«ΡΟΤΑ» ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΟΖ Le Figaro : "Πρόταση δανεισμού δύο φρεγατών από Ολάντ – Θέλει φυσικό αέριο και πετρέλαιο"


Με πρόταση δανεισμού δύο φρεγατών έρχεται στην Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Le Figaro», επιβεβαιώνοντας το «defencenet.gr» που εδώ και ένα μήνα είχε αποκαλύψει πώς η Ελλάδα αναζητά για ενοικίαση δύο φρεγάτες για αεράμυνα περιοχής.

Η πρόταση αυτή συνδέεται σαφώς με την ΑΟΖ και τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή νοτίως της Κρήτης και όχι μόνο. Η Γαλλία θέλει να «μπει» στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης του ελληνικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και αυτό θα επιδιώξει»  ο Φρανσουά Ολάντ στη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αύριο. Ο Γαλλικός κολοσσός «Total» έχει ήδη εμπλακεί στα κοιτάσματα της Κύπρου και επιθυμεί να είναι ο βασικός πυλώνας εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Προκειμένου να συμβεί αυτό ο Γάλλος πρόεδρος προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα και αφού όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro» θεωρεί πώς είναι σε καλό δρόμο, όσον αφορά στο θέμα της εξόδου από την οικονομική κρίση, φέρεται πώς θα προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό να δανείσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας με δύο φρεγάτες. Ήδη, η ναυπήγηση δύο φρεγατών τύπου «Fremm» για το Γαλλικό Ναυτικό βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο τους και πιθανώς στην παραχώρηση αυτών να αναφέρεται ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας. Δεν αποκλείεται ωστόσο και ο δανεισμός άλλου τύπου γαλλικών φρεγατών.
Κάποιες άλλες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για ενεργοποίηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Νικολά Σαρκοζί για την αγορά τεσσάρων φρεγατών τύπου «Fremm». Η διακρατική αυτή συμφωνία δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα είχε εγγραφεί στο ΕΜΠΑΕ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Να θυμίσουμε πώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε μιλήσει για απόκτηση οπλικών συστημάτων και αποπληρωμή τους αργότερα, όταν η Ελλάδα εξέλθει της οικονομικής κρίσης.
Οι φρεγάτες που προσφέρουν αεράμυνα περιοχής είναι το πιο απαραίτητο οπλικό σύστημα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση ανακήρυξης της ΑΟΖ. Το ανάφερε άλλωστε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος μιλώντας στο 1ο Συνέδριο «Ενεργειακής Ασφάλειας και Άμυνας» που πραγματοποίησε το «defencenet.gr». Οι φρεγάτες ήταν η πρώτη προτεραιότητα που ανέφερε με σκοπό οι Ένοπλες Δυνάμεις να αναπτυχθούν και πέραν του Αιγαίου, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, υπερασπιζόμενες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και προστατεύοντας την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες από κάθε είδους απειλή.
Ιδίως από την Τουρκία που θέλει σε ένα μήνα να βγάλει το νέο ερευνητικό της σκάφος στο νότιο Αιγαίο για έρευνες και που συνεχώς εκτοξεύει απειλές σε βάρος της Ελλάδας με αφορμή την ανακήρυξη της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας. Απέναντι λοιπόν στις τουρκικές απειλές, ο δανεισμός ή η ενοικίαση φρεγατών είναι η πιο άμεση λύση, αφού η ανυπαρξία συμβάσεων τα τελευταία χρόνια και η «κατάρρευση» των ελληνικών Ναυπηγείων δεν μπορούν να προσφέρουν στα επόμενα δύο-τρία χρόνια σύγχρονα και με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής πλοία.   
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!