ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 



Γεγονότα


1822: Στολίσκος των Ψαρών, αποτελούμενος από δύο πλοία και δύο πυρπολικά, επιτίθενται στον τουρκικό στόλο στο λιμάνι της Τενέδου. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάζει ένα δίκροτο, που είναι η υποναυαρχίδα του στόλου τους.
1911: Η Ιταλία καταλαμβάνει τα Δωδεκάνησα, στο πλαίσιο του ιταλοτουρκικού πολέμου.

1912: Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στους Έλληνες. Επίσημη είσοδος του διαδόχου Κωνσταντίνου στην πόλη, όπου του επιφυλάσσεται παλλαϊκή υποδοχή.

1940: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Στις 3 το πρωί επιδίδεται στον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο Μουσολίνι από τον πρεσβευτή της Ιταλίας στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι. Ακολουθεί το ΟΧΙ των Ελλήνων και στις 5:30 το πρωί αρχίζει στην Πίνδο η ιταλική επίθεση.

1940: Ο πεζικάριος Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από τα Τρίκαλα είναι ο πρώτος νεκρός στρατιωτικός του ελληνοϊταλικού πολέμου. Πέφτει νεκρός από ιταλικά πυρά, μία ώρα προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο Μουσολίνι.
1940: Η Πάτρα βομβαρδίζεται από ιταλικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα 4 άνθρωποι να σκοτωθούν και άλλοι 17 να τραυματιστούν. Η ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει, ακόμη, περιοχές του Πειραιά, του Σκαραμαγκά και του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Γεννήσεις


1912: Ρίτσαρντ Ντολ, βρετανός επιδημιολόγος, ο πρώτος επιστήμονας που συνέδεσε το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων. (Θαν. 24/7/2005)
1914: Γιόνας Σαλκ, αμερικανοεβραίος βιολόγος, που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. (Θαν. 23/6/1995)
1944: Κολίς, καλλιτεχνικξό ψευδώνυμο του Μισέλ Κολισί, γάλλος κωμικός. (Θαν. 19/6/1986)

Θάνατοι


1704: Τζον Λοκ, άγγλος φιλόσοφος, από τους πρωτεργάτες του εμπειρικισμού και φιλελευθερισμού. (Γεν. 29/8/1632)
1943: Κώστας Δημητριάδης, έλληνας γλύπτης, το έργο του οποίου Ο Δισκοβόλος βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. (Γεν. 1879)

1957: Ερνστ Γκρέφενμπεργκ, γερμανός γυναικολόγος, με πρωτοποριακές μελέτες στη γυναικεία σεξουαλικότητα. Στη μελέτη του «Ο Ρόλος της Ουρήθρας στο Γυναικείο Οργασμό» αναφέρει την ύπαρξη μιας ερωτογενούς ζώνης στο σημείο που η ουρήθρα προσεγγίζει τα τοιχώματα του κόλπου. Το 1981 οι σεξολόγοι Τζον Ντ. Πέρι και Μπέβερλι Γουίπλ ονόμασαν την περιοχή αυτή Gräfenberg spot ή G-spot, προς τιμήν του γερμανού επιστήμονα. (Γεν. 26/9/1881)
//www.sansimera.gr/almanac/2810#ixzz2AX7rDjZv
                                                                        

flag-1

                                                        ΕΛΛΗΝΙΚΟ    ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

                                                     28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

.
325.—π.Χ. Ο ναύαρχος του Μ. Αλεξάνδρου
Νέαρχος, εισέρχεται στον λιμένα των εκβολών του Αραβίου ποταμού.
312.—Ο Κωνσταντίνος Α’ νικά τον Μαξέντιο στην μάχη της Μιλβίας γέφυρας, και μένει ο μοναδικός Ρωμαίος Αυτοκράτορας (βλ. και προηγούμενη).
437.—Ο Βαλεντινιανός Γ΄, Δυτικός Ρωμαίος Αυτοκράτορας, παντρεύεται την Ευδοξία, την κόρη του εξάδελφού του Θεοδοσίου Β’, αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έτσι ενώνονται οι δύο πλευρές του Οίκου των Θεοδοσίων.
886-911.—(στην εποχή του Λέοντος του Σοφού) Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.
Το ιστορικό της γιορτής: Η καθιέρωση της γιορτής έλαβε υπόψη, ως υπόθεση και αφορμή, την εμφάνιση της Θεομήτορος σε όραμα μέσα στο ναό των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολεως την εποχή του Λέοντος του Σοφού (886-911). Το όραμα αυτό ή την οπτασία είδαν δύο Μοναχοί, ο όσιος Ανδρέας, ο δια Χριστόν σαλός, και ο φίλος του Επιφάνιος, μετέπειτα Πατριάρχης. Στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Βλαχερνών Κωνσταντινουπόλεως ετελείτο ολονύκτιος αγρυπνία και οι παρευρισκόμενοι πιστοί με ύμνους και προσευχές δοξολογούσαν τον Θεό. Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας και περί την τετάρτη ώρα της νυκτός, οι άγιοι Ανδρέας και Επιφάνιος είδαν μεγαλοπρεπή γυναίκα να προχωρεί από την ωραία πύλη με συνοδεία αγγελικών Δυνάμενων, προφητών (Ιωάννης ο Πρόδρομος), αποστόλων (Ιωάννης Θεολόγος) και αγίων. Πολλοί άγιοι προπορεύονταν με λευκές στολές ψάλλοντες ιερούς ύμνους. Η γυνή αυτή γονάτισε και με δάκρυα στα μάτια προσευχόταν για πολύ χρονικό διάστημα. Μετά προχώρησε προς το θυσιαστήριο και προσευχήθηκε για το λαό, ο οποίος ήταν συγκεντρωμένος στο ναό. Κατόπιν έβγαλε το ωμοφόριον (το μαφόριον) πού είχε στο κεφάλι της και σκέπασε τον παρευρισκόμενο λαό.
Οι Μοναχοί έβλεπαν υπεράνω του λαού το εκτεταμένο μαφόριο της Θεοτόκου, το ΟΠΟΥ έλαμπε, ως αστραπή, και ήταν ένα σημείο της παρουσίας της Θεομήτορος. Μετά την αναχώρισή της η Θεοτόκος πήρε μαζί της το μαφόριο και άφησε στη θέση του τη χάρη του Θεού να προστατεύει το λαό Του.
Την εποχή εκείνη, ως είναι γνωστό, οι Χριστιανοί στο Βυζάντιο αντιμετώπιζαν τις επιβουλές των Αγαρηνών. Όταν νίκησαν τις εχθρικές αυτές δυνάμεις γιόρτασαν τη γιορτή της Σκέπης της Θεοτόκου, εκφράζοντες την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια και την προστασία της.
Έκτοτε καθιερώθηκε στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία την 1η Οκτωβρίου η γιορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την 1η Οκτωβρίου, επίσης, θεσπίστηκε τον IB αιώνα να γιορτάζεται η μεγάλη γιορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην Ρωσία. Η μετάθεση της γιορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου από την 1η Οκτωβρίου στην 28η Οκτωβρίου έγινε το 1952.
969.—Ο Στρατηγός Μιχαήλ Βούρτζης απελευθερώνει την Αντιόχεια από τους άραβες, στους οποίους προκαλεί σοβαρές απώλειες.
1794
.—Ώρα 05:00 και ένα παράξενο φυσικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα στα Χανιά. Σεισμός έντασης 5-6 βαθμών και διάρκειας ολίγων δευτερολέπτων κτυπά την περιοχή. Ενώ επικρατούσε πλήρης γαλήνη κατά την διάρκεια και πριν τον σεισμό, ευθύς αμέσως μετά από αυτόν έπνευσε σφοδρός δυτικός άνεμος που διήρκησε πολλές ημέρες.
1822.—Τουρκικές δυνάμεις του Ρεθύμνου, για να εκδικηθούν τον θάνατο του αρχηγού τους Γεντίμ – Αλή, που είχε σκοτωθεί στη μάχη του Αρκαδίου, επιτίθονται κατά της θέσεως Ακόνια Ρεθύμνου, που κατέχουν οι Κρήτες επαναστάτες υπό τους Οπλαρχηγούς Γ. Δεληγιαννάκη, Μεληδόνη, Μανουσέλη, Τσουδερό και Πρωτοπαπαδάκη . Η μάχη που επακολούθησε έληξε με νίκη των Κρητών. Έγινε η μάχη στο χωρίον Αρμένιος Ρεθύμνου Κρήτης, εις την οποίαν εφονεύθη ο γενναίος οπλαρχηγός Γ. Δεληγιαννάκης.
.—Ναυμαχία του Κανάρη με τον τουρκικό στόλο στα ανοιχτά της Τενέδου.
1827.—1.000 Κρήτες και άλλοι 100 αγωνιστές αποβιβάζονται στην Γραμβούσα της Κρήτης και αναζωπυρώνουν τον Αγώνα στο νησί.
1854.—
Ιδρύθηκε ο Λόχος Πυροσβεστών με δύναμη 92 ανδρών, με έδρα του το κτίριο, στον περίβολο της Παλιάς Βουλής, εκεί όπου σήμερα είναι το κτίριο του Ο.Τ.Ε. στην οδό Σταδίου.
Η δύναμη του Λόχου Πυροσβεστών για τις ανάγκες της τότε, μικρής Αθήνας ήταν αρκετή, πλην όμως διέθετε πρωτόγονα μέσα και δεν ήταν δυνατό να καλύψει μ΄ αυτά τις μεγάλες ανάγκες πυρόσβεσης.
1856.—Βασιλικό διάταγμα εγκρίνει την ίδρυση ελληνικής ατμοπλοϊκής εταιρείας με την ονομασία «Ελληνική Ατμοπλοΐα».
1912.—Ο ελληνικός στρατός (Στρατιά Ηπείρου) καταλαμβάνει τά Πέντε Πηγάδια καί τήν Κλεισούραν (Πρώτος βαλκανικός πόλεμος).
.—Το ελληνικό στρατηγείο απαγορεύει στην υπό το στρατηγό Θεοδώρωφ βουλγαρική μεραρχία του Ρίλου να εισέλθει στη Θεσσαλονίκη. Επιτρέπει όμως για λόγους αβροφροσύνης την είσοδο δύο ταγμάτων, επικεφαλής των οποίων είναι οι Βούλγαροι πρίγκιπες Κύριλλος και Βόρις.
.—Οι ελληνικές δυνάμεις εδραιώνουν τας θέσεις των επί των καταληφθεισών περιοχών.
.—Καταπλέουν στον Μούδρο προερχόμενα εκ Σκιάθου τα τορπιλοβόλα Τ2 και Τ5 και την επομένη το πλωτό νοσοκομείο ΙΩΝΙΑ.
1918.—Η Τουρκία ζητεί από τούς Συμμάχους τήν σύναψιν ειρήνης.
1919.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.
.—Αναχωρεί από το Παρίσι η ελληνική αντιπροσωπεία, που πήρε μέρος στη Διάσκεψη της Ειρήνης.
1920.—Ο ελληνικός στρατός στον Τομέα Κιουτάχειας-Τζεντίς δέχεται μικροεπιθέσεις από Τούρκους.
1921.—Η συνδιάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων κατακυρώνει ολόκληρη την ελληνικότατη Βόρειο Ήπειρο στην ιταλία.
.—
Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία σε όλο το εκτεταμένο μέτωπό της δέχεται μικροεπιθέσεις από Τούρκους κυρίως ληστάς.
1923.—Η Κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ ανακηρύσσει τη δημοκρατία [sic] της Τουρκίας.
.—Η αντεπανάσταση, που οργανώνεται από τους στρατιωτικούς Λεοναρδόπουλο, Γαργαλίδη και Ζήρα, αποτυγχάνει.
1935.—Επαναφέρεται έν ισχύι τό Σύνταγμα τού 1911. Καταργείται ούτως ή Δημοκρατία καί επανέρχεται ό θεσμός τής Βασιλείας.
1940.—Η ημέρα τού ιστορικού «ΟΧΙ». Τήν 3ην πρωϊνήν, ο Ιταλός πρεσβευτής Γκράτσι επεσκέφθη τόν Έλληνα πρωθυπουργόν Ι. Μεταξάν είς τήν έν Κηφισία οικίαν του καί τού επέδωκε τελεσίγραφον, είς τό οποίον ή Ιταλία ισχυρίζετο ότι λόγω δήθεν παραβιάσεως τής ουδετερότητος τής Ελλάδος, ήτο υποχρεωμένη νά καταλάβη ωρισμένας περιοχάς καί εκάλει τήν ελληνικήν κυβέρνησιν νά διατάξη τάς δυνάμεις της όπως μή προβάλουν ουδεμίαν αντίστασιν κατά τών ιταλικών στρατευμάτων, τά οποία θά διέβαινον τά σύνορα τήν 6ην πρωϊνήν ώραν. Είς τήν ιταμήν αυτήν ιταλικήν αξίωσιν ό Ελλην πρωθυπουργός απήντησε διά τού ιστορικού «Όχι!» καί προσέθεσε, διά νά δείξη είς τόν Γκράτσι ότι ή συνομιλία των είχε τελειώσει: «Πολύ καλά, έχομεν πόλεμον». Ο Ιταλός πρεσβευτής υπεκλίθη καί έφυγε. Όπως έγραψεν αργότερα, ή υπόκλισίς του εκείνη δέν ήτο τυπική, άλλ’ απετέλει εκδήλωσιν θαυμασμού πρό τού ελληνικού μεγαλείου, τού οποίου εγίνετο μάρτυς κατά τήν ιστορικήν εκείνην στιγμήν. Ολίγην ώραν βραδύτερον, εδημοσιεύετο, υπογραφέν υπό τού βασιλέως Γεωργίου Β’, τό διάταγμα τής γενικής επιστρατεύσεως. Ο Άγγλος αρθρογράφος «Κάντιντους» έγραψε, μόλις εγνώσθησαν τά γεγονότα τής Ελλάδος: «Οιαδήποτε χώρα, ή οποία θά επεδείκνυε τήν στάσιν τής Ελλάδος, θά ήτο άξια τής αιωνίας εκτιμήσεως καί τού θαυμασμού μας. Ρίψατε έν βλέμμα είς τόν μακρόν κατάλογον τών εθνών πού υπετάγησαν υπό τού Άξονος από τού 1938 καί θά ιδήτε ότι ή γενναιοψυχία τών Ελλήνων φωτίζει σάν ήλιος έναν σκοτεινόν κόσμον».
Η Ιταλική επίθεσις ήρχισε ημίσειαν ώραν πρό τής εκπνοής του τελεσιγράφου. Οι Ιταλοί είχον στηρίξει τάς ελπίδας των είς τόν αιφνιδιασμόν, επίστευον δέ ότι θά έκαμνον απλούν στρατιωτικόν περίπατον. Όπως απεκάλυψε ό υπουργός τής ‘Αεροπορίας στρατηγός Πρίκολο είς τό βιβλίον του «Αδράνεια κατά ηρωϊσμού», ό αρχιστράτηγος τών έν Άλβανία Ιταλικών δυνάμεων Βιττόριο Πράσκα επίστευε ότι ό Ιταλικός στρατός θά εχρειάζετο μίαν μόνον εβδομάδα διά νά φθάση είς Ιωάννινα καί, κατ’ ανώτερον όριον, 15—20 ημέρας διά νά κατέλθη είς Πρέβεζαν. Μετά τήν πρώτην φάσιν, θά ήρχιζε ή δευτέρα, πού συνίστατο είς τήν κατάληψιν τής Θεσσαλονίκης καί τών Αθηνών. Αλλ’ αί ιταλικαί ελπίδες εθραύσθησαν πρό τής φιλοπατρίας καί τού ηρωϊσμού τού Έλληνος στρατιώτου.
.—Η ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει τον ναύσταθμο Σαλαμίνος, τον Σκαραμαγκά, τον Πειραιά και την Πάτρα. Είς τήν τελευταίαν πόλιν εσημειώθησαν δεκάδες θυμάτων.
.—Η ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει την Πρέβεζαν.
Κατά την περίοδο 1940-41, η Πρέβεζα βομβαρδίστηκε αρχικά την 28ην Οκτωβρίου 1940 από την ιταλική αεροπορία ενώ στις 13 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου του 1941 απο τους Γερμανούς. Τον Απρίλιο του 1943 οι δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν τους Εβραίους της πόλης (περίπου 420 άτομα) και τους έστειλαν μαζικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Οι Γερμανοί αποχώρησαν τον Νοέμβριο.
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Ανακοινωθέντα και διαγγέλματα
Πρώτον πολεμικόν ανακοινωθέν
—————————-
Πρωί 28ης Οκτωβρίου 1940. Χαρακτηριστική η δωρική λιτότητα του κειμένου.

“Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από της 05:30 ώρας
της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου.
Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους.”

Διάγγελμα Πρωθυπουργού
———————-
“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος,
την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς
όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες,
μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού
εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η
κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον
Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με
τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες,
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της
ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα
εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας
και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.”

Ιωάννης Μεταξάς
Διάγγελμα Βασιλέως
——————
“Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως σάς ανήγγειλε προ ολίγου υπό ποίους όρους
ηναγκάσθημεν να κατέλθωμεν εις πόλεμον κατά της Ιταλίας, επιβουλευθείσης
την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.
Κατά την μεγάλην αυτήν στιγμήν είμαι βέβαιος ότι κάθε Έλλην και κάθε
Ελληνίς θα εκτελέσωσι το καθήκον των και θα φανώμεν αντάξιοι της ενδόξου
ημών Ιστορίας.
Με πίστην εις τον Θεόν και εις τα πεπρωμένα της φυλής, το Έθνος
σύσσωμον και πειθαρχούν ως εις άνθρωπος, θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών
μέχρι της τελικής Νίκης.”

Γεώργιος Β’
Διάγγελμα Αρχιεπισκόπου
———————–
“Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Η Α.Μ. ο Βασιλεύς και ο Πρόεδρος της Εθνικής ημών Κυβερνήσεως καλούν
ημάς πάντας ίνα αποδυθώμεν εις Άγιον υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αμυντικόν
αγώνα.
Η Εκκλησία ευλογεί τα όπλα τα ιερά και πέποιθεν ότι τα τέκνα της
Πατρίδος ευπειθή εις το κέλευσμα Αυτής και του Θεού, θα σπεύσουν εν μία
ψυχή και καρδία να αγωνισθούν υπέρ βωμών και εστιών και της Ελευθερίας και
τιμής, και θα συνεχίσουν ούτω την απ’ αιώνων πολλών αδιάκοπον σειράν των
τιμίων και ενδόξων αγώνων και θα προτιμήσουν τον ωραίον θάνατον από την
άσχημον ζωήν της δουλείας. Και μη φοβούμεθα από των αποκτεινόντων το σώμα,
την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι, ας φοβούμεθα δε μάλλον τον δυνάμενον
και ψυχήν και σώμα απολέσαι.
Επιρρίψωμεν επί Κύριον την μέριμναν ημών και Αυτός θα είναι βοηθός και
αντιλήπτωρ εν τη αμύνη κατά της αδίκου επιθέσεως των εχθρών. Ούτοι εν
άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου του Θεού και εν τη
γενναιότητι και ανδρείς ημών μεγαλυνθησόμεθα.
Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και πατρός είη
μετά πάντων ημών.”

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθος
Διαταγή Αρχιστρατήγου
———————
Διαταγή Αρχιστρατήγου Αλ. Παπάγου προς τους διοικητάς των Μεγάλων
Μονάδων. “Η λακωνική συντομία της πρώτης αυτής διαταγής από είκοσι μία
λέξεις μαρτυρεί την άριστη, επιτελική προπαρασκευή των πολεμικών σχεδίων
της χώρας.” (ΓΕΣ/ Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού: “Επίτομη Ιστορία Πολέμου
1940-41″, σελ. 42.)

“Από έκτης πρωινής σήμερον περιερχόμεθα εις εμπόλεμον κατάστασιν προς
Ιταλίαν. Άμυνα Εθνικού εδάφους διεξαχθή βάσει διαταγών ας έχετε. Εφαρμόσατε
σχέδιον επιστρατεύσεως. Παπάγος.”

Ημερησία Διαταγή Αλ. Παπάγου
—————————-
“Αναλαμβάνων την αρχηγίαν του Στρατού καλώ τους αξιωματικούς και
οπλίτας του Ελληνικού Στρατού εις την εκτέλεσιν του υψίστου προς την
Πατρίδα καθήκοντος με την μεγαλυτέραν αυταπάρνησιν και σταθερότητα. Ουδείς
πρέπει να υστερήση. Η υπόθεσις του αγώνος τον οποίον μας επέβαλεν ο
αχαλίνωτος Ιμπεριαλισμός μιας Μεγάλης Δυνάμεως, η οποία ουδέν είχε ποτέ να
φοβηθή από ημάς, είναι η δικαιοτέρα υπόθεσις την οποίαν είναι δυνατόν να
υπερασπισθή ένας Στρατός. Πρόκειται περί αγώνος υπάρξεως. Θα πολεμήσωμεν με
πείσμα, με αδάμαστον εγκαρτέρησιν, με αμείωτον μέχρι τελευταίας πνοής
ενεργητικότητα.
Έχω ακράδαντον την πεποίθησιν ότι ο Ελληνικός Στρατός θα γράψει νέας
λαμπράς σελίδας εις την ένδοξον ιστορίαν του Έθνους.
Μην αμφιβάλλετε ότι τελικώς θα επικρατήσωμεν, με την βοήθειαν και την
ευλογίαν του Θεού και τας ευχάς του Έθνους. Έλληνες αξιωματικοί και οπλίται
φανήτε ήρωες.”

http://tinyurl.com/secx
1941.—Ο λαός των Αθηνών εορτάζει την πρώτη επέτειο του “ΟΧΙ”, παρά τα τρομοκρατικά μέτρα των δυνάμεων κατοχής. Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη καλύπτεται από δάφνες.
1943.—Στην Αίγυπτο, η ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας γιορτάζει για πρώτη φορά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
1944.—Οι Γερμανοί ανατινάζουν κατά την υποχώρησή τους τη σήραγγα και το γεφύρι του Μπράλλου, καθώς και το γεφύρι της Παπαδιάς.
1949.—Απονέμεται τελικά και επισήμως ο τίτλος του στρατάρχου στον Αλ. Παπάγο.
1955.—Η αποικιακή διοίκηση στην Κύπρο, βάσει των εντολών που έλαβε από το Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1955, επέβαλλε νέους περιοριστικούς όρους και ποινές. Στις 28 Οκτωβρίου απαγορεύτηκε στους Κυπρίους ο εορτασμός του ΟΧΙ και ο κυβερνήτης του νησιού Τζον Χάρντιγκ προχώρησε ακόμη περισσότερο, κηρύσσοντας ολόκληρο το νησί σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης (από τις 26 Νοεμβρίου)…!
1958.—Εγκαινιάζονται τα φράγματα του Αξιού και του Αλιάκμονα στη Μακεδονία.
1959.—Τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
2000.—Ο κολυμβητής Κώστας Φίκας κατακτά το δεύτερο χρυσό μετάλλιο, με παγκόσμιο ρεκόρ 27.93 στα 50μ ελεύθερο της κατηγορίας S8 στους Παραλυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Ο Παράσχος Στογιαννίδης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο ακόντιο της κατηγορίας F20 με 47.75μ.
.
.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!