Αργοπεθαίνει ο «Nabucco»;

Το σχέδιο της ΕΕ να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία δεν προχωρά. Η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη και οι εταιρείες βρίσκονται σε αδυναμία.
Η συνάντηση του 2002 των εκπροσώπων από ενεργειακούς κολοσσούς της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας ήταν αρμονική. Πολύ πετυχημένη ήταν στη συνέχεια και η παράσταση του Nabucco στην όπερα της Βιέννης, που παρακολούθησαν μαζί. Τόσο πετυχημένη, που δεν ήταν καθόλου δύσκολο να συμφωνήσουν στο όνομα του αγωγού που θα μετέφερε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι την Αυστρία. Στόχος, η ανεξαρτησία της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο της Gazprom. Κι έτσι ο αγωγός βαφτίστηκε Nabucco, όπως και το σχέδιο.
Θα περιοριστεί ο Ναμπούκο
Δέκα χρόνια μετά ο ενθουσιασμός για το φιλόδοξο σχέδιο έχει εξανεμιστεί. Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE δήλωσε ότι εγκαταλείπει και χθες ακολούθησαν οι Ούγγροι. Αιτία, το τεράστιο κόστος κατασκευής του, αλλά και οι εκρηκτικές τιμές ορυκτής ενέργειας. Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης δεν μπορεί να διαθέσει το ποσό που της αναλογεί από τον προϋπολογισμό του 2012. Αρχικά το κόστος είχε υπολογιστεί στα 8 δισ. ευρώ και τώρα ανέβηκε σχεδόν στο διπλάσιο.
«Η Ουγγαρία βρίσκεται σε οικονομική κρίση» λέει ο Γιόνας Γκρετς από το Κέντρο Σπουδών Ασφάλειας του Πανεπιστημίου ΕΤΗ της Ζυρίχης. «Η χώρα συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα South Stream, ρωσικής επινόησης και είναι επομένως εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Όμως το σχέδιο Nabucco δεν πρόκειται να 'πεθάνει', απλά θα περιοριστεί το μήκος του. Μια από τις ιδέες είναι ο αγωγός να φτάσει μέχρι τα ελληνικά σύνορα και στη συνέχεια να ακολουθήσει τη διαδρομή τουρκικών αγωγών που ήδη υπάρχουν, αντί να κατασκευαστεί νέος αγωγός που να διασχίζει όλη την Τουρκία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.
Ανεξαρτησία από το ρωσικό φυσικό αέριο
Πάντως οι ευκαιρίες που θα άνοιγε ο Nabucco στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή η ανεξαρτησία τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν επιτυγχάνεται. «Θα πρέπει να περιμένουμε για να εξετάσουμε τι κομίζει ο σχεδιαζόμενος αγωγός της BP» υποστηρίζει ο Γιόνας Γκρετς, εκτιμώντας ότι είναι νωρίς γιατί δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου. «Πάντως», προσθέτει ο Γκρετς, «η αποφασιστική ερώτηση είναι αν θα γίνει εφικτή η μεταφορά στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Αν αυτό γίνει μέσω του Nabucco ή άλλων αγωγών είναι αδιάφορο.
Κατ’ αρχάς πρέπει να βρεθούν εταίροι από πλευράς Αζερμπαϊτζάν που να διαθέσουν φυσικό αέριο. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Το 'μπαλάκι' είναι στο τερέν των προμηθευτών, οι οποίοι δεν έχουν συναινέσει. Άγνωστο παραμένει πώς προβλέπεται να συνεχίσει η Ε.Ε. με το Nabucco. Η έκρηξη της τιμής της ενέργειας λειτουργεί αποτρεπτικά και αποθαρρύνει νέους ενδιαφερόμενους. Η ευφορία του 2002 για τη λειτουργία του αγωγού Nabucco από το 2015 έχει μετατραπεί σε κατήφεια…
Deutsche Welle

Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!