Ποιά ήταν αληθινή κυρία και ποια νοιαζόταν μόνο για φουστάνια; Δείτε τις όλες! [εικόνες]

Από την Ουάσινγκτον στην Ομπάμα: 40 γυναίκες πίσω από τον πλανητάρχη! [εικόνες]
Οι πολιτικές πεποιθήσεις και ο δείκτης κοινωνικής τους ευαισθησίας επηρεάζουν τον πιο ισχυρό άντρα του πλανήτη. Οι στιλιστικές τους επιλογές δημιουργούν μόδα για τις γυναίκες όλου του κόσμου και τα σκάνδαλά τους γίνονται πρωτοσέλιδα. Από τη fashion icon Τζάκι Κένεντι ως την φεμινίστρια Ελίζαμπεθ Φορντ οι γυναίκες των προέδρων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον...
Καθεμιά από τις 41 γυναίκες που έγιναν πρώτες κυρίες των ΗΠΑ έχει προσεγγίσει διαφορετικά τον ρόλο της, επιλέγοντας είτε την έκθεση στα media και την δυναμική παρουσία στο πλευρό του πλανητάρχη τους, είτε μια κλειστή προσωπική ζωή γεμάτη μυστήριο κι ενδεχομένως σκάνδαλα...

ΜΑΡΘΑ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: Έμεινε χήρα από τον πρώτο της σύζυγο όταν ήταν 25 ετών και έμεινε να μεγαλώσει μόνη της 4 παιδιά. Προσέφερε ωστόσο μεγάλη περιουσία στον γάμο της με τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον, δίνοντάς του την ευκαιρία να αγοράσει ακόμη περισσότερη γη και σκλάβους. Έφερε επίσης μαζί της 100 σκλάβους «προίκα». Με τον πρόεδρο δεν έκανε παιδιά αλλά μεγάλωσαν μαζί τα δύο παιδιά του μεγάλου της γιου που σκοτώθηκε στον πόλεμο.



ΑΜΠΙΓΚΑΪΛ ΑΝΤΑΜΣ: Εχει μείνει στην ιστορία για τα γράμματα που έγραφε στον σύζυγό της ο οποίος ζητούσε πολύ συχνά την γνώμη της για κυβερνητικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Επαναστατικού Πολέμου!



ΜΑΡΘΑ ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ: Η πρώτη κυρία του ελληνομαθή Τόμας Τζέφερσον πέθανε λίγους μήνες μετά τη γέννηση του έβδομου παιδιού της σε ηλικία μόλις 33 ετών.



ΝΤΟΛΥ ΜΑΝΤΙΣΟΝ: Πρόκειται ουσιαστικά για την γυναίκα που όρισε τον τίτλο «πρώτη κυρία» με την έντονη κοινωνική της δράση. Τα πάρτι και οι εκδηλώσεις που διοργάνωναν έκαναν μάλιστα ακόμη πιο δημοφιλή τον Τζέιμς Μάντισον σαν πρόεδρο...



ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΟΝΡΟΕ: Πριν γίνει πρώτη κυρία έζησε στο Παρίσι -όπου ο σύζυγός της είχε διοριστεί πρέσβης- και έπιασε φιλίες με τον Ναπολέοντα! Θεωρείται μια από τις λιγότερο δημοφιλείς συζύγους προέδρων των ΗΠΑ.



ΛΟΥΙΖΑ ΑΝΤΑΜΣ: Γεννημένη στο Λονδίνο είναι η μόνη πρώτη κυρία που δεν έχε γεννηθεί εντός της αμερικανικής επικράτειας. Παρά τις προσπάθειες της ίδιας και του συζύγου της να εκσυγχρονίσουν το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας, τα σχέδιά τους απέτυχαν λόγω Κογκρέσου. Ο Τζον Κουίνσι Ανταμς έχασε μάλιστα την κούρσα της επανεκλογής του.



ΡΑΚΕΛ ΝΤΟΝΕΛΣΟΝ ΡΟΜΠΑΡΝΤΣ ΤΖΑΚΣΟΝ: Είναι η πρώτη σύζυγος προέδρου η οποία πριν τον παντρευτεί είχε πάρει διαζύγιο. Το γεγονός αυτό μάλιστα προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην προεκλογική εκστρατεία του δεύτερου συζύγου της καθώς η συντηρητική αμερικανική κοινή γνώμη δεν ήθελε μια διαζευγμένη στο πλευρό του προέδρου της!



ΑΝΤΖΕΛΙΚΑ ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ ΒΑΝ ΜΠΙΟΥΡΕΝ: Πήρε τη θέση της συζύγου του Μάρτιν βαν Μπιούρεν όταν εκείνη πέθανε και παρέμεινε ανύπαντρη δίπλα του για όλη της τη ζωή. Σε αντίθεση ωστόσο με τον πρόεδρο που κατηγορήθηκε για την οικονομική κρίση, ήταν συμπαθής κυρίως λόγω του σοφιστικέ στιλ της.



ΑΝΑ ΧΑΡΙΣΟΝ: Δεν έφτασε ποτέ στον Λευκό Οίκο. Πακετάριζε τα πράγματά της για τη μετακόμιση από το Οχάιο όταν ο πρόεδρος πέθανε αιφνιδίως, έναν μήνα μετά την εκλογή του.



ΛΕΤΙΣΙΑ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΤΑΪΛΕΡ: Ντροπαλή και θρήσκα, απέφευγε την δημοσιότητα και προτιμούσε να ασχολείται αποκλειστικά με τα οικιακά της καθήκοντα. Ήταν η πρώτη σύζυγος προέδρου που πέθανε μέσα στον Λευκό Οίκο.



ΣΑΡΑ ΠΟΛΚ: Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας και στην πολιτική καριέρα του συζύγου της. Έμεινε ωστόσο στην ιστορία σαν η πρώτη κυρία που απαγόρευε τους χορούς και το αλκοόλ σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις.



ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΤΕΪΛΟΡ: Σπανίως κατέβαινε από τον δεύτερο όροφο του Λευκού Οίκου και αρνιόταν να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της ως πρώτη κυρία. Προτιμούσε να ασχολείται με την κόρη της.



ΑΜΠΙΓΚΑΪΛ ΦΙΛΜΟΡ: Σπανίως έκανε δημόσιες εμφανίσεις ενώ περνούσε ατελείωτες ώρες στην βιβλιοθήκη του Λευκού Οίκου. Πριν γίνει πρώτη κυρία ήταν δασκάλα και της έλειπε η καριέρα της στα θρανία...



ΤΖΕΪΝ ΠΙΡΣ: Κόρη ιερωμένου και σύζυγος του Φράνκλιν Πιρς, οι Αμερικανοί την θυμούνται ως μια μικροκαμωμένη, λεπτή και μελαγχολική φιγούρα.



ΜΕΡΙ ΤΟΝΤ ΛΙΝΚΟΛΝ: Η μορφωμένη σύζυγος του Αβραάμ Λίνκολν σημαδεύτηκε από την δολοφονία του προέδρου στην οποία μάλιστα ήταν αυτόπτης μάρτυρας.



ΕΛΙΖΑ ΤΖΟΝΣΟΝ: Η πιο νέα πρώτη κυρία, παντρεύτηκε μόλις στα 16 της χρόνια. Δημοσίως εμφανίστηκε ωστόσο μόλις δύο φορές, η μία εκ των οποίων στο πάρτι γενεθλίων του συζύγου της, το 1867.



ΤΖΟΥΛΙΑ ΓΚΡΑΝΤ: Ο πρόεδρος ήταν συμμαθητής με τον αδερφό της και τον ερωτεύτηκε από την πρώτη ματιά. Είχε δηλώσει πως η παραμονή της στον Λευκό Οίκο ήταν «η πιο ευτυχισμένη περίοδος» της ζωής της.



ΛΟΥΣΙ ΧΑΪΕΣ: Επέμεινε και τελικά κατάφερε την ίδρυση ενός καταφυγίου για τα ορφανά των στρατιωτών που είχαν χάσει τη ζωή τους στον Εμφύλιο. .



ΛΟΥΚΡΙΤΙΑ ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: Την ημέρα που πυροβόλησαν τον πρόεδρο, ένα ολόκληρο έθνος λάτρεψε την πρώτη του κυρία η οποία είχε ταλαιπωρηθεί ήδη πάρα πολύ από μαλάρια και μηνιγγίτιδα. Συγκέντρωσε και φύλαξε όλο το αρχείο του προέδρου στο πατρικό της σπίτι στο Οχάιο.



ΦΡΑΝΣΙΣ ΚΛΑΡΑ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΠΡΕΣΤΟΝ: Μία από τις νεαρότερες γυναίκες που έγιναν πρώτες κυρίες, ανέλαβε καθήκοντα στα 21 της χρόνια. Υπήρξε εξαιρετικά γοητευτική και δημοφιλής ενώ ήταν μία από τις πιο αγαπημένες συζύγους προέδρων των ΗΠΑ. Διοργάνωνε δύο δεξιώσεις την εβδομάδα!



ΚΑΡΟΛΑΪΝ ΧΑΡΙΣΟΝ: Ήταν η πρώτη που καθιέρωσε το στόλιμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Λευκό Οίκο!



ΙΝΤΑ ΜΑΚ ΚΙΝΛΕΪ: Είχε μεγάλο λόγο στο κυβερνητικό έργο και έγινε δημοφιλής για τις ακριβείς πολιτικές της παρατηρήσεις, ιδιαίτερα ως προς την αξιολόγηση των κινήτρων και των φιλοδοξιών των ανθρώπων που προσλαμβάνονταν από τον σύζυγό της.



ΕΝΤΙΘ ΡΟΥΖΒΕΛΤ: Η δεύτερη σύζυγος του προέδρου προκάλεσε μέγα σκάνδαλο όταν διέταξε την ανακαίνιση του Λευκού Οίκου που στοίχισε στο κράτος 475.000 δολάρια!



ΕΛΕΝ ΕΡΟΝ ΤΑΦΤ: Πολύ δυναμική γυναίκα. Ήταν η πρώτη σύζυγος προέδρου που παρέλασε στο πλευρό του την ημέρα της Ανεξαρτησίας.



ΕΝΤΙΘ ΓΟΥΪΛΣΟΝ: Ασκούσε εξουσία και έφτασε να αντικαταστήσει τον πρόεδρο σε όλα τα καθήκοντά του όταν εκείνος αρρώστησε.



ΦΛΟΡΕΝΣ ΧΑΡΝΤΙΝΓΚ: Έμεινε στην ιστορία ως η Δούκισσα του Λευκού Οίκου λόγω των καλαίσθητων και λαμπερών κοσμικών εκδηλώσεων που διοργάνωνε η ίδια.



ΓΚΡΕΪΣ ΚΟΥΛΙΝΤΖ: Εξαιρετικά κοινωνική, ισορροπούσε την ντροπαλή δημόσια εικόνα του προέδρου. Τα ΜΜΕ ασχολούνταν διαρκώς μαζί της λόγω των πάρτι της με αποκορύφωμα μια υπέρλαμπρη δεξίωση για τον ακτιβιστή πιλότο Τσαρλς Λίντενμπεργκ αμέσως μετά την υπερατλαντική του πτήση το 1927.



ΛΟΥ ΧΕΝΡΙ ΧΟΥΒΕΡ: Εξαιρετικά δραστήρια! Φιλόλογος και γλωσσολόγος ήταν η πρώτη σύζυγος προέδρου που απευθυνόταν τακτικά στο αμερικανικό έθνος με δική της ραδιοφωνική εκπομπή.



ΕΛΕΟΝΟΡ ΡΟΥΣΒΕΛΤ: Από τις πλέον δημοφιλείς πρώτες κυρίες. Έδωσε μεγάλες μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όταν ο Φράνκλιν Ρούζβελτ πέθανε συνέχισε τον αγώνα της σαν συγγραφέας, πολιτικός, ομιλήτρια και ακτιβίστρια.



ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΤΡΟΥΜΑΝ: Δυσανασχετούσε με τις δημόσιες εμφανίσεις και δήλωσε πανευτυχής όταν ήρθε η ώρα να φύγει από τον Λευκό Οίκο. Πέθανε στα 97 της και έγινε έτσι η μακροβιότερη πρώτη κυρία της αμερικανικής ιστορίας,



ΜΑΜΙΕ ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ: Λάτρευε τα ωραία φουστάνια, τα κοσμήματα και τα πάρτι! Εμεινε στην ιστορία για τον πρωτοφανή αριθμό εκδηλώσεων που διοργάνωσε προς τιμή αρχηγών κρατών ενώ τα ρούχα της εκτίθενται στο μουσείο Smithsonian.



ΤΖΑΚΙ ΚΕΝΕΝΤΙ: Η βασίλισσα του Κάμελοτ! Η πιο διάσημη από όλες τις πρώρες κυρίες, έγινε fashion icon για εκατομμύρια γυναίκες, από την εποχή της μέχρι και σήμερα!



ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΤΖΟΝΣΟΝ: Πανέξυπνη επενδύτρια, κατάφερε να κερδίσει τόσα χρήματα ώστε να στηρίξει ολόκληρη την προεκλογική καμπάνια του συζύγου της.



ΘΕΛΜΑ ΝΙΞΟΝ: Προώθησε ένα σημαντικό πρόγραμμα φιλανθρωπιών και πάλεψε για την διάδοση της αξίας του εθελοντισμού. Επέβλεψε η ίδια την συλλογή περισσότερων των 600 έργων τέχνης και επίπλων που άφησε στον Λευκό Οίκο! Οι αγορές αυτές ήταν οι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη προεδρεία της χώρας.



ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΦΟΡΝΤ: Είχε άποψη για όλα τα σημαντικά θέματα και την εξέφραζε. Τοποθετήθηκε ανοιχτά για τις αμβλώσεις, τον περιορισμό της οπλοκατοχής και τις αξίες του φεμινιστικού κινήματος. Τράβηξε ωστόσο την προσοχή των διεθνών media όταν αποκάλυψε την μακροχρόνια μάχη της με τον αλκοολισμό και ίδρυσε το Betty Ford Center.



ΕΛΕΑΝΟΡ ΚΑΡΤΕΡ: Ήταν κορυφαία υποστηρίκτρια των ερευνών για την ψυχική υγεία και ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς συμβούλους του προέδρου. Έζησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό σαν πρέσβειρα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κυρίως στη Λατινική Αμερική) και οι πρόσφυγες έγιναν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής της.



ΝΑΝΣΙ ΡΙΓΚΑΝ: Όπως ο σύζυγός της ήταν κι εκείνη ηθοποιός πριν την ενασχόληση με την πολιτική. Σαν πρώτη κυρίως έγινε γνωστή για το ρητό της «Πες απλά όχι» που έγινε λάβαρο στη μάχη κατά των ναρκωτικών.



ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΜΠΟΥΣ: Σε συνέντευξη που έδωσε το 2003 παραδέχτηκε ότι δεν έβλεπε ποτέ τηλεόραση αλλά προτιμούσε να διαβάζει βιβλία. Πάλεψε πολύ για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για θέματα παιδείας.



ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ: Η μοναδική πρώτη κυρία που έθεσε η ίδια υποψηφιότητα σε προεδρικές εκλογές και συνέχισε την πολιτική της καριέρα αφότου ο άντρας της έχασε το αξίωμα του προέδρου. Έχει εμπλακεί σε οικονομικά σκάνδαλα κατάχρησης ενώ εντύπωση προκάλεσε και η ήρεμη στάση της στο μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο του συζύγου της με την Μόνιμα Λεβίνσκι. Υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012..



ΛΟΡΑ ΜΠΟΥΣ: Πρώην δασκάλα και βιβλιοθηκάριος πριν γίνει πρώτη κυρία ήταν σχεδόν αναμενόμενο να ηγηθεί του αγώνα για την ευαισθητοποίηση των μαζών σχετικά με την ανάγκη της εκπαίδευσης και της ανάγνωσης. Ίδρυσε το First Lady's Family Literacy Initiative που μάχεται κατά του αναλφαβητισμού.



ΜΙΣΕΛ ΟΜΠΑΜΑ: Πολύ ισχυρή προσωπικότητα, επισκιάζει πολλές φορές ακόμη και τον ίδιο τον πλανητάρχη. Θεωρείται μια από τις καλοντυμένες γυναίκες που μπήκαν ποτέ στον Λευκό Οίκο ενώ είναι παθιασμένη με την γυμναστική αλλά και την καμπάνια για την υγιεινή διατροφή των παιδιών.
http://www.iefimerida.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!