ενώ το «Νότιο Ρεύμα» (South Stream), σχέδιο με το οποίο ετοιμαζόταν να ανταγωνιστεί ο Nabucco, θα τεθεί σε λειτουργία ήδη το Δεκέμβριο του 2015. Μέσω αυτού το φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τα Βαλκάνια θα φθάνει στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις φήμες, αφού αποσύρθηκε από το Nabucco, η Ουγγαρία μπορεί να ενταχθεί ακριβώς στον South Steam.
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!