Μετά τον Τζέιμς Σταυρίδη (ΗΠΑ/USN), ελληνικές ρίζες και ο Βρετανός Α/ΓΕΝ;

 
Άφωνοι μείναμε όταν διαβάσαμε την απόφαση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας για το πρόσωπο που θα καταλάβει τη θέση του αρχηγού του βρετανικού Ναυτικού, μιας δύναμης με Ιστορία αιώνων, αφού το όνομα ήταν… σκανδαλωδώς ελληνικό και όταν είδαμε τη φωτογραφία του νέου αρχηγού, νόμιζες ότι θα μπορούσε σαν τον συναντήσεις σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας, υπό την οποιαδήποτε επαγγελματική ιδιότητα!
Ο νέος αρχηγός λοιπόν είναι ο ναύαρχος Σερ Τζορτζ Ζαμπέλας που θα αναλάβει το «τιμόνι» του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού τον ερχόμενο Απρίλιο, αντικαθιστώντας τον ναύαρχο Σερ Μαρκ Στάνχοουπ.
Έτσι, μετά το – όσο να’ ναι – καμάρι που νιώθουμε για τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR: Supreme Allied Commander Europe) του ΝΑΤΟ, ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη που είναι και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης (European Command) του αμερικανικού Ναυτικού (US Navy), πλέον θα μπορούμε να καμαρώνουμε για έναν ακόμη διακεκριμένο στο εξωτερικό συμπατριώτη μας.
Μετά από μίνι-έρευνα που διεξαγάγαμε, προκύπτει ότι ο νέος αρχηγός είναι γιος του αδερφού του Απόστολου Ζαμπέλα, που απεβίωσε το 2010, ήταν δεξί χέρι του Αριστοτέλη Ωνάση και μέχρι το πέρας του βίου του ήταν στο Ίδρυμα Ωνάση, στο διοικητικό συμβούλιο. Καταγόταν από ελληνική οικογένεια της Αιγύπτου, με ρίζες στα Δωδεκάνησα.
Όχι ότι αυτό σημαίνει απαραιτήτως κάτι για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αφού τόσο ο Ζαμπέλας όσο και ο Σταυρίδης δεν παύουν να υπηρετούν σε μια άλλη πατρίδα, όπου η μοίρα και η οικογενειακή τους Ιστορία τους οδήγησαν, «το αίμα νερό δεν γίνεται» όμως και αυτή είναι μια παροιμία βγαλμένη μέσα από τη ζωή.
Τι ανακαλύψαμε λοιπόν για τον Βρετανό ναύαρχο για τις ελληνικές του ρίζες πιο αναλυτικά; Πρώτα διαβάσαμε το βιογραφικό του ναυάρχου και εντύπωση μας έκανε το ότι είναι γεννημένος στη Ροδεσία (Ζιμπάμπουε), όπου υπάρχουν – ναι κι εκεί! – Έλληνες. Ρωτώντας επίσης, θυμηθήκαμε στην κουβέντα πάνω ότι ένας από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση λεγόταν Απόστολος Ζαμπέλας και ήταν κορυφαίο στέλεχος του Ιδρύματος Ωνάση.
Με ένα μικρό ψάξιμο στο διαδίκτυο είδαμε ότι στην κηδεία του Απόστολου Ζαμέλα, στις 7 Ιουνίου του 2010 χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ζιμπάμπουε Γεώργιος! Αν και αυτό έγινε διότι σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής δεν μπορούσε να παρευρίσκεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ που έλλειπε σε ταξίδι (η οικογένεια είχε ρίζες στην Αίγυπτο στην ελληνικοί παροικία), εξέφρασε την επιθυμία να τον αντικαταστήσει ο συγκεκριμένος Μητροπολίτης. Η σύνδεση δεν ήταν ευθεία, ήταν όμως έμμεση! Τελικά, οι πληροφορίες θέλουν τον ναύαρχο Ζαμπέλα να είναι γιος του αδερφού του αείμνηστου Απόστολου Ζαμπέλα.


Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι το όνομα Ζαμπέλας έλκει την καταγωγή από τα Δωδεκάνησα, με το όνομα να συναντάται ακόμα και στο ακριτικό Καστελόριζο! Πόσο μεγάλη ειρωνεία της τύχης ή εναλλακτικά, σημειολογικής σημασία εξέλιξη, να βρίσκεται σε τέτοια θέση όπως αυτή του αρχηγού του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, ελληνικής καταγωγής ναύαρχος και μάλιστα σε «ναυτική δύναμη», σύμφωνα με τα κελεύσματα της γεωπολιτικής, όπως και οι ΗΠΑ άλλωστε που έχουν στο Ναυτικό τον ναύαρχο Σταυρίδη, με τις ναυτικές δυνάμεις να θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση τον έλεγχο σε θαλάσσιες περιοχές σαν την Ανατολική Μεσόγειο.
Εν κατακλείδι, όπως ανακαλύψαμε, ο ναύαρχος Ζαμπέλας θεωρείται και ένα από τα σημαντικά στρατηγικά μυαλά των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, έχοντας παίξει ενεργό ρόλο στην Αναθεώρηση Στρατηγικής Άμυνας (Strategic Defence Review) στη Βρετανία, πέραν των υπολοίπων άκρως εντυπωσιακών επαγγελματικών του επιτευγμάτων…http://www.defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!