Το υπερχρεωμένο νησί της Αφροδίτης

cyprus_sat
Τον Ιούνιο του 2012 η κυπριακή κυβέρνηση έκανε έκκληση για διάσωση αφού οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες, στοιβαγμένες με ελληνικά ομόλογα, έπεσαν θύμα της υποτίμησης του ελληνικού χρέους το 2011. Επτά μήνες μετά, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, λέει ότι πρέπει να βρει € 1.000.000.000 το μήνα για να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια και για άλλες δαπάνες. Ωστόσο, η διάσωση θα μπορούσε να μπλοκαριστεί ή να εγκριθεί μόνο με τους όρους που πυροδοτούν εκ νέου το συναγερμό μεταξύ των επενδυτών.

Αυτήν την εβδομάδα ο Jörg Asmussen, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι τα προβλήματα της Κύπρου θα μπορούσαν να είναι "συστημικά για το υπόλοιπο της ζώνης του ευρώ". Ο Charles Dallara, επικεφαλής του Institute of International Finance που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε για «υποτίμηση του δυνητικού αντίκτυπου μετάδοσης» που προέρχεται από το νησί.
Η κυβέρνηση λέει ότι χρειάζεται € 7,5 δισεκατομμύρια ($ 10 δισ.). Αλλά οι τράπεζες της χρειάζονται επίσης περισσότερα κεφάλαια. Μια επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων και ελληνοκύπριων αξιωματούχων της τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ζήτησαν από την Pimco, ένα μεγάλο Αμερικανό επενδυτή ομολόγων, να συμβουλέψει για το ποσό, και η προσωρινή απάντηση ήταν € 10,3 δισεκατομμύρια. Αλλά στη Γερμανία, ειδικά, κάθε ιδέα της χρησιμοποίησης των χρημάτων των φορολογουμένων για να εγγυηθούν οι καταθέσεις στις ελληνοκυπριακές τράπεζες συναντά σθεναρή αντίσταση. Πέρυσι, η ξένη υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας δήλωσε ότι οι κύριοι δικαιούχοι θα είναι Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζοι.
Η Κύπρος έχει υπερμεγέθεις τράπεζες με μεγάλες αλλοδαπές καταθέσεις (βλέπε διάγραμμα). Οι φόροι είναι χαμηλοί και οι αρχές ενθαρρύνουν τους Ρώσους να επενδύσουν. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν ακριβή εικόνα για τις ρωσικές καταθέσεις, αλλά εκτιμούν ότι είναι λιγότερο από το 10% του συνόλου. Ωστόσο, οι εμπορικοί τραπεζίτες μιλούν για ένα ποσοστό του 35%, καθώς πολλές ρωσικές επενδύσεις μεταμφιέζονται ως τοπικές.
Δεν είναι όλα τα λεφτά βρώμικα. Ωστόσο, οι αξιώσεις των Ρώσων γκάνγκστερ που επωφελούνται από το γερμανικό μόχθο είναι ένα δώρο προς τη γερμανική αντιπολίτευση, της οποίας οι ψήφοι θα χρειαστούν για να υπάρξει μια διάσωση μέσω της Bundestag. “Στο πλαίσιο του νέου € 500 δισεκατομμυρίων Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας της ζώνης του ευρώ,” σημειώνει ο Jacob Kirkegaard του Peterson Institute of International Economics στην Ουάσιγκτον, DC, "τα οικονομικά προβλήματα[της Κύπρου] μοιάζουν με ένα σφάλμα στρογγυλοποίησης". Αλλά μια διάσωση € 17,8 δισεκατομμυρίων αποτελεί σχεδόν το μέγεθος της ελληνοκυπριακής οικονομίας. Θα αυξήσει επίσης το συνολικό χρέος της κυβέρνησης σε περίπου 140% του ΑΕΠ, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μη βιώσιμο.
Αυτό τρομάζει το ΔΝΤ και μπορεί να εξηγήσει γιατί η τελική έκθεση της Pimco δεν έχει υποβληθεί ακόμη. Στα παρασκήνια, οι Κύπριοι αξιωματούχοι πιέζουν για ένα χαμηλότερο ποσοστό και έχουν προσλάβει άλλους εμπειρογνώμονες να εξετάσουν τις μεθόδους της Pimco. Οι Γερμανοί δείχνουν ότι περισσότερα κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Αυτό θα μπορούσε να είναι ευκολότερο αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ένας κομμουνιστής, εγκαταλείπει την προεδρία μετά τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου. Ο διάδοχός του είναι πιθανό να είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Αλλά ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, λέει ότι οι εταιρείες της Κύπρου που ανήκουν στο δημόσιο είναι είτε “σε μια τέτοια άσχημη κατάσταση που κανείς δεν θα τις αγοράσει, είτε δεν θα παράγουν αρκετά έσοδα για να έχουν σημαντικό αντίκτυπο”.
Το ΔΝΤ ευρέως θεωρείται ότι ευνοεί ένα ελληνικού τύπου κούρεμα του δημόσιου χρέους. Όμως, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού της κυβέρνησης ήταν από τις τράπεζες που χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, μόνο ένα μικρό ποσοστό — μόλις € 2 δισ., με ορισμένες εκτιμήσεις — θα μπορούσε να διαγραφεί. Μια άλλη αντίρρηση είναι ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν υποσχεθεί ότι η ελληνική άσκηση δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.
Ως εκ τούτου, μιλάμε για διαγραφή χρεογράφων των τραπεζών (και πάλι, σχετικά μικρό ποσοστό στα € 1,8 δισ.) ή προκαλώντας ένα κούρεμα στους πλούσιους καταθέτες. Η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να κληθεί να βοηθήσει. Ή η Τρόικα θα μπορούσε να δανείσει στην Κύπρο το πλήρες ποσό, αλλά να καθυστερήσει τις αποπληρωμές έως ότου τα οφέλη από έναν τεράστιο χώρο φυσικού αερίου που βρίσκεται στα ανοικτά της νότιας ακτής της αρχίσουν να ρέουν. Ωστόσο, εδώ είναι που εμφανίζονται οι δυσεπίλυτες διακοινοτικές πολιτικές του νησιού.
Για πολιτικούς λόγους, οι Κύπριοι σχεδιάζουν να εξάγουν το αέριο μέσω ενός δαπανηρού τερματικού σταθμού ΥΦΑ που θα μπορούσε να πάρει 15 χρόνια για να αποφέρει έσοδα. Αλλά οι πιστωτές της Κύπρου μπορεί να ασκήσουν πίεση για την ταχύτερη (και φθηνότερη) λύση της οικοδόμησης ενός αγωγού προς την Τουρκία: κάτι που, με τις συνομιλίες διακανονισμού με τον τουρκοκυπριακό βορρά πάγωσαν, και οι ελληνοκύπριοι θα είναι δύσκολο να καταπιούν.http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!