Ιρλανδία: Κρίσιμο δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο



Ακόμη μια κρίσιμη ημέρα για το μέλλον της ευρωζώνη αναμένεται να είναι σημερινή, με τα βλέμματα πέραν της Ισπανίας και της χώρας μας, να στρέφονται στην Ιρλανδία, με τους ιρλανδούς να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, της «σιδηράς» δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη:
Η κυβέρνηση της -διασωθείσας- χώρας προειδοποιεί πως ιρλανδική απόρριψη του Συμφώνου θα αποκλείσει πιθανή μελλοντική πρόσβαση στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM, ενώ το Sinn Fein υποστηρίζει πως ένα «όχι» θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση του Δουβλίνου.  Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οριακά κερδίζει το ΝΑΙ. Βέβαια θα πρέπει να θυμίσουμε πως Ιρλανδοί είχαν απορρίψει την ψήφιση των ευρωπαϊκών συνθηκών (το 2001 και το 2008). Τα μέλη της ιρλανδικής κυβέρνησης ανήκουν στο στρατόπεδο του «ναι» -και έτσι, ένα «όχι» μπορεί να λειτουργήσει και ως αντίδραση στην πολιτική λιτότητας του Δουβλίνου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντνα Κένι, επισείει το κίνδυνο νέων πιέσεων στα ομόλογα της χώρας, η οποία ευελπιστεί να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο.
«Οι χώρες που θα κυρώσουν το Σύμφωνο θα έχουν πρόσβαση στον ESM, όσες δεν το κυρώσουν θα μείνουν εκτός» είπε ξεκάθαρα ο Κένι, συμπληρώνοντας: «Η διαφορά μεταξύ 3% και 7%, 8% ή ακόμη και 9% είναι τεράστια» όσον αφορά το κόστος δανεισμού.

Από την άλλη πλευρά, το Sinn Fein έχει διαφορετική άποψη: Το κόμμα προτείνει καταψήφιση του Συμφώνου, λέγοντας πως η λιτότητα έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Απόρριψη του Συμφώνου από το Δουβλίνο, υποστηρίζει, θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να ζητήσει καλύτερους όρους από την ΕΕ.
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!