Ρωσία προς Τουρκία: "Επιστρέψτε το φορτίο"



Η Ρωσία δεν κάθεται με "σταυρωμένα" τα χέρια, και απαιτεί το φορτίο που της ανήκει, και το οποίο κατασχέθηκε στην Τουρκία από το συριακό αεροσκάφος, το οποίο είχε αναχωρήσει στις 10 Οκτωβρίου από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό. Στον ουρανό πάνω από την Άγκυρα δυο καταδιωκτικά ανάγκασαν το αεροσκάφος να πραγματοποιήσει προσγείωση για έλεγχο.
Πρόκειται για 12 κιβώτια με εξοπλισμό για τους σταθμούς ραντάρ. Πηγές, προσκείμενες στο ρωσικό σύστημα στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, χαρακτήρισαν το συμβάν ως επιδρομή.
Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απαίτηση της Ρωσίας σε σημαντικό βαθμό σχετίζεται με τη στάση της Τουρκίας προς τα γεγονότα στη Συρία, θεωρεί ο αναλυτής του Κέντρου Μελέτης της σύγχρονης Μέσης Ανατολής στην Αγία Πετρούπολη Αλεξάντρ Σοτνιτσένκο.
Όπως είπε ο εμπειρογνώμονας, πριν ένα μήνα η Άγκυρα προσπαθούσε να συμμετάσχει ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία με το μέρος της αντιπολίτευσης. Όμως η κατάσταση αλλάζει, θεωρεί ο Σοτνιτσένκο:
- Για πρώτη φορά σε διάστημα ενός ενάμιση έτους η κυβέρνηση της Τουρκίας σκέφτεται πως να βρει τρόπο απομάκρυνσης από τη σκληρή θέση έναντι της Συρίας. Αυτό μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι η Άγκυρα θα εκδηλώσει σωφροσύνη και θα συμφωνήσει με τη Μόσχα σε ό,τι αφορά το συντονισμό των ενεργειών στο θέμα της Συρίας. Εννοείται ότι και η κατάσταση σχετικά με το φορτίο θα διευθετηθεί. Για την Τουρκία αυτό έχει πρώτιστη σημασία, εφόσον η Ρωσία είναι ο δεύτερος σε μέγεθος οικονομικός εταίρος της, αυτή η χώρα εξαρτάται πολύ από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Παράλληλα με τις συνομιλίες για την επιστροφή του φορτίου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) Ρωσίας ελέγχει τις διαρροές πληροφοριών για τη μεταφορά φορτίου στη Συρία. Όπως πληροφορεί πηγή στις κρατικές δομές, με μεγάλη δόση βεβαιότητας μπορούμε να πούμε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες δεν ενέχονται στην αποκάλυψη πληροφοριών. Μάλλον, η διαρροή συνέβηκε εξ υπαιτιότητας της συριακής πλευράς. Ο πολιτολόγος Στανισλάβ Ταράσοφ διατυπώνει τη δική του εκδοχή:
- Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστεύουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν προέβη στην επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα απλώς έτσι. Όπως φαίνεται, αυτό συνέβηκε κάτω από την πίεση των Αμερικανών. Οι ειδικές πληροφορίες, που μεταβιβάστηκαν από τη Μόσχα περι δήθεν στρατιωτικού φορτίου στο αεροσκάφος, ήταν πρόκληση. Και ανάγκασε την Άγκυρα να δράσει. Από την άλλη είτε δεν της επέτρεψαν, είτε δεν μπόρεσε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό των ρωσο-τουρκικών διαβουλεύσεων. Παρόλο που έπρεπε να το κάνει. Ελπίζω ότι το πρόβλημα με το αεροσκάφος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα διευθετηθεί.
Κρίνοντας από τον τόνο των τουρκικών εφημερίδων, υποστηρίζει ο Στανισλάβ Ταράσοφ, το θέμα είναι μάλλον απίθανο να κλείσει ως την ημέρα της επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γραμματέας Τύπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, η αναβλημένη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία ήδη μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!