ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

  flag-1

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1863: Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Έτσι, οι Άγγλοι ξεχωρίζουν το ποδόσφαιρο από το ράγκμπι, που παίζεται πλέον ως χωριστό άθλημα. Μαζί γεννιέται και ο όρος soccer, όπως ονομάζεται το ποδόσφαιρο στα αγγλικά. Η λέξη προέρχεται από τη σύντμηση δύο λέξεων: Social Ceremony (κοινωνική τελετή).
1880: Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ορκίζεται Πρωθυπουργός της Ελλάδας για 10η φορά (ρεκόρ στην ελληνική ιστορία).
1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη απ' τους Οθωμανούς. Την ίδια μέρα οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.
1917: Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Τρότσκι και κομισάριος των Εθνοτήτων ο Στάλιν. Ο ανατραπείς σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Κερένσκι προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία.
1944: Τερματίζεται η Ναυμαχία στον Κόλπο του Λέιτε, με νίκη των Αμερικανών επί των Ιαπώνων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ναυμαχία όλων των εποχών, που διεξήχθη στα ανοιχτά των Φιλιππίνων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1972: Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα Παναθηναϊκού - ΤΣΣΚΑ Σόφιας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Τότης Φυλακούρης αφήνει έναν πετεινό στη σέντρα, θέλοντας να κάνει πλάκα στον Ολυμπιακό για την ήττα του την προηγούμενη μέρα από την Τότεναμ με 4-0. Για την πράξη του αυτή θα τιμωρηθεί με 4 αγωνιστικές.

Γεννήσεις

1795: Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας. (Θαν. 30/3/1872)
1879: Λέων Μπρονστάιν, γνωστότερος ως Τρότσκι, ρώσος πολιτικός, ηγετική μορφή της Οκτωβριανής Επανάστασης. (Θαν. 21/8/1940)
1916: Φρανσουά Μιτεράν, γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλίας (1981-1995). (Θαν. 8/1/1996)

Θάνατοι

1822: Μαχμούτ Πασάς Δράμαλης, στρατιωτικός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που πέθανε στην Κόρινθο, μη μπορώντας να συνέλθει από την καταστροφή του τουρκικού στρατού στα Δερβενάκια. (Γεν. 1770)
1957: Νίκος Καζαντζάκης, συγγραφέας. («Ζορμπάς») (Γεν. 18/2/1883)
1972: Ιγκόρ Σικόρσκι, ρώσος αεροναυπηγός, εφευρέτης του ελικοπτέρου. (Γεν. 13/5/1889)

 http://www.sansimera.gr/almanac/2610#ixzz2ALaZw260

  flag-1
305.—Το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης.
740.—Μέγας καταστρεπτικός σεισμός είς τήν Κωνσταντινούπολιν.
877.—Μετά το θάνατο του πατριάρχη Ιγνάτιου ο Βασίλειος Α΄ επαναφέρει στο πατριαρχικό αξίωμα τον Φώτιο.
1040.—40.000 Βούλγαροι μαζί με συμμάχους τους επιτίθενται κατά της Θεσσαλονίκης και την πολιορκούν για πολλές μέρες. Η φρουρά τής Θεσσαλονίκης καί πλείστοι τών κατοίκων, εμψυχούμενοι υπό τής ιδέας ότι ό εορταζόμενος κατ’ εκείνην τήν ημέραν Άγιος Δημήτριος συνεπολέμει μετ’ αυτών, εξέρχονται έν  εξάλλω ενθουσιασμώ έκ τών τειχών καί κατακόπτουν τόν έκ 40.000 στρατόν τού Βουλγάρου τσάρου Αλουσιάν, όστις επολιόρκει τήν πόλιν. Άνω τών 15.000 έκ τών Βουλγάρων εφονεύθησαν καί πολλοί συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.
1795.—Γεννιέται ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα από πλούσια οικογένεια και ο πατέρας του Ιάκωβος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος ήταν έγκριτος νομικός, ενώ ο αδελφός του παππού του Γεώργιος ήταν ο τελευταίος Μεγάλος Πρωτοπαπάς και πρώτος ψηφισμένος αρχιεπίσκοπος Κερκύρας των νεώτερων χρόνων. Σπούδασε μουσική στην Κέρκυρα με τους αδελφούς Στέφανο (πληκτροφόρα) και Ιερώνυμο (βιολί) Πογιάγου, τον καταγόμενο από την Ανκόνα Στέφανο Μορέττι (θεωρητικά) και τον πιθανότατα ναπολιτάνικης καταγωγής ‘ιππότη’ Μπαρμπάτι (θεωρητικά, σύνθεση). Στη γενέθλια πόλη του παρουσίασε και τα πρώτα του έργα ήδη από το 1815. Από το 1819 συνέχισε τις μουσικές ενασχολήσεις του στην Ιταλία (την οποία επισκεπτόταν κατά διαστήματα), όπου συνδέθηκε ιδιαίτερα με το περιβάλλον του Βασιλικού Ωδείου της Νάπολης και τον διευθυντή του Νικολό Αντόνιο Τσινγκαρέλι. Θεωρείται ο θεμελιωτής της λεγόμενης “επτανησιακής μουσικής σχολής”. Διετέλεσε ισόβιος καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας από το 1840. Σπουδαιότερο έργο του θεωρείται η μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, της οποίας το 1865 η πρώτη στροφή της πρώτης μελοποίησής της (1829) καθιερώθηκε ως ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Η νεώτερη έρευνα, όμως, έχει καταδείξει τις πολυεπίπεδες δραστηριότητες του Κερκυραίου μουσουργού πέρα από τη μονοδιάστατη σύνδεσή του με το σολωμικό ‘Ύμνο’. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι είναι ο συνθέτης της μονόπρακτης κωμικής όπερας Don Crepuscolo, που είναι η πρώτη σωζόμενη όπερα Έλληνα δημιουργού (1815). Επίσης, είναι ο συνθέτης του πρώτου γνωστού έργου σε ελληνική γλώσσα για φωνή και ορχήστρα (Aria Greca, 1827), των πρώτων γνωστών ελληνικών έργων για κουαρτέτο εγχόρδων (Partimenti, περίπου 1850), του πρώτου ελληνικού πιανιστικού ρεπερτορίου, του πρώτου ελληνικού έργου σε μορφή φούγκας, της πρώτης μνημονευόμενης ελληνικής συμφωνίας (χαμένη), καθώς και ο συγγραφέας του πρώτου δοκιμίου μουσικής ανάλυσης (Rapporto, 1851) και των πρώτων μουσικοπαιδαγωγικών συγγραμμάτων στην Ελλάδα. [wiki παιδεία]
1823.—Οι τουρκαλβανοί παραδίδουν το φρούριο της Ακροκορίνθου στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, μετά από διαπραγματεύσεις και υπό τον όρο να αποχωρήσουν για την Θεσσαλονίκη με τον οπλισμό τους.
Την προστασία της επιβίβασης στα πλοία αναλαμβάνει ο Νικηταράς.
1901.—
Η ένταση στις σχέσεις τουρκίας-Γαλλίας, οδηγούν τον στόλο της δεύτερης στην Μυτιλήνη, απέναντι από την τουρκία.
1903.—Σφαγές Ελλήνων από βουλγάρους σε ναό του Νευροκοπίου.
1911.—
Η κρητική Βουλή κηρύττει “εαυτήν διαλελυμένην”. Οι εκλογές ορίζονται για τις 18 Μαρτίου.
1912.—Κατάληψις τής Θεσαλονίκης. Ο Χασάν Ταξίν πασσάς, μετά τήν ήτταν του είς τήν μάχην τών Γιαννιτσών, αντιτάσσει υστάτην άμυναν πρό τών πυλών τής Θεσσαλονίκης. Ο ελληνικός στρατός, υπό τήν αρχηγίαν τού τότε Διαδόχου Κωνσταντίνου, κατώρθωσε τήν εσπέραν τής 25ης νά διαβή τόν Αξιόν, τήν δέ επομένην τόν Γαλικόν ποταμόν, ούτω δέ ευρέθη είς τά νώτα τού εχθρού από βορρά. Ταυτοχρόνως, άλλαι ελληνικαί δυνάμεις εκινήθησαν πρός δυσμάς καί νότον, διά νά καταστήσουν αδύνατον τήν υποχώρησιν τού τουρκικού στρατού προς τήν Χαλκιδικήν. Ούτω ό Χασάν Ταξίν πασσάς έστειλε τήν 5 μ.μ. τής 26ης Οκτωβρίου δήλωσιν εις τον εν Σιαμλί Έλληνα αρχιστράτηγον, προτείνων τήν παράδοσιν τής πόλεως. Τό σχετικόν πρωτόκολλον υπεγράφη ημίσειαν ώραν πρό τού μεσονυκτίου, αμέσως δέ τό πρώτον ελληνικόν τμήμα εισήλθεν είς τήν πόλιν. Διά τού υπογραφέντος πρωτοκόλλου οί στρατηγοί Χασάν Ταξίν πασσάς καί Αλή Ναδίρ πασσάς, μεθ’ ολοκλήρου τού στρατού των έκ 35.000 ανδρών παρεδόθησαν άνευ όρων. Μετά διήμερον εισήλθεν είς τήν πόλιν ό βασιλεύς Γεώργιος Α’ μετά τού Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου, χαιρετισθέντες υπό τού παραληρούντος έξ ενθουσιασμού λαού ώς ελευθερωταί. Ο βασιλεύς Γεώργιος Α’, εγκατασταθείς είς Θεσσαλονίκην, ανεκήρυξεν αυτήν συμπρωτεύουσαν.
.—Εις την Ήπειρον αι Ελληνικαί δυνάμεις μάχονται εναντίον των τουρκικών παρά τα Ανώγεια.
.—Η 5η μεραρχία σταθεροποιεί τας θέσεις της.
1919.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.
1920.—Στην Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων
1921.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.
1929.—Εγκαινιάζεται το φράγμα του Μαραθώνα. Από τη λίμνη, που σχηματίζεται υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.
1930.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέπτεται την Άγκυρα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ειρήνης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν λείπουν, ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των προσφύγων.
1931.—Το θωρηκτό “Αβέρωφ”, που μεταφέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, προσαράσσει στα νερά του Καραμπουρνού.
1942.—Η πυρπόληση του χωριού Προσήλιο (Σεγδίτσα) στην Άμφισσα.
Οι Ιταλικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν όλον τον πληθυσμό του χωριού, απ΄ τους οποίους, τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες τους εκτόπισαν στην Άμφισσα (εννοείται με τα ρούχα που φορούσαν εκείνη τη στιγμή) και τους εγκατέστησαν στα σπίτια, τα καλύβια και τους αχυρώνες των κατοίκων της Άμφισσας. Τους άντρες του χωριού τους μετέφεραν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Θήβα, όπου παρέμειναν αιχμάλωτοι για ένα εξάμηνο.
Στις 26 Οκτωβρίου 1942, μερικές μέρες μετά την αιχμαλωσία των κατοίκων του χωριού, έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν ολοσχερώς όλα σπίτια του χωριού…Καίγονται μαζί όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των χωριανών, ρούχα, έπιπλα, σκεύη, γεννήματα… Σκότωσαν ακόμα και τα ζώα με σκοπό να ανακόψουν την τροφοδοσία των ανταρτών.
Την ίδια ημέρα έβαλαν φωτιά και στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τριβολούς καίγοντας ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις του…Καθώς και δύο εξωκλήσια του χωριού, τον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Τριάδα.
Το Προσήλιο «Σεγδίτσα» είναι ένα χωριό που βρίσκεται στην πλαγιά της Γκιώνας σε υψόμετρο 900 μέτρων. Το 1940 σύμφωνα με την επίσημη απογραφή αριθμούσε 1200 άτομα, που ζούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων στον τόπο αυτό με πλήρη αυτάρκεια αγαθών. Μετά το κάψιμο του χωριού και τον εκτοπισμό των κατοίκων, οι Ιταλοί απαγόρευσαν στους χωριανούς έστω και την απλή επίσκεψη τους στον χώρο του καμένου χωριού. Για το λόγο αυτό εκτέλεσαν, ένα μήνα περίπου μετά την πυρπόληση, τους χωριανούς Ανδρέα Λίβα, Παναγιώτη Α. Κούκο, Παναγιώτη Γ.Κούκο, Μαρία Μανώλη, Ευστάθιο Δ.Μπουμπούνη, Κωνσταντίνο Δ. Μπουμπούνη και Φώτη Ε. Μαργώνη. Η απάντηση των αγανακτισμένων και κατατρεγμένων χωριανών στα αντίποινα των Ιταλών ήταν η πλήρης και καθολική συμμετοχή του ενεργού πληθυσμού του χωριού σε όλους τους αντάρτικους σχηματισμούς. Από την ενεργό συμμετοχή των χωριανών στα αντάρτικα τμήματα είχαμε την απώλεια 8 χωριανών ανταρτών που έπεσαν σε διάφορες μάχες που έδωσε με τα στρατεύματα κατοχής, καθώς επίσης και 12 χωριανούς που εκτελέστηκαν κατά διαστήματα από τον στρατό κατοχής ως συνεργάτες και συμμέτοχοι στην εθνική αντίσταση.
Καθ΄ όλο αυτό το διάστημα από το 1942 μέχρι το 1949-50 οι χωριανοί ήταν ξεριζωμένοι από τον τόπο τους και ζούσαν στα σπίτια, τα καλύβια και τους αχυρώνες των κατοίκων της Άμφισσας και στις σπηλιές της γύρω περιοχής… Τα αποτελέσματα της δραστηριότητας των στρατευμάτων κατοχής επί του συνόλου των χωριανών ήταν η επί οκτώ συνεχή χρόνια παραμονή του πληθυσμού κάτω από δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες, που τους οδήγησε στα κατώτατα όρια εξαθλίωσης και χρειάσθηκαν τουλάχιστον τρεις δεκαετίας για την επαναφορά τους στην προτέρα κατάσταση. Δέκα (10) γυναίκες έμειναν χήρες, Ένας (1) άνδρας χήρος, Τριάντα δύο (32) παιδιά ορφανά. Και μία (1) οικογένεια, αυτή του Νικολάου Μήταλα ή Ματσούκα αφανίστηκε εντελώς….
1944.—Απελευθερώνεται η Θεσσαλονίκη από τη ναζιστική Κατοχή.
.—Στην Αθήνα φτάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Άντονι Ίντεν, όπου έχει συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.
.—Οι γερμανοί εκκενώνουν την Έδεσσα και την Σκύδρα.
1954.—
Ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής αναχωρεί για Ρόδο και από εκεί με ιστιοφόρο για την Κύπρο.
1956.—Θεμελιώνεται το Καυτατζόγλειο στάδιο στη Θεσσαλονίκη.
1957.—Πεθαίνει ο Νίκος Καζαντζάκης, μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός.
1969.—Σύμφωνα με επισημάνσεις ειδικών, η Αθήνα απειλείται με κυκλοφοριακή ασφυξία.
1971.—Συλλαμβάνονται 32 άτομα, που ανήκουν στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Μεταξύ αυτών είναι ο Δημήτρης Παρτσαλίδης και ο Χαράλαμπος Δρακόπουλος.
1972.—Λίγο πριν από την έναρξη του τρίτου αγώνα ΠΑΟ- ΤΣΣΚΑ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Τότης Φυλακούρης αφήνει στη σέντρα της Λεωφόρου έναν πετεινό κάνοντας πλάκα για την ήττα του Ολυμπιακού από την Τότεναμ με 4-0 στο Λονδίνο την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 25/10/72. Η ενέργειά του θεωρείται προσβλητική για το άθλημα και ο Τότης τιμωρείται με ποινή 4 αγωνιστικών. Ο αγώνας του ΠΑΟ είναι ο δεύτερος εναντίον της ΤΣΣΚΑ στην Αθήνα αφού ο πρώτος της 27/9 είχε ακυρωθεί.
1986.—Στον αγώνα Λάρισα-ΠΑΟΚ (2-1) στο Αλκαζάρ, φωτοβολίδα που εκτοξεύει οπαδός του ΠΑΟΚ κόβει την καρωτίδα του 29χρονου δασκάλου Χαράλαμπου Μπλιώνα.
1991.—Παραιτείται ο υπουργός Προεδρίας Μιλτιάδης Εβερτ.
1993.—Την παραίτησή του από πρόεδρος της ΝΔ υποβάλλει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά την εκλογική ήττα του κόμματός του.
.
.
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!