Εγγυήσεις ζητούν τα ξένα funds

bondsssssssssssss
«Εγγυητικές επιστολές» ζήτησαν επί της ουσίας οι ξένοι fund managers από τα στελέχη των εγχώριων εισηγμένων, με τα οποία ήρθαν σε επαφή στο πλαίσιο κάμποσων ομαδικών road shows ή μεμονωμένων παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Οι αλλοδαποί διαχειριστές, με πιο απλά λόγια, κυριολεκτικά ξεψάχνισαν τις ελληνικές επιχειρήσεις, ζητώντας «αποδείξεις και ονόματα» για μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τις προοπτικές τους, το growth story της κάθε μίας, την κερδοφορία τους αλλά και την ποιότητα αυτής, τα επεκτατικά τους σχέδια, την πορεία εντός κι εκτός συνόρων και το πώς υποστηρίζονται όλα αυτά. Είτε επρόκειτο για Τράπεζες και Βιομηχανίες, είτε για το Εμπόριο, τις Κατασκευές και τις λοιπές εκπροσώπους μας.

Ζήτησαν να μάθουν και την παραμικρή λεπτομέρεια για «το πώς, πότε και γιατί», μια και οι εποχές είναι ακόμα «πονηρές», ή μάλλον καλύτερα, μια και οι συγκυρίες είναι ακόμα δύσκολες, τα «σύννεφα» πάνω από τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια είναι ακόμα «βαριά», δίχως οι επαγγελματίες της αγοράς να είναι σε θέση να προβλέψουν με ακρίβεια το πότε θα αλλάξουν τα δεδομένα προς το καλύτερο.
Ωστόσο, είναι πραγματικότητα ότι στις επαφές και στα one on one ραντεβού δεν έλειψαν τα θερμά σχόλια για το «ελληνικό story». Οι εκτιμήσεις ήταν θετικές, οι ξένοι fund managers δήλωσαν μεν την ικανοποίησή τους, όμως, ακόμα κι αν έσπευδαν να αγοράσουν κάποια μικρά «πακέτα» ή μετοχές από το ταμπλό, διευκρίνισαν ότι οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις τους θα γίνουν όταν «στρώσει το κλίμα». Ακόμα κι αν οι αποτιμήσεις έχουν ανέβει.
Αυστηροί μεν…
Σε ένα μεγάλο βαθμό, λοιπόν, κοινός τόπος μεταξύ των στελεχών των «εγχώριων εκπροσώπων» μας που βρέθηκαν πρόσφατα σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι, Φρανκφούρτη, ήταν ότι υπάρχουν μεν προσδοκίες, αλλά προς το παρόν και «στάση αγορών». Τουλάχιστον στο βαθμό που θα μπορούσε να αλλάξει άμεσα και μια και καλά τα δεδομένα. Και θυμίζουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο ήρθαν σε επαφή με ξένα funds εταιρείες όπως οι «μεγάλες» Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Πειραιώς, κάποιες εκ των κορυφαίων μας εκπροσώπων της βιομηχανίας και της ενέργειας, όπως οι Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, «ονόματα» όπως οι Intralot, ΓΕΚ - Τέμα, οι «εμπορικές» Σαράντης, Jumbo αλλά και η Σωληνουργεία Κορίνθου,  Σιδενόρ. κ.λπ.
Από όλες τις εταιρείες ζητήθηκαν… «εγγυητικές επιστολές». Από τις τράπεζες, για παράδειγμα, οι αλλοδαποί εστίασαν στην κερδοφορία, στα προβληματικά δάνεια, στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια, τις μπίζνες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, τα περιθώρια πιστωτικής επέκτασης κ.λπ.
Μπορεί βέβαια σε αυτές, ένεκα που είναι και από τις «ναυαρχίδες» της «Λ. Αθηνών», το ενδιαφέρον και το «ερωτηματολόγιο» να ήταν μεγαλύτερο, ωστόσο, «πειστήρια» ζητήθηκαν για όλες τις εκπροσώπους μας.
Για τον τρόπο που θα μπορέσουν να υποστηρίζουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια, την κερδοφορία τους, τα μερίδιά τους, τους στόχους τους για τα επόμενα χρόνια και για το πώς θα τους πιάσουν. Γενικότερα ζητήθηκαν «λεπτομέρειες» που ίσως άλλοτε να μην απασχολούσαν και τόσο πολύ τους διεθνείς επενδυτές, αλλά πλέον, λόγω του ευρύτερου κλίματος, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία και κάνουν κάπως «αυστηρότερους» τους fund managers. Τόσο ως προς τα όσα ζήτησαν να μάθουν για τις εισηγμένες, όσο και για τις τοποθετήσεις στις μετοχές τους, για τις οποίες, όπως φαίνεται και στο ταμπλό, υπάρχει προς το παρόν αγοραστικό ενδιαφέρον από κάποιους διεθνείς fund managers.
Αλλά και θετικοί
Βέβαια, αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη σχετίζεται γενικά με την ικανοποίησή τους, σε αρκετές περιπτώσεις τουλάχιστον, για όσα είδαν και άκουσαν, παρά τις όποιες ενστάσεις τους. Δηλαδή, οι ξένοι εντόπισαν ότι όντως υπάρχουν ευκαιρίες, ότι κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι αδικημένες σε σχέση με τα μεγέθη και τις προοπτικές τους, ενώ δεν δίσταζαν να αναφέρουν στα στελέχη των εταιρειών που τους ενδιέφεραν ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις. Σε κάποιες δε περιπτώσεις ανέφεραν ότι οι τιμές είναι «προκλητικά υποτιμημένες».
Πλην, όμως, προτιμούν σε γενικές γραμμές να μη βιαστούν, να περιμένουν πρώτα να δουν τι θα γίνει με το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, τουλάχιστον για να προχωρήσουν σε μεγάλου μεγέθους αγορές, είτε πακέτων είτε μέσα από το Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τα ξένα funds. Το ζητούμενο είναι να «πειστούν» για τις προοπτικές των εταιρειών, αλλά, πάνω απ’ όλα, να «πειστούν» για το ότι η χώρα βρίσκεται δημοσιονομικά στο σωστό δρόμο. Και επειδή ακριβώς διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ για τη χώρα μας, κάποια διεθνή επενδυτικά κεφάλαια έχουν προχωρήσει σε τοποθετήσεις στις ελληνικές μετοχές το τελευταίο διάστημα. Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου από το ανοδικό κλίμα που επικρατεί από στο Χ.Α. Σημειώνεται ότι από το χαμηλότερο κλείσιμο έτους που σημειώθηκε στις 5/6, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη περί το 83,4% και ο Τραπεζικός κέρδη 149%. Επίσης από τις 28/9 τα κέρδη του Γενικού Δείκτη φθάνουν στο 18,2% και του Τραπεζικού στο 38,4%.            www.sofokleous10.g

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!