Όλα όσα κρύβουν για τον Άκη και το σκάνδαλο των TOR


Όσα διαδραματίστηκαν με αφορμή την πώληση των ρωσικών πυραύλων ΤΟR στην Ελλάδα (υπόθεση για την οποία ως γνωστόν ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος απάλλαξαν τον Τσοχατζόπουλο που διώκεται τώρα για την ίδια) ξεπερνούν τελικά ακόμα και τη φαντασία του Τζων Λε Καρρέ, του γνωστού συγγραφέα κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων που έχει περιγράψει εκπληκτικά τις διαμάχες που ξέσπασαν στην πρώην σοβιετική αυτοκρατορία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.
Για παράδειγμα, ο άνθρωπος που έβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκαθαρίσει από την διαφθορά την «Αλμάζ – Αντέϊ», ο γενικός διευθυντής της Ιγκόρ Κλίμωφ δολοφονήθηκε το καλοκαίρι το 2003 εν ψυχρώ έξω από το σπίτι του, καθώς ερευνούσε ιδιαίτερα την υπόθεση των 73.000.000 δολαρίων που προορίζονταν για αντισταθμιστικά των TOR στην Ελλάδα και χάθηκαν στο δρόμο.

Να σημειωθεί ότι ο Κλίμωφ και ο βοηθός του δολοφονήθηκαν την επομένη της επιστροφής τους από την Ελλάδα, όπου είχαν έρθει για να ερευνήσουν την υπόθεση των αντισταθμιστικών.  Στη Μόσχα λέγεται ότι τον έφαγαν επειδή πήγε να ελέγξει κάποιες οικονομικές δοσοληψίες που αφορούσαν μεσάζοντες. Λίγο πριν τη δολοφονία του είχε πει: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που εξελίσσονται σήμερα οι εξαγωγές». Εννοούσε φυσικά τις εξαγωγές προς Ελλάδα και Κύπρο.
Τους λογαριασμούς που προέκυψαν από τις έρευνες της υπόθεσης στην Ρωσία δημοσίευσα τότε σε εφημερίδα της δεξιάς. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Έγινα αποδέκτης της ….δυσαρέσκειας στενού τότε συνεργάτη του Καραμανλή επειδή τάχα οι αποκαλύψεις εκείνες δεν διευκόλυναν την επίσκεψη στην Μόσχα και τη συνάντηση με τον Πούτιν. Προφανώς κατά τον ίδιο τρόπο σκέψης ενήργησε και η νεοδημοκρατική υπό τον κ. Τραγάκη πλειοψηφία της τότε Εξεταστικής Επιτροπής. Να μην χαλάσουν οι σχέσεις με τη Μόσχα και το ΠΑΣΟΚ. Κάπως έτσι όμως την γλίτωσε τότε ο Τσοχατζόπουλος και το ΠΑΣΟΚ ανασυγκροτήθηκε για να μας φέρει τον ΓΑΠ, το ΔΝΤ κλπ κλπ.
Ποιοί ήταν οι λογαριασμοί που δεν άνοιξαν τότε

Στις  24/4/2000 επίσημο έγγραφο  του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πληροφόρησε την κατασκευάστρια εταιρεία των TOR-M1, την ANTEY, ότι  πιστώθηκε με  250.817.577 $ για αντισταθμιστικά ωφελήματα από την αγορά των πυραύλων. Συντάκτης της επιστολής ήταν ο αναπληρωτής του Σμπώκου, ο Αντ. Κάντας. Η επιστολή εστάλη στη Μόσχα μέσω της Drumilan International Α.Ε , οδός Χατζηγιάννη Μέξη 5 , Αθήνα.
Ως γνωστόν το ποσό αυτό δεν αντιστοιχεί σε ρευστό χρήμα, αλλά σε έργα και υπηρεσίες που οι Ρώσοι όφειλαν να εκτελέσουν στην  Ελλάδα ως αντιστάθμισμα της υπέρογκης δαπάνης (αντιστοιχεί με ένα …μετρό) που κάναμε για την αγορά των ρώσικων πυραύλων. Ύστερα από λίγους μήνες, όμως, και ενώ δεν είχε υλοποιηθεί κανένα αντισταθμιστικό, έφυγε  από την ANTEY το 10% του ανωτέρω ποσού σε «καυτό χρήμα» και κατευθύνθηκε προς την ελληνική εταιρεία Drumilan. Στη συνέχεια χάθηκε σε κρυφούς λογαριασμούς και offshore εταιρείες.
Στις 25/09/2000 από την ANTEY πηγαίνουν στην  Drumilan Offset Program Ltd, 21.081.757 $ . Το ποσό μεταβιβάζεται στο λογαριασμό 001-33-142388 του κεντρικού καταστήματος της Popular Bank, Λευκωσίας,  μέσω του λογαριασμού 361-54-634 της International Moscow Bank. (Receiver’s Correspondent: Bank of New York, (1Wall Street, Floor 8, New York)
Στις 02/11/2000 πάλι από το CONCERN ANTEY πηγαίνουν και στην Drumilan International (Hellas) Α.Ε 4.000.000 $. Το ποσό μεταβιβάζεται στο λογαριασμό «125-87-81 S» της Credit Agricole Indosuez (Suisse) 4 Qual General Guissan, Geneva. (Intermediary: Account No 361.54.634 Citibank New York )
Η  «Drumilan Offset Program Ltd και η  «Drumilan International  (Hellas) Α.Ε » ήταν αδελφές εταιρείες, τώρα έχουν «λυθεί» και το πρόσωπο που κρύβονταν πίσω τους ήταν ο συριακής καταγωγής Άραβας μεγαλοεπιχειρηματίας  Φουάτ Αλ Ζαγιάτ. Στο διοικητικό συμβούλιο» της εταιρείας  «Drumilan International  (Hellas) Α.Ε » συμμετείχε και ο  Βλάσης Καμπούρογλου.
Η «Ντρουμίλαν» ιδρύθηκε μετά την υπογραφή (κατ΄ εντολή του Άκη Τσοχατζόπουλου) της συμφωνίας για την αγορά των TOR-M1 από τον Γιάννη Σμπώκο (διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας) και τον Μιχαήλ Βορομπιόφ, εκπρόσωπο της ρωσικής εταιρείας ANTEY της εταιρείας δηλαδή που κατασκευάζει και πούλησε του TOR
Το όνομά της «Ντρουμίλαν»  εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την καταδίκη του Ιγκόρ Κομαρόφ, αντιπροέδρου της τράπεζας «Πέρβι Κάπιταλ» , από το δικαστήριο της Ταγκάνκα στη Μόσχα για υπεξαίρεση ιδιαιτέρως μεγάλου χρηματικού ποσού. Στην τράπεζα όμως αυτή διατηρούσε λογαριασμό και η κυπριακή «Ντρουμίλαν» και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έγινε λόγος για άλλα 12.000.000 δολάρια που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο.
Οι δίκες της Μόσχας και ο πόλεμος των μεσαζόντων

Ο πόλεμος των μεσαζόντων για τον έλεγχο της  εταιρείας που κατασκευάζει τους ΤΟR-M1, της «ΑΛΜΑΖ – ΑΝΤΕΥ» άρχισε τη δεκαετία του 90. Στην  αρχή ήταν δύο ξεχωριστές εταιρείες και τις διεκδικούσαν, μεταξύ άλλων ο «ολιγάρχης» Ποτάνιν της «Ιντερός» και ο Ηλία Κλεμπανόφ, πρώην αντιπρόεδρος της ρώσικης κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Ο Κλεμπανόφ ήθελα να πάρει την «Αλμάζ» και στη συνέχεια την «Αντέϊ» και να τις θέσεις υπό τον έλεγχο της «Αμπαρανίτελνε Συστέμι» (OC) , στην οποία ήταν μέτοχοι ο ίδιος και ο Ποτάνιν. Ο πραγματικός στόχος ήταν βέβαια να θέσουν όλη την Πολεμική Βιομηχανία της Ρωσίας υπό τον έλεγχό τους.
Αντέδρασε όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος προχώρησε στην συνένωση των δύο εταιρειών υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησής του. Το 1994 η Αντέϊ είχε ήδη υπογράψει το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο για την πώληση των S-300 στην Κίνα και την Κύπρο (780 εκ $). Την ίδια χρονιά κατοχυρώνεται στο Ληξιαρχείο Κύπρου και η γνωστή μας Drumilan Offset Program Ltd.
Ο άνθρωπος που έβαλε ο Πούτιν να διοικήσει το ενιαίο συγκρότημα ήταν ο επίσης γνωστός μας Βίκτωρ Ιβανώφ. Το 2000, ο Ιβανώφ προχώρησε στην συνένωση της «Ροσβαρουζένιε» με την Προμεξπόρτ, σε μια νέα εταιρεία , την «Ροσαμπαρόν – Εξπορτ» (ROSOBORONEXPORT) την εταιρεία δηλαδή που μας πούλησε τους  ΤΟR-M1.
Στην Ελλάδα η σύγκρουση συμφερόντων για τους ΤΟΡ άρχισε πριν ακόμα την υπογραφή της σύμβασης. Στην τελευταία φάση του διαγωνισμού για την προμήθεια των SHORADS («Συστήματα Βραχέως Βεληνεκούς») κύριος αντίπαλός των ρωσικών συστημάτων ήταν τότε οι καναδικοί ADATS της OERLICON AEROSPACE. Οι ADATS  ήταν κατά 12,6 δισεκατομμύρια δραχμές φθηνότεροι και για να αποφύγει το σκόπελο ο Άκης  Τσοχατζόπουλος επέλεξε την οδό της απ΄ ευθείας ανάθεσης . Έτσι στις 1111/1998 ενέκρινε την προμήθεια 21 ρωσικών συστημάτων με δικαίωμα προαίρεσης άλλα 29. Άλλος αντίπαλος των ΤΟΡ ήταν οι γαλλικοί Crotale.
Η επιλογή των ρωσικών συστημάτων προκάλεσε από την πρώτη στιγμή τις έντονες αντιδράσεις του αμερικανικού και γαλλικού «κατεστημένου» των αντιπροσώπων οπλικών συστημάτων. Κύριο επιχείρημα αυτής της πλευράς ήταν ότι οι ΤΟΡ δεν είναι συμβατοί με την υπόλοιπη ελληνική αεράμυνα.
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρισκόταν ο Φουάτ Αλ Ζαγιάτ ο Σύρος έμπορος όπλων που κρυβόταν  πίσω από την «Drumilan Offset Program Ltd και την  «Drumilan International  (Hellas) Α.Ε » στις οποίες, όπως αποκάλυψε η «Α» μεταφέρθηκαν καταρχήν τα 25.000.000 δολάρια από την «Αντέϊ». Συνεταίρος του Φουάτ στην Ελληνική «Ντρουμίλαν» ήταν ο Βλάσης Καμπούρογλου.
Στην  υπόθεση έχει εμπλακεί και ο γνωστός από παλιά για τις σχέσεις του με τη Ρωσία επιχειρηματία Γιάννης Γιαννίκος, πρόεδρος της «Ιντρατέκ Κορπορέσιον». Ο κ. Γιαννίκος ήταν ο πρώτος που είχε σύμβαση αντιπροσώπου με την Αλμάζ – Αντέϊ, αλλά όταν τον «άδειασαν» κατέφυγε στη δικαιοσύνη. Ο κ. Γιαννίκος είναι επίσης γνωστός από τις δικαστικές διαμάχες του με τον κ. Μπόμπολα για την υπόθεση της Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας.
FactorXhttp://www.antinews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!