Οικονομίδης: "Οι κρατικές επενδύσεις κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας" συνέντευξη με τον καθηγητή οικονομικών του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νικόλαο Οικονομίδη

Θετικά εκτίμησε την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νικόλαος Οικονομίδης, ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.
Ν.Ο. «Καταρχήν, η συμφωνία ήταν αναγκαία γιατί χωρίς αυτήν η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και ίσως να βρισκόταν και στην πολύ κακή κατάσταση να επιστρέψει στη δραχμή, η οποία θα ήταν εντελώς καταστροφική για την Ελλάδα.

Οπότε, καταρχήν είναι πολύ καλό ότι έγινε αυτή η συμφωνία. Από την άλλη μεριά όμως νομίζω ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι τα χρήματα τα οποία έρχονται στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, οι οποίες και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Έχουμε πολύ μεγάλη ανεργία, υπάρχει μια εξαετής ύφεση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα την οποία και πρέπει να ξεπεράσουμε. Νομίζω ότι εάν τα χρήματα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, τότε θα αλλάξει και η νοοτροπία στην χώρα, η οποία είναι πάρα πολύ αρνητική τώρα, και θα βρεθούμε σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση στην οποία ακόμη και οι ιδιώτες στο μέλλον θα είναι διατεθειμένοι να βάλλουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα».

Δ.Μ. «κ. Καθηγητά έχουμε ακούσει αρκετές φορές τα τελευταία τρία χρόνια για επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα και όμως δεν υπήρξαν σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό. Γιατί τώρα να έρθουν οι επενδύσεις;»


Ν.Ο. «Τώρα θα γίνουν οι επενδύσεις για δύο λόγους, καταρχήν, τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπήρχαν χρήματα να γίνουν επενδύσεις, δηλαδή δεν υπήρχαν κρατικά χρήματα για επενδύσεις καθόλου, τίποτα, ενώ τώρα ξαφνικά υπάρχουν χρήματα. Οπότε υπάρχει αυτή η δυνατότητα αυτή τη στιγμή. Δεύτερον, οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν γινόντουσαν και δεν γίνονται ακόμα στην Ελλάδα, γιατί το κλίμα είναι πάρα πολύ αρνητικό. Φοβούνται οι επενδυτές μήπως και πάει η Ελλάδα στη δραχμή, μήπως και χρεοκοπήσει, υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι τους οποίους βλέπουνε. Νομίζω ότι γι’ αυτό χρειάζεται οι πρώτες επενδύσεις να γίνουν από το κράτος. Το κράτος να δώσει συμβόλαια, να δώσει χρήματα σε διάφορες εταιρείες να φτιάξουν έργα υποδομής, να πάρουν εργάτες, να πληρώσουν τους εργάτες, να πληρώσουν οι εργάτες τους φόρους, ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και να μπορέσει η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή τραγική κατάσταση.  Με τον καιρό, όταν φανεί ότι υπάρχουν επενδύσεις και έχει αλλάξει το κλίμα θα μπουν και χρήματα από τους έλληνες ιδιώτες».     


Δ.Μ. «Τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν;»


Ν.Ο. «Εγώ νομίζω ότι οι αποκρατικοποιήσεις που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνουν, τα διάφορα μέτρα και νόμοι που πέρασαν πριν από μερικές εβδομάδες για το μνημόνιο θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστούν και επίσης εγώ νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο η ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει να μειώνει σοβαρά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί το δημόσιο είναι ένα τεράστιο βαρίδι στην ιδιωτική οικονομία. Φρενάρει την ελληνική οικονομία και δεν την αφήνει να προχωρήσει. Πρέπει να βρει τρόπο το ελληνικό δημόσιο να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιεί, τους δημοσίους υπαλλήλους, και αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομήσει να τα επενδύσει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή νομίζω είναι μια πραγματική λύση. Να σας πω την αλήθεια είναι η μόνη λύση η οποία σαν οικονομολόγος μπορώ να σας πω ότι είναι γνωστή, μπορεί να γίνει. Όλα τα άλλα είναι σε κάποιο βαθμό αβέβαια. Αυτό που γνωρίζουμε ότι μπορεί να γίνει είναι να μειώσουμε το δημόσιο τομέα, να αυξήσουμε τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας, να πληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι φόρους και να προχωρήσει ολόκληρη η οικονομία, να ζεσταθεί και να προχωρήσει πιο γρήγορα».


Δ.Μ. «κ. Καθηγητά για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στις Βρυξέλλες θα χρειαστεί να επιβληθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα; Θα έχουμε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για παράδειγμα;».


Ν.Ο. «Το ελληνικό δημόσιο δεν χρειάζεται να επιβάλλει νέους φόρους, εκείνο που χρειάζεται είναι να μαζέψει τους υπάρχοντες. Να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες, αυτούς με ψηλά εισοδήματα που τα δηλώνουν στη εφορία ως πολύ χαμηλά. Τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους οδοντιάτρους, τους υδραυλικούς ένα σορό ανθρώπους οι οποίοι αυτή την στιγμή έχουν μεγάλα εισοδήματα και τα δηλώνουν στην εφορία ως μικρά. Δεν είναι μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες που ίσως διαφεύγουν φορολογικά. Είναι και πάρα πολλοί με μεσαία εισοδήματα οι οποίοι δηλώνουν στην εφορία το 1/5 ή το 1/10 αυτών που πραγματικά κερδίζουν. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι κάτι, το οποίο σε άλλες χώρες του κόσμου δεν συμβαίνει. Δεν είναι λογικό για μια χώρα τις Ευρώπης να έχει αυτό το ποσοστό φοροδιαφυγής».


Δ.Μ. «Τι διακυβεύεται στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ποιες θα είναι οι συνέπειες;»


Ν.Ο. «Δυστυχώς εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις θα έχουμε ξανά αυτή την συζήτηση που έχουμε αυτή τη στιγμή σε ένα χρόνο ή σε έξι μήνες και φοβάμαι ότι όσο προχωράει ο καιρός και όσο βλέπουν οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ότι δεν προχωράνε τα πράγματα, ότι γίνονται πολλές υποσχέσεις και δεν πραγματοποιούνται, σε κάποια στιγμή θα πουν και αυτοί, αρκετά με τους έλληνες, πρέπει να βρούμε κάτι άλλο να κάνουμε, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους ξεφορτωθούμε. Είναι σημαντικό αυτό, πρέπει κάποτε, τέλος πάντων, να γίνουν αυτά τα πράγματα που υποσχόμαστε σαν κράτος, σαν κοινωνία, να τα κάνουμε και όχι απλώς να λέμε, σαν κουτοπόνηροι, ότι θα τους πούμε αυτό και αυτό και μετά δεν θα γίνει τίποτα, ότι θα τους ξεγελάσουμε. Αυτό μπορεί να έγινε μια, δύο, τρεις φορές δεν μπορεί όμως να γίνετε επ’ αόριστον. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο, και είναι καλό και για εμάς όχι μόνο για τους ευρωπαίους, να έχουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα χώρα της Ευρώπης και να προχωρήσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατιέται η Ελλάδα σαν ζητιάνος. Μια χαρά χώρα είναι, έχει έναν πολύ καλό ιδιωτικό τομέα, εάν καταφέρουμε και μειώσουμε αρκετά το δημόσιο τομέα θα μπορεί να πάει μια χαρά. Νομίζω ότι η Ελλάδα σαν χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο λόγο της φυσικής της θέσης και του τουρισμού. Έχει μεγάλα ποσοστά μορφωμένων ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ελληνική κοινωνία και στην Ευρώπη και στην διεθνή κοινωνία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρισκόμαστε σ’ αυτή την κακή κατάσταση της ζητιανιάς στην οποία να περιμένουμε κάθε δύο – τρεις μήνες να μας σώσουν οι ξένοι. Επιπλέον, ελπίζω πια να μην εμφανίζεται ξανά το δίλλημα ευρώ ή δραχμή, γιατί εάν πάμε προς ένα αδύναμο νόμισμα, όπως η δραχμή θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα. Αντί να χάσουμε μια δεκαετία εισοδήματος, όπως έγινε τώρα, έχουμε πάει από το 2012 στο 2000, αν πάμε στη δραχμή θα πάμε στο 1950-1955. Θα υπάρχει τεράστια φτώχια και τεράστια κοινωνικά προβλήματα».                  http://gr.voanews.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!