Στήνουν παιχνίδι οι ξένοι οίκοι στο Χ.Α;


wallllll
Αναμφίβολα η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους, πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, γεγονός που εκτιμάται πως θα απομακρύνει έως ένα βαθμό τα σενάρια χρεοκοπίας. Μάλιστα δεν θεωρείται τυχαίο πως η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε τους πολιτικούς στον συνασπισμό της να μην μιλούν για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καλώντας τους να «ζυγίζουν πολύ προσεκτικά» τα λόγια τους.
Στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την Ελλάδα, κάποιοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προσφέρουν στήριξη στη χώρα μας, γεγονός που δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο. Όταν μάλιστα αυτή η στήριξη προέρχεται από τον κορυφαίο «παίκτη» των αγορών, την Goldman Sachs, είναι φυσικό να δημιουργούνται διάφορες σκέψεις.
Κόντρα στο ρεύμα των περισσότερων αναλύσεων και εκτιμήσεων, που «βλέπουν» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο αμερικανικός οίκος δεν θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα στη σχετική της ανάλυση επισημαίνει ότι η πολιτική κατάσταση είναι σήμερα «σαφώς βελτιωμένη» σε σχέση με την αβεβαιότητα που επικρατούσε πριν τις εκλογές του Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας ως «την πιο θετική έκπληξη» των ημερών την επιμονή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ανοικοδομήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας προς τους ξένους δανειστές προτού ζητήσει την χαλάρωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας.
Σε γενικές γραμμές, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην εξοργίσει τους ισχυρούς της ευρωζώνης και να μην τους δώσει «πατήματα» για να αποφασίσουν την διακοπή των εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα. Παράλληλα η Goldman εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, καθώς της έχουν διατεθεί ήδη αρκετά κεφάλαια. Σύμφωνα με τον οίκο, τα κεφάλαια που έχει να λαμβάνει η χώρα από το τρέχον πακέτο στήριξης αρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεών της και την αποτροπή του κινδύνου συστημικής κατάρρευσης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2014.
Αλλά και η Credit Suisse πριν λίγες ημέρες εξέφρασε την άποψη πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι ούτε διαχειρίσιμη, ούτε μπορεί να γίνει άμεσα. Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή της στα σχόλια Γερμανών πολιτικών ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ τώρα θα είναι διαχειρίσιμη. Αν και θεωρεί ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό, δεν πιστεύει ότι ισχύει τώρα, και τονίζει ότι η κατάσταση στην Ισπανία απλώς τονίζει τους κινδύνους. Η μετάδοση από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας θα ήταν δύσκολο να περιοριστεί από την ευρωζώνη και αδύνατον με τα υφιστάμενα πολιτικά εργαλεία. Η συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη μπορεί να συνεχίζεται, ωστόσο, ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι αυτό είναι ιδιαίτερα απίθανο να γίνει βραχυπρόθεσμα καθώς δεν υπάρχουν εμφανείς καταλύτες και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Από την πλευρά της η Bank of America σε ανάλυσή της τονίζει πως «το βασικό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα αντέχει». Η ΒοfA εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα καταφέρει τελικά να αντιμετωπίσει τις πολιτικές προκλήσεις και να αυξήσει τα κονδύλια για την Ελλάδα για άλλη μία φορά. Η ευρωζώνη θα μπορέσει να δεσμευτεί ότι θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει και για να βελτιωθεί ο δείκτης βιωσιμότητας του χρέους θα επιτρέψει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ESM, όπως στην Ισπανία.
Σύμφωνα όμως με τον αναλυτή της τράπεζας, κ. Βαμβακίδη, υπάρχουν πέντε παράγοντες που μπορεί να πάνε στραβά:
• Η κυβέρνηση συνασπισμού να μην καταφέρει να συμφωνήσει για το πακέτο περικοπών.
• Το κοινοβούλιο να μην υπερψηφίσει τις συγκεκριμένες προτάσεις.
• Δυσκολίες εφαρμογής μπορεί να υπάρξουν ακόμα και μετά την κοινοβουλευτική αποδοχή.
• Η κοινωνική αναταραχή μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου.
• Κάποιες χώρες-μέλη μπορεί να αρνηθούν περαιτέρω δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως υπάρχει μία προσπάθεια από επενδυτικούς κολοσσούς να αντιστραφεί το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα. Τι θέλουν να πετύχουν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Ωστόσο τόσο η Goldman Sachs όσο και η Credit Suisse έχουν επενδυτικές θέσεις σε κάποιες ελληνικές μετοχές, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα μπουν στο παιχνίδι των αποκρατικοποιήσεων. Επομένως έχουν συμφέρον να απαλειφθεί η επιφυλακτικότητα απέναντι στην Ελλάδα. Μάλιστα οι πονηρά σκεπτόμενοι συνδυάζουν τις θετικές αναλύσεις που εξέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι δύο επενδυτικές τράπεζες και με το ανοδικό momentum που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από επενδυτικούς κύκλους του Λονδίνου, στις τελευταίες συνεδριάσεις η Goldman Sachs και η Credit Suisse προχωρούν σε τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές.http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!