ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


.
.

28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

.
1862.—Οι εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων στη Συντακτική Συνέλευση, πραγματοποιούνται με βάση τον εκλογικό νόμο του 1844, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το ψήφισμα της 23ης Οκτωβρίου του 1862 και προβλέπει την εκλογή πληρεξουσίων και από τους Έλληνες που δεν ζουν στην Ελλάδα.
1905.—Ο Πρωθυπουργός κύριος Ράλλης υποβάλλει την παραίτησή του. Ολόγος ήταν ότι ο προταθείς από τον πρωθυπουργό για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής Αλ. Ρώμας ηττήθηκε από τον υποψήφιο του Θεοτόκη, Ν. Μπουφίδη. Έπειτα από λίγες μέρες ο Γ. Θεοτόκης θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός.
1910.—Μεγάλη νίκη του Κόμματος των Φιλελευθέρων υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο εις τις εκλογές (Β΄ Διπλή Αναθεωρητική Βουλή). Οι Φιλελεύθεροι εκλέγουν 307, σε σύνολο 362 βουλευτών.
1912.—Οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των ελληνικών στο Δρίσκον της Ηπείρου και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν.
.—Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας στον Αυλώνα.
Η δημιουργία του Αλβανικού κράτους το 1912 δεν ήταν αποτέλεσμα αγώνων ενός λαού που ζητούσε την απελευθέρωση του και την ανεξαρτησία του από τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά επινόηση της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας οι οποίες ενεργούσαν η κάθε μία για ίδιο συμφέρον.
Το εθνικό συναίσθημα ήταν άγνωστο στους Αλβανούς μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα . Οι πιστοί στο Ισλάμ Αλβανοί του Βορρά ένιωθαν Τούρκοι, ενώ οι Ορθόδοξοι του Νότου, όπου υπήρχαν συμπαγείς Ελληνικοί πληθυσμοί καθώς επίσης και αρκετοί μουσουλμάνοι, Έλληνες κάτοικοι της Ηπείρου. Έτσι, με την έναρξη του Α’ Βαλκανικού πολέμου τον Οκτώβριο του 1912, ενώ όλα τα Βαλκανικά κράτη: Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία συμμάχησαν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Αλβανοί με απόφαση των αρχηγών των εθνικιστικών τους ομάδων πήραν μέρος στον πόλεμο, στο πλευρό των Τούρκων. Βλέποντας οι Αλβανοί την ατυχή γι’ αυτούς έκβαση του πολέμου και διαπιστώνοντας, μετά από επίσκεψη του Ισμαήλ Κεμάλ Βλιώρα στη Βιέννη, ότι πιθανή ίδρυση Αλβανικού κράτους δεν ήταν αντίθετη με την πολιτική θέληση της Αυστροουγγαρίας,  προχώρησαν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Το γεγονός αυτό έγινε στις 28 Νοεμβρίου 1912 στον Αυλώνα και ήταν απόφαση εθνοσυνέλευσης,  που συγκλήθηκε εκεί από τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλιώρα αμέσως μετά την αποβίβαση του από Αυστριακό αντιτορπιλικό,  που τον μετέφερε στον Αυλώνα, από την Τεργέστη της Ιταλίας. Στη συνέχεια οι Αλβανοί ζήτησαν από τις Μεγάλες Δυνάμεις και την Τουρκία τη διεθνή αναγνώριση του κράτους τους και η οποία τελικά επετεύχθη στις 7 Δεκεμβρίου 1912 από την Πρεσβευτική Συνδιάσκεψη του Λονδίνου. [Πηγή: http://www.constantinosa.gr/]
1915.—Μετά την ορμητικήν προέλασιν τών Γερμανών εντός το σερβικού εδάφους, ό βασιλεύς τών Σέρβων Πέτρος μετά τών λειψάνων τού στρατού του καταφεύγει είς τήν Κέρκυραν.
1919.—Στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι μάχονται με περιπόλους.
1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.
1921.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία προβαίνει σε επιχειρήσεις αναγνωρίσεως των θέσεων των Τούρκων.
1940.—Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τήν οχυράν τοποθεσίαν Βράχος Καμιδιάς. Κατά τήν γενομένην εξόρμησιν, έπεσεν ενδόξως ό ηγηθείς ταύτης ταγματάρχης Θεοδ. Δρακόπουλος. Πρός τιμήν του, ό Βράχος Καμιάς μετωνομάσθη είς ύψωμα Δρακοπούλου.
.—Οι ιταλικές δυνάμεις στο μέτωπον της Αλβανίας συνεχίζουν τις σφοδρές επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων ιδίως στον τομέα Κακκαβιάς χωρίς να επιτύχουν εδαφικόν κέρδος.
.—Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυραν και την Κεφαλληνίαν.
1944.—Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ζητά την αποστράτευση και τον αφοπλισμό όλων των αντιστασιακών οργανώσεων μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
1948.—Η Εθνική Ελλάδος χάνει στην Κωνσταντινούπολη από την Τουρκία με 2-1. Ο αγώνας είναι ρεβάνς του ματς, που δόθηκε στην Αθήνα στις 23/4 του ίδιου χρόνου, όπου η Τουρκία είχε κερδίσει με 3-1. Οι δύο αυτοί αγώνες είναι οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες ποδοσφαίρου της Εθνικής.
1950.—Αποκαθίστανται οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
1969.—Βόμβα εκρήγνυται στα γραφεία της αεροπορικής εταιρίας “Ελ-Αλ” στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 19 άτομα.
1977.—Ο νικητής των εκλογών Κ. Καραμανλής σχηματίζει την κυβέρνησή του, η οποία θα παραμείνει μέχρι τις 10 Μαΐου του 1980.
1981.—Αρχίζει επισήμως να ισχύει το μονοτονικό σύστημα στα σχολεία της χώρας μας.
1991.—Σύμφωνα με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ, δέκα σπήλαια, που αποτελούν εκβολές υπόγειων ποταμών εντοπίζονται στη Μάνη.
1995.—Συγκροτείται Επιτροπή Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής, με πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, για να γνωμοδοτεί σε αντίστοιχα θέματα. Με εισηγήσεις της αγοράζονται έργα κυρίως ελλήνων καλλιτεχνών, για τη διακόσμηση αιθουσών του Μεγάρου της Βουλής και τη δημιουργία Πινακοθήκης.
1996.—Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των εμπρησμών σε ελληνικά νησιά από Τούρκους δολιοφθορείς, δηλώνει ότι αναμένει από την Άγκυρα η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις καταγγελίες Τούρκου βουλευτή…
1997.—Στην Κύπρο, σε 39.702 (επί συνόλου 200.587) ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων στα Κατεχόμενα, που έχει την τουρκική υπηκοότητα, σύμφωνα με απογραφικά στοιχεία.
1999.—Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που ξεκίνησε στις 21 του μήνα στο ΣΕΦ. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση με 580 βαθμούς και 19 μετάλλια (4 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα). Δεύτερη έρχεται η ομάδα της Βουλγαρίας με 462 βαθμούς (3 χρυσά και 6 χάλκινα) και τρίτη η Κίνα με 435 βαθμούς (3 χρυσά).
2002.—Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατ. ευρώ (4,6 δισ. δρχ.) ως αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.
 .
.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com,http://eistorias.wordpress.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!