Η Ισπανία ίσως «προσπεράσει» την Ελλάδα στην έξοδο απ’ το ευρώ

Ο αρθογράφος της Independent Χάμις ΜακΡέι εκτιμά ότι η Ισπανία ίσως είναι η πρώτη χώρα που θα βγει από το ευρώ
Η Ισπανία θα μπορούσε να προσπεράσει την Ελλάδα στην άτυπη «κούρσα» για το ποια χώρα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πρώτη από την ευρωζώνη, εκτιμά ο οικονομικός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «The Independent», Χάμις ΜακΡέι.
«Αφορμή για τη σκέψη αυτή αποτέλεσε μια ανάλυση του Μάθιου Λιν της Strategy Economics, ο οποίος αναφέρει πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ έναντι της Ελλάδας είναι ένα πιο πιθανό κι επικρατέστερο σενάριο», επισημαίνει ο ΜακΡέι.

Ο αρθρογράφος προβάλλει έξι συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτον, η ιβηρική χώρα είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί. Μία ελληνική διάσωση θα κοστίσει «ψίχουλα» σε σχέση με την Ισπανία, όπου θα χρειαστεί η ΕΕ να «ρίξει» άμεσα 110 δις. ευρώ και μετά άγνωστο αριθμό επιπλέον κονδυλίων.
Δεύτερον, η Ισπανία έχει κουραστεί ήδη από τη λιτότητα, αφού το νέο κύμα διεθνούς διαμαρτυρίας ενάντια στις περικοπές ξεκίνησε στη Μαδρίτη πριν από ένα χρόνο (με το κίνημα των Αγανακτισμένων) κι από εκεί διαδόθηκε στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης, παράλληλα με το κίνημα για τις καταλήψεις πλατειών.
Το τρίτο σημείο είναι πως η Ισπανία έχει μια πραγματική οικονομία με μια αξιοσέβαστη βιομηχανική βάση που της επιτρέπει να ευελπιστεί ότι μπορεί να έχει ένα μέλλον ευημερίας και εκτός ευρωζώνης.
«Επίσης - τέταρτον-, η Ισπανία είναι πολιτικά σταθερή που την διαφοροποιεί από πολλές άλλες χώρες», συνεχίζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας πως «λόγου χάρη, οι Έλληνες μένουν σε αυτή, επειδή τους κρατάει μέσα στην Ευρώπη, οι Ιρλανδοί επειδή είναι αυτό που τους χωρίζει από τη Βρετανία, οι Γερμανοί επειδή το ευρώ αντιπροσωπεύει τη ρήξη τους με το ταραγμένο παρελθόν τους και οι Γάλλοι επειδή το νόμισμα ενισχύει την επιρροή τους στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά η Ισπανία δεν έχει κανένα από αυτά τα ζητήματα. Μπορεί να φύγει απ' το ευρώ ανάλογα με το αν βολεύει τους Ισπανούς ή όχι».
Ο πέμπτος λόγος είναι το ότι η Ισπανία έχει μεγαλύτερο ορίζοντα προόδου. Η οικονομία της κοιτάζει τόσο στην Ευρώπη, αλλά και στις ραγδαία αναπτυσσόμενες ισπανόφωνες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Οι ευκαιρίες στην Λατινική Αμερική, μπορεί να πείσουν τους Ισπανούς ότι μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς το ευρώ και την λιτότητά του.
Και τέλος - έκτον-, υπάρχει πληθώρα οικονομολόγων εντός Ισπανίας, που υποστηρίζουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι το ευρώ και ότι θα ανακάμψει οικονομικά μόνο αν φέρει πίσω την πεσέτα.
«Το ταμπού καταρρίφθηκε», καταλήγει ο Λιν.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ισπανία είναι η χώρα του ενιαίου νομίσματος που θα μπορούσε να καταλήξει πρώτη απ' όλες εκτός ευρωζώνης και το «Spexit» (η Ισπανική έξοδος απ' το ευρώ) θα έρθει πριν από το «Grexit» (την απειλούμενη ελληνική αποχώρηση απ' την ευρωζώνη).

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στο τέταρτο επιχείρημά του αναφέρει πως η Ισπανία έχει το αβαντάζ της πολιτικής σταθερότητας (;;;). Η Ισπανία (;) που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει με αποσχίσεις Βάσκων και Καταλανών. Μία χώρα της οποίας η συνοχή ταλαντεύεται με πολύ λεπτές ισορροπίες;;;Η παραμικρή αποστεθεροποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας της θα προκαλέσει εμφύλιο!
Και η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα που οφείλεται σύμφωνα με τον αρθρογράφο;;
Τι παραπληροφόρηση είναι αυτή;; Σε ποιους απευθύνεται το άρθρο;;
Η μάχη εξόντωσης της ευρωζώνης κορυφώνεται!!Νέο θύμα η Ισπανία!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!