Συνταγές δυτικών εμπειρογνωμόνων για τη Ρωσία

Дмитрий Медведев Давос Медведев Всемирный экономический форум Давос Всемирный экономический форум Медведев
Φωτογραφία: ΕΡΑ

Τις προβλέψεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και τις συνταγές για την ανάπτυξη της Ρωσίας και τις προοπτικές προσέλκυσης στη χώρα νέων επενδύσεων συζήτησαν οι Ρώσοι και δυτικοί επιχειρηματίες και πολιτικοί, που συνήρθαν στο Νταβός στο επιχειρηματικό γεύμα, που διοργανώθηκε από την Capital VTB.

Οι επιχειρηματίες, που συγκεντρώθηκαν σ΄αυτή την επιχειρηματική συνάντηση, ήταν διατεθειμένοι αισιόδοξα. Και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η παγκόσμια οικονομία έπαψε να βρίσκεται σε ύφεση και σύντομα θα παρουσιάσει αύξηση, όμως όχι και σημαντική – της τάξης του 3%. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συμφώνησε με αυτή την πρόβλεψη. Ωστόσο υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός – αυτό είναι το βάρος του χρέους, η αύξηση του οποίου είναι άκρως επικίνδυνη. Τη Ρωσία αυτό, ευτυχώς, δεν την απειλεί.
Η Ρωσία, κατά την άποψη ορισμένων εμπειρογνωμόνων, απειλείται από τη μείωση των τιμών των ενεργειακών πόρων. Σ΄αυτή την περίπτωση η χώρα πρέπει να αναζητήσει τρόπους εξόδου από την κρίση. Η Ρωσία έχει σχετικές «συνταγές», - είπε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
- Πραγματικά πρέπει να σκεφτούμε τι να κάνουμε σε περίπτωση που θα αλλάξει το υπόδειγμα της ενεργειακής ανάπτυξης. Και αυτό θα αλλάξει, εφόσον κάθε 50-70 χρόνια στον κόσμο πραγματοποιείται ενεργειακή επανάσταση. Μετά την ατομική ενέργεια επέρχεται φάση δημιουργίας νέων πηγών ενέργειας. Και, συνεπώς, οι υδρογονάνθρακες δεν θα καθορίζουν πλήρως το ενεργειακό πρόσωπο του πλανήτη μας. Η Ρωσία πρέπει να ετοιμάζεται γι΄αυτές τις αλλαγές.
Οι δυτικοί επιχειρηματίες πρότειναν τις δικές τους συνταγές για την ανάπτυξη της χώρας και μερικοί από αυτούς, ειδικότερα ο συνιδρυτής και διευθύνων εταίρος της εταιρίας TPG Capital Ντέβιντ Μπόντερμαν, πρότεινε την πιο δημοφιλή από αυτές – να απαλλαγεί η χώρα από την πετρελαϊκή εξάρτηση.
- Οι οικονομίες έγιναν επιτυχείς χάρη στις καινοτομίες. Π.χ., η εταιρία Apple, που ιδρύθηκε πριν 40 χρόνια, χάρη στις καινοτομίες είναι επιτυχής. Ενώ από τις 100 εταιρίες, που ήταν πανίσχυρες πριν ένα αιώνα, έμειναν μόνο μερικές μονάδες. Αυτό το παράδειγμα δείχνει πόσο σημαντικές είναι διαρθρωτικές αλλαγές. Και είναι σημαντικό, όπως τέτοιες χώρες όπως η Ρωσία, ασχοληθούν, επιτέλους, με αυτές και να απαλλαγούν από την εξάρτηση των πρώτων υλών.
Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Glencore International AG Ιβάν Γκλάζενμπεργκ, αντίθετα, θεωρεί ότι δεν πρέπει να απορριφθεί πλήρως η εξόρυξη φυσικών πόρων.
- Δεν πρέπει να εξαρτάται η χώρα από τις πρώτες ύλες, όμως δεν πρέπει ούτε και να περιφρονείται η ανάπτυξη του κλάδου των φυσικών πόρων. Σήμερα η Κίνα, π.χ., χρειάζεται πολύ τους φυσικούς πόρους και η Ρωσία δεν μπορεί να παραβλέπει αυτό το γεγονός, ενώ η Αφρική δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει όλες τις χώρες. Η Ρωσία διαθέτει το 10-20% των παγκόσμιων φυσικών πόρων και πρέπει να συνεχίσει την αξιοποίησή τους.
Παρόλα αυτά, όπως επεσήμαναν πολλοί εμπειρογνώμονες, το πρώτιστο καθήκον για τη Ρωσία στη δεδομένη περίοδο είναι η μείωση του πληθωρισμού, παρόλο που αυτός δεν είναι και τόσο υψηλός – ξεπερνά λίγο το 6,5%. Εκτός αυτού, υπογράμμισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρέπει να αλλάξει η ποιότητα διεύθυνσης της χώρας και να επιτευχθεί άμεση επιστροφή των Αρχών με το λαό. Ωστόσο εδώ πρέπει να προστεθεί ότι αυτά είναι προβλήματα όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου.http://greek.ruvr.ru/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!