ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σαν σήμερα
 
flag-1 
.
.

Τα γεγονότα της 25ης Νοεμβρίου

Σαν σήμερα, 25 Νοεμβρίου του 1942, ανατινάζεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου από άγγλους κομάντος και έλληνες αντάρτες (Έντι Μάγιερς, Ναπολέων Ζέρβας, Άρης Βελουχιώτης). Αποτέλεσμα είναι η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι κρίσιμες εβδομάδες.

1491- Οι χριστιανικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία της Γρανάδας, την οποία κατέχουν οι Άραβες και είναι το τελευταίο προπύργιό τους στην Ιβηρική Χερσόνησο.


1826- Η φρεγάτα «Ελλάς», ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου, φθάνει στο Ναύπλιο από τις ΗΠΑ.


1892- Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν εισηγείται την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.


1897-Η Ισπανία παραχωρεί αυτονομία στο Πουέρτο Ρίκο.


1916- Νοεμβριανά: Η «Τριανδρία» και η προσωρινή κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης κηρύσσουν με ειδικό διάγγελμα έκπτωτο το βασιλιά Κωνσταντίνο. Παράλληλα, οι δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν γενικό αποκλεισμό της Ελλάδος για τις «αθλιότητες του καθεστώτος των Αθηνών». Η Ελλάς εξαναγκάζεται να αποδεχθεί τελεσίγραφο να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Πελοπόννησο και να δεχθεί έλεγχο στον Ισθμό και την Πάτρα.


1935- Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 12 χρόνια εξορίας. Παύει τον πρωθυπουργό Γεώργιο Κονδύλη και αναθέτει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Υπουργός Στρατιωτικών αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Παπάγος.


1942- Ανατινάζεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου από άγγλους κομάντος και έλληνες αντάρτες (Έντι Μάγιερς, Ναπολέων Ζέρβας, Άρης Βελουχιώτης). Αποτέλεσμα είναι η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι κρίσιμες εβδομάδες.


1947- Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αποβάλλει από τις τάξεις της δέκα σεναριογράφους και σκηνοθέτες, ως συμπαθούντες τον κομμουνισμό.


1952- Συλλαμβάνεται ο Νίκος Πλουμπίδης, στέλεχος του παράνομου ΚΚΕ.


1952 – Ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Λονδίνο το θεατρικό έργο της Άγκαθα Κρίστι «Ποντικοπαγίδα» με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Ατένμπορο και Σίλα Σιμ. Πρόκειται για τη μακροβιότερη θεατρική παράσταση, αφού παίζεται μέχρι σήμερα.


1963- Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κηδεύεται στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον, τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του στο Ντάλας. Θρηνεί ολόκληρο το αμερικανικό έθνος.


1965- Το πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου κλείνει για το κοινό, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους οι Beatles.


1968- Ο Αλέκος Παναγούλης, μετάγεται στις στρατιωτικές φυλακές του Μπογιατίου από τις φυλακές της Αίγινας, όπου εκρατείτο. Εκεί του επιβάλλεται η «ποινή του εντοιχισμού». Η εις βάρος του θανατική ποινή δεν εκτελείται, λόγω διεθνούς κατακραυγής.


1969- Ο Τζον Λένον των Beatles επιστρέφει το μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που του είχε απονεμηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της χώρας του στον πόλεμο του Βιετνάμ.


1973- Ανατρέπεται η κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη και ο ίδιος ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος τίθεται υπό περιορισμό στο σπίτι του στο Λαγονήσι. Νέος ισχυρός άνδρας του απριλιανού καθεστώτος, ο ταξίαρχος Δημήτρης Ιωαννίδης. Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.


1975- Η Ολλανδική Γουιάνα γίνεται ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Σουρινάμ.


1984- Τα μεγαλύτερα ονόματα της ποπ και του ροκ ενώνουν τις φωνές τους στην ηχογράφηση του τραγουδιού «Do They Know It's Christmas». Είναι μέρος της καμπάνιας «Band-Aid», της οποίας ηγείται ο Μπομπ Γκέλντοφ, με σκοπό τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους λιμοκτονούντες κατοίκους της Αιθιοπίας.


1987- Κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανατρέπει την πολιτική του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και την επομένη (26 Νοεμβρίου) ο Κώστας Σημίτης παραιτείται.


1992- Οι Σέρβοι της Βοσνίας υπογράφουν συμφωνία ειρήνης με τον κροατικό στρατό.


- Την ίδια μέρα, η Βουλή της Τσεχοσλοβακίας ψηφίζει για τον διαχωρισμό της χώρας σε Τσεχία και Σλοβακία από την 1η Ιανουαρίου 1993 («Βελούδινο Διαζύγιο»).


1996- Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζει τη νέα γέφυρα του Ισθμού και τη νέα παρακαμπτήριο οδό της Κορίνθου.


1999- Ο Βίκτωρ Μήτρου κερδίζει δύο αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των 77 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.


2001- Μία εταιρεία βιοτεχνολογίας από τη Μασαχουσέτη ανακοινώνει ότι έχει δημιουργήσει το πρώτο ανθρώπινο έμβρυο από κλωνοποίηση.


2002- Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει την ίδρυση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, ως απόρροια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.


2008- Τρεις ιστορικές συμφωνίες υπογράφονται κατά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο, στην Αθήνα. Με βάση τη μία από τις συμφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί το λιμάνι του Πειραιά στον κινέζικο κολοσσό Cosco.


Σαν σήμερα το 1844 γεννήθηκε ο γερμανός μηχανικός, Καρλ Μπεντς, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο, εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, το 1900 ο γερμανός στρατιωτικός και διοικητής του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, Ρούντολφ Ες, το 1914 ο αμερικανός θρύλος του μπέιζμπολ, Τζo Ντι Μάτζιο, ένας από τους συζύγους της Μέριλιν Μονρόε, το 1915 ο χιλιανός στρατηγός και δικτάτορας, Αουγκούστο Πινοτσέτ, το 1939 η συνθέτρια, Ελένη Καραΐνδρου, γνωστή από τη μουσική της στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το 1941 ο έλληνας επικοντιστής και παγκόσμιος ρέκορντμαν, Χρήστος Παπανικολάου και το 1960 ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ, γιος του αμερικανού προέδρου JFK.

Την ίδια μέρα το 1884 πέθανε ο γερμανός χημικός, Άντολφ Κόλμπε, γνωστός για την παρασκευή σαλυκιλικού οξέος, ενός από τα βασικά συστατικά της ασπιρίνης, το 1920 ο γαλλοαμερικανός οδηγός αγώνων και πρωτοπόρος του αυτοκινήτου, Γκαστόν Σεβρολέ και το 1997 ο γάλλος συνθέτης, Ζαν Φρανσέ.

newsbeast.gr

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

.
1823.—Οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τους Οδυσσέα Ανδρούτσο και Κριεζιώτη, νικούν τους τούρκους, υπό τους Ομέρ μπέη και Γιουσούφ αγά, στην Κακιά Σκάλα της Καρύστου.
1825.—Παρά τον Άγιον Αθανάσιον Αιτωλικού, οι Έλληνες του Λάμπρου Βέικου ενίκησαν τους Τούρκους.
.—Έξω Γλαρέντζας ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν. Κατ’ αυτήν την ναυμαχίαν εφονεύθη ο πυρπολιτής Θ. Βώκος.
1827.—Οι Κρήτες στο χωρίον Καινούρια Κρήτης επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και τους έτρεψαν σε φυγήν.
.—Οι αυστριακοί αποφυλακίζουν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
1835.—Επισκέπτεται την Αθήνα ο βασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος Α΄, συνοδευόμενος από τον βαυαρό αρχιτέκτονα Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ (Friedrich von Gaertner), Διευθυντή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και επίσημο αρχιτέκτονα του κράτους, για να επιλέξουν την τελική τοποθεσία για τα Ανάκτορα.
1892.—Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν εισηγείται την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.
1912.—Ο ελληνικός στρατός εκδιώκει τους Τούρκους εκ των υψωμάτων πέριξ της Αγίας Παρασκευής Ηπείρου.
1916.—Επιβάλλεται από τις δυνάμεις της Αντάντ αποκλεισμός της Ελλάδος. Η Ελλάς εξαναγκάζεται να αποδεχθεί τελεσίγραφο να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και να δεχθεί έλεγχο στον Ισθμό και την Πάτρα. Οι Γάλλοι, συνεπικουρούμενοι από το νέο Βρετανό Πρωθυπουργό Λόυντ Τζώρτζ, απαίτησαν από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο να εγκαταλείψει το θρόνο του προκειμένου να άρουν τον αποκλεισμό. Οι περισσότερες εξουσίες παραδόθηκαν στο Βενιζέλο…
1919.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.
1920.—Οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι στη Μ. Ασία δρουν με περιπόλους.
1921.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις Τούρκων.
1929.—Οι επαγγελματίες ζητούν την κατάργηση των λαϊκών αγορών, οι οποίες, ως θεσμός, είχαν επιτύχει.
1935.—Ο βασιλεύς Γεώργιος Β’, ύστερα από 12 χρόνια εξορίας, επανέρχεται στόν θρόνο μετά τα γεγονότα στις 22 Οκτωβρίου 1923, τρείς μόλις μέρες μετά την προκήρυξη εκλογών για τις 16 Δεκεμβρίου 1923 όταν ξέσπασε Στρατιωτικό Κίνημα με ηγέτες τους υποστρατήγους Γ. Λεοναρδόπουλο και Π. Γαργαλίδη και το συνταγματάρχη Γ. Ζήρα όπου και εκδιώχθηκε.
Μετά το Στρατιωτικό Κίνημα των Παπάγου, Ρέπα, Οικονόμου στις 10 Οκτωβρίου 1935 που οργανώθηκε από τον Γ. Κονδύλη, καταργήθηκε η Αβασίλευτη Δημοκρατία και επαναφέρθηκε προσωρινά σε ισχύ το Σύνταγμα του 1911 με ψήφισμα της Ε΄ Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και ορίστηκε το Δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου 1935 όπου θα ενέκρινε ή όχι ο λαός την επαναφορά της Βασιλείας. Με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, ο βασιλεύς Γεώργιος, αποκαταστάθηκε στο θρόνο του.
Αμέσως μετά την επιστροφή του,στις 25 Νοεμβρίου 1935, επιχείρησε να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις. Προχώρησε στη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, στις 30 Νοεμβρίου 1935 υπό τον καθηγητή της νομικής σχολής Κωνσταντίνο Δεμερτζή και διενήργησε τις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936 με απλή αναλογική, στην οποία καμία παράταξη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία (πηγή: wiki παιδεία).
Ο πρωθυπουργός Γ. Κονδύλης υποδέχεται στο Φάληρο τον Γεώργιο Β’ που επιστρέφει στην Ελλάδα.
1940.—Οι ελληνικές δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των Ιταλών και εκδιώκουν αυτούς προς τον ποταμόν Δεβόλην καταλαμβάνουν δε τον Άγιον Νικόλαον Κακκαβιάς ως και τις διαβάσεις Πούλια.
.—Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε το Ληξούριον και το Αργοστόλιον.
1942.—Ανταρτικαί δυνάμεις εν συνεργασία μετ’ Άγγλων αξιωματικών ανετίναξαν τήν γέφυραν τού Γοργοποτάμου. Η Καταστροφή τής γεφύρας είχεν ώς αποτέλεσμα νά διακοπούν επί αρκετάς εβδομάδας αί συγκοινωνίαι τών γερμανοϊταλικών στρατευμάτων Κατοχής.
1946.—Οι συμμορίται επετέθησαν κατά τού Νυμφαίου (Φλωρίνης), όπου συνήντησαν ηρωϊκήν καί πείσμονα αντίστασιν έκ μέρους τών ανδρών τού εκεί σταθμού χωροφυλακής. Καταφθάσασαι ενισχύσεις εξεδίωξαν τούς επιδρομείς.
1950.—Η Γιουγκοσλαβία αποδίδει 21 απαχθέντας υπό τών συμμοριτών Έλληνόπαιδας.
1952.—Συλλαμβάνεται ο Νίκος Πλουμπίδης, στέλεχος του παράνομου ΚΚΕ που καταζητούνταν από καιρό.
1957.—Απέθανε εις Παρισίους, είς ηλικίαν 88 ετών, ο πρίγκιψ Γεώργιος, δευτερότοκος υιός τού βασιλέως Γεωργίου Α’ καί αδελφός τού βασιλέως Κωνσταντίνου. Είχε διατελέσει από τού 1898 μέχρι τού 1906 Ύπατος Αρμοστής τών Μεγάλων Δυνάμεων έν Κρήτη. Η σορός του, διακομισθείσαι είς τήν Ελλάδα, ετάφη εις Δεκέλειαν.
1958.—Άρχισε η συζήτηση του Κυπριακού στον ΟΗΕ.  Τελικά ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 5 Δεκεμβρίου το σχέδιο του Μεξικού “περί ειρηνικής, δημοκρατικής και δικαίας λύσεως του Κυπριακού, συμφώνως προς τον Χάρτην των Ηνωμένων Έθνών”.
1964.—Ολοκληρώνονται στο Τελ Αβίβ οι αγώνες της 16ης Ολυμπιάδας Σκακιού, όπου ανακηρύσσεται χρυσός ολυμπιονίκης ο Έλληνας μαιτρ Σταύρος Ιατρίδης, ένας από τους λίγους χρυσούς ολυμπιονίκες, που ανέδειξε η χώρα μας μετά την πρώτη Ολυμπιάδα. Το σκάκι θα αναγνωριστεί ως πνευματικό άθλημα τρία χρόνια μετά, το 1967, όταaν ο Ιατρίδης θα διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για ένα περίπου χρόνο, ενώ θα σκοτωθεί σε τροχαίο σε ηλικία 89 ετών το 1976.
1973.—Ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης ανατρέπει τον Γ. Παπαδόπουλο. «Πρόεδρος Δημοκρατίας» ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης.
1975.—Έρχεται στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής από την Παχτακόρ της Τασκένδης και ντεμπουτάρει δύο εβδομάδες μετά.
1980.—Σε υψηλά επίπεδα φτάνει η μόλυνση στην Αθήνα, στέλνοντας πολλά άτομα στα νοσοκομεία.
1999.—Ο Βίκτωρας Μήτρου κερδίζει 2 αργυρά μετάλλια με 2 πανελλήνια ρεκόρ (205 κιλά στο ζετέ και 370 κιλά στο σύνολο) στην κατηγορία των 77 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, που διεξάγεται στο ΣΕΦ.
 .
.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com,http://eistorias.wordpress.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!