Μαθήματα δημοσιονομικού γκρεμού από την κρίση της ευρωζώνης


eurozone-alamy
Δεδομένου ότι η προθεσμία για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού πλησιάζει, οι φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ μπορεί να θέλουν να μάθουν μερικά μαθήματα από τον τρόπο που οι αρχές της ευρωζώνης διαχειρίστηκαν την κρίση τους. Ας εξετάσουμε τέσσερις.
Ο πρώτος είναι ότι οι αρχές της πολιτικής τείνουν να ενεργούν πολύ αργά, αφού οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη χάσει την εμπιστοσύνη τους. Αυτό οφείλεται στην πεποίθηση που υπάρχει μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής ότι η μη δημοτικότητα των αποφάσεων θα μειωθεί μόνο όταν οι ψηφοφόροι κατανοήσουν ότι η εναλλακτική λύση είναι πολύ χειρότερη.
Μόνο στα πρόθυρα της καταστροφής οι πολίτες κατανοούν ότι οι δυσάρεστες πολιτικές είναι αναγκαίες. Αλλά σε αυτό το σημείο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίζουν να αμφισβητούν την αποφασιστικότητα και την ικανότητα των φορέων χάραξης πολιτικής για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και έχουν την τάση να χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Στο σημείο αυτό, μπορεί να απαιτούνται ακόμα πιο δυσάρεστες δράσεις.
Η εμπειρία της ευρωζώνης έχει δείξει πόσο δαπανηρή μπορεί να είναι μια τέτοια στρατηγική. Για παράδειγμα, η εύρεση συναίνεσης στη Γερμανία για την παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα κατέστη δυνατή μόνο όταν η κρίση κορυφώθηκε το Μάιο του 2010, και το ευρώ φαινόταν σε κίνδυνο. Αλλά σε αυτό το σημείο, το μέγεθος της συνολικής δέσμης μέτρων που απαιτήθηκαν για τη σταθεροποίηση των αγορών είχαν αυξηθεί σημαντικά.
Εάν οι αρχές των ΗΠΑ ακολουθούν την ίδια πορεία και περιμένουν την πίεση της αγοράς για να εξαναγκάσουν μια συμβιβαστική λύση, η απόφαση θα μπορούσε να είναι πιο αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές, ως η τελευταία λύση, αλλά το βάρος στην οικονομία θα μπορούσε να είναι εξίσου μεγάλο. Όσο πιο γρήγορα βρεθεί λύση, τόσο λιγότερο δαπανηρή θα είναι.
Το δεύτερο δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε από την ευρωπαϊκή εμπειρία είναι ότι οι ανοικτές πολιτικές ακροβασίες εντείνουν την οικονομική αστάθεια. Οι κοκορομαχίες κερδίζονται από το κόμμα το οποίο πείθει το άλλο ότι δεν θα θέσει κάτι σε κίνδυνο, ακόμη και αν αυτό κάνει τους πάντες να βρεθούν τελικά σε χειρότερη θέση. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει ιδανικά να γίνονται εμπιστευτικά, και το αποτέλεσμα να γίνεται γνωστό μόνο όταν πλέον έχει επιτευχθεί. Αυτό είναι προφανώς δύσκολο να επιτευχθεί σε δημοκρατικά συστήματα.
Στην ευρωζώνη, η μικροπολιτική έχει συχνά χρησιμοποιηθεί για να πείσει την άλλη πλευρά στη διαπραγμάτευση. Ειδικότερα, οι αρχές της ευρωζώνης είχαν κατά καιρούς απειλήσει ανοιχτά ότι θα αφήσουν την Ελλάδα να βρεθεί έξω από το ευρώ, προκειμένου οι ελληνικοί φορείς χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό σχετικά με τις προϋποθέσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό ώστε να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις, αλλά εκφόβισε επίσης τις αγορές οι οποίες απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα, και την ευρωζώνη.
Εάν τα αντιτθέμενα μέρη στις ΗΠΑ αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις δημοσίως, από τις φαινομενικά αδιάλλακτες θέσεις τους, ο κίνδυνος της καταστροφής θα είναι όλο και πιο προεξοφλούμενος από τις αγορές, με αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη.
Το τρίτο μάθημα είναι ότι μερικές λύσεις ενδέχεται να επιλύουν προσωρινά προβλήματα, αλλά τελικά μια αποσπασματική προσέγγιση απαιτεί μια πιο ολοκληρωμένη δράση αργότερα, γενικά πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας στρατηγικής ήταν αρκετά υψηλό.
Οι ευρωπαϊκές σύνοδοι κορυφής είχαν όλο και λιγότερο αντίκτυπο στην ψυχολογία της αγοράς, καθώς οι προβλεπόμενης διαμόρφωσης λύσεις φαίνεται να είναι μερικές και χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Για παράδειγμα, οι αγορές αντέστρεψαν την αρχική θετική αντίδραση στη συμφωνία για το ESM τον περασμένο Ιούνιο, όταν κατάλαβαν ότι η συμφωνία για την ένωση των τραπεζών και τη δημοσιονομική ένωση ήταν ακόμα ασαφής.
Στις ΗΠΑ, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί πρόσφατα σχετικά με την ανάγκη να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός, αλλά σε μικρότερο βαθμό το πώς θα επιτευχθεί το αποτέλεσμα με βιώσιμο τρόπο. Η εμπιστοσύνη είναι πιθανό να εξαφανιστεί, αν οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν καταλήξουν σε ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, με βάση ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ανάπτυξη και τα επιτόκια.
Το τέταρτο δίδαγμα που μπορεί να εξαχθεί από την κρίση της Ευρωζώνης είναι ότι τα φορολογικά και διαρθρωτικά προβλήματα μπορεί τελικά να διευθετηθούν μόνο με τις αντίστοιχες πολιτικές. Η νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να βοηθήσει στην εξαγορά χρόνου για τη σχετική πολιτική σφαίρα ώστε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει συγκεκριμένες λύσεις. Η εμπειρία δείχνει, ωστόσο, ότι αν ο χρόνος είναι πολύ μεγάλος, οι αρχές που είναι επιφορτισμένες τείνουν να χαλαρώνουν, σκεπτόμενες ότι οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς είναι εκεί και θα διαρκέσουν, και αγνοώντας ότι οι όροι αυτοί είναι εν μέρει το αποτέλεσμα μιας σκόπιμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Κάθε φορά που η ΕΚΤ κατάφερνε να ηρεμήσει τις αγορές με τα έκτακτα μέτρα, είτε το Πρόγραμμα Αγοράς Αξιών είτε τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης, υποχωρούσε η πίεση στις πολιτικές αρχές της ευρωζώνης ώστε να συνεχίσουν την προσαρμογή και τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου με βάση το ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συναλλαγές ανοικτής αγοράς της ΕΚΤ έπρεπε να υπόκεινται στην υπογεγραμμένη δέσμευση των πολιτικών αρχών να κάνουν το καθήκον τους. Ενεργώντας χωρίς προϋποθέσεις, συνεπάγεται τον κίνδυνο να χάσει την αξιοπιστία της και να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Εάν μια κεντρική τράπεζα δίνει την εντύπωση ότι είναι έτοιμη να είναι το "μόνο παιχνίδι στην πόλη", θα καταλήξει να παίζεται από άλλους. Οι άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής δε θα έχουν κανένα κίνητρο για να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό θα παρασύρει τελικά την κεντρική τράπεζα σε αποτίμηση του χρέους και πλήγμα στη φήμη της.http://www.banksnews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!