Ολική επαναφορά του φαινομένου «φακελάκι»



Μόλις οι εκστρατείες για εξάλειψη της διαφθοράς στο ΕΣΥ είχαν αρχίσει να δίνουν καρπούς, η κρίση το επανέφερε


Ολική επαναφορά του φαινομένου «φακελάκι» στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας. Μόλις οι εκστρατείες των περασμένων χρόνων για την εξάλειψη της διαφθοράς στο ΕΣΥ είχαν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, η οικονομική κρίση, σαρώνοντας τα πάντα, έχυσε και αυτή την καρδάρα με το γάλα. Χαμένοι όπως πάντα οι ασθενείς.
Στη σημερινή κατάσταση οδήγησε κατά κύριο λόγο η μείωση στις συνολικές αποδοχές των γιατρών, που φτάνει το 40%, λόγω της περικοπής διαφόρων επιδομάτων, αλλά και η γενικότερη αναστάτωση που επικρατεί στα νοσοκομεία, με τις τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, σε προσωπικό, σε κουράγιο. Οι ασθενείς, σε μεγάλο βαθμό, δεν ξέρουν τι δικαιούνται, πώς θα εξυπηρετηθούν, εάν και τι χρωστούν. Ετσι, υποκύπτουν ευκολότερα σε «κρούση» για φακελάκι ή καταφεύγουν οι ίδιοι στον χρηματισμό «για να τελειώνουν». Να παρακάμψουν μια λίστα αναμονής, να επισπεύσουν τη χειρουργική επέμβαση.

Εκτιμήσεις
Φυσικά, δεδομένης της οικονομικής στενότητας του πληθυσμού, οι ταρίφες έχουν μειωθεί σημαντικά (από 20 έως 2.000 ευρώ ανάλογα το αίτημα). Δεν είναι τυχαίο ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει «καμπάνες» σε όσους συλλαμβάνονται να χρηματίζονται. Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο επίορκος γιατρός θα υποχρεώνεται να καταβάλλει χρηματικό πρόστιμο 50 φορές υψηλότερο από αυτό που πήραν από τον ασθενή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάντως, το φαινόμενο θα ενταθεί σε περίπτωση που πέσει «ψαλίδι» και στους βασικούς μισθούς των γιατρών, όπως προβλέπουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. (Υπολογίζεται ότι θα απολέσουν άλλα 200 ευρώ κατά μέσο όρο.)
Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων για τη διαφθορά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη «που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται». Οπως αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, «με την καθιέρωση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων πολλές κλινικές εισάγουν ασθενείς για μια μέρα όπου τους κάνουν όλες τις παρακλινικές εξετάσεις (CT, MRI, Μικροβιολογικές εξετάσεις κ.λπ.), ο κλινικάρχης πληρώνεται όλο το προβλεπόμενο ποσό, ο ασθενής δεν πληρώνει το 15% που θα πλήρωνε σε ένα εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο και ο αποστέλλων κλινικός ιατρός παίρνει τα ποσοστά του». Το φακελάκι ζει και βασιλεύει, γράφουν. «Είναι πολύ απλό να βρείτε ποιοι δίνουν και ποιοι παίρνουν φακελάκι διότι με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ άλλαξε άρδην η κατανομή των ασθενών στα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Εκείνοι που λαδώνουν τους συνταγογραφούντες γιατρούς αύξησαν κατακόρυφα τη δουλειά τους εις βάρος των γιατρών που λειτουργούν νόμιμα και πάνω απ’ όλα εις βάρος του καταρρέοντος ΕΟΠΥΥ». Πράγματι, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς του ΕΟΠΥΥ. Στα γραφεία του Οργανισμού πληθαίνουν μέρα με την ημέρα οι καταγγελίες για γιατρούς που χρεώνουν επίσκεψη στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει, οι γιατροί αμείβονται με 10 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για κάθε επίσκεψη με όριο τις 150-200 επισκέψεις τον μήνα.
Οι γιατροί
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι γιατροί ισχυρίζονται στους ασθενείς ότι έχουν ξεπεράσει το όριο και άρα πρέπει να πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μάλιστα εξέδωσε εγκύκλιο για την «τήρηση συμβατικών όρων και κανόνων ιατρικής δεοντολογίας από τους συμβεβλημένους γιατρούς». Οπως «υπενθυμίζεται», πέραν της καθορισμένης από τη σύμβαση αμοιβής, ο γιατρός δεν επιτρέπεται να έχει ουδεμία οικονομική απαίτηση από τον ασφαλισμένο. Σε όσους γιατρούς δεν τηρούν τους όρους της σύμβασης και τους κανόνες της δεοντολογίας, η διοίκηση του Οργανισμού προτίθεται να επιβάλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διακοπή της σύμβασης με τον γιατρό.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με τη σειρά τους, καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσφέρουν εδώ και δύο χρόνια, με τον Οργανισμό να οφείλει 570 εκατ. ευρώ στους κλινικούς, 540 εκατ. ευρώ στους εργαστηριακούς γιατρούς από περασμένα έτη και 230 εκατ. ευρώ για το 2012.http://news.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!