Τo Παρίσι στηρίζει την Ελλάδα, το μήνυμα Ολάντ


Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Γάλλου προέδρου στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Γάλλου προέδρου στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Αθήνα
Το ελληνικό αίτημα για στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της Ελλάδας έθεσε στο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, πέρα της διαβεβαίωσης για στενή ελληνογαλλική συνεργασία, ο πρόεδρος Ολάντ εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή των γαλλικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, αλλά και για σύμπραξη των δύο χωρών σε ένα ευρύτερο φάσμα οικονομικής συνεργασίας.

«Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες» δήλωσε ο κ. Ολαντ, προς ενίσχυση του γαλλικού ενδιαφέροντος στο κεφάλαιο αυτό. Ηρθα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, τόνισε.
Ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε στο συνομιλητή του το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός σε ύφεση και ανεργία, τα επίπεδα των οποίων δεν έχουν προηγούμενο, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας. Ο κ. Ολάντ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την υποστήριξη του στις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από την κρίση και επισήμανε τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα και στις δυνατότητες που υπάρχουν για πολιτικής, αμυντική και οικονομική συνεργασία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιστορικές και η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στην ανεξαρτησία της,, στην αποκατάσταση της δημοκρατίας τη δεκαετία του ’70 και στη συνέχεια στην προσχώρηση της στην προσχώρησή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αντίστοιχα όπως είπε η Ελλάδα «ήταν πάντα στο πλευρό μας στις καλές και δύσκολες στιγμές μας».
Υπενθύμισε ότι η χώρα του θέλησε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και προσπάθησε να πείσει τους εταίρους της για αυτό.
Αναγνώρισε ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δυσκολίες όπως η Ελλάδα και πως πρέπει να της δώσουμε κάθε στήριξη».
Ολάντ: Να εκμεταλλευτούμε μαζί τα κοιτάσματα
Ο κ. Ολάντ εξέφρασε ακόμη το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και υδάτινων πόρων.

Για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν μπορεί η Γαλλία να τα εκμεταλλευτεί μαζί με την Ελλάδα θα το κάνει».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα μπορεσει να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο να διαδραματίσει έναν ρόλο. Θα μπορέσουμε, όπως είπε, «να εφοδιάσουμε την Ευρώπη με ευρωπαϊκές πηγές».

Αναφορικά με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, είπε ότι θα το πράξει με τις σωστές κινήσεις, παρατήρησε ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται στον ελληνικό χώρο και πως η χώρα μας είναι προσανατολισμένη στη φιλία συνεργασία με τους γείτονές της, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σε περίπου 15 ημέρες θα επισκεφθεί την Τουρκία.
«Δεν τίθεται θέμα εξισορρόπησης μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας»
Ερωτηθείς αν η στενότερη ελληνογαλλική συνεργασία που εγκαινιάζεται σήμερα επηρεάζει τις σχέσεις της Αθήνας με τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμράς σχολίασε πως «Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις. Ευρώπη σημαίνει να ενώνεις, να συνθέτεις, να συνδυάζεις, δεν τίθεται θέμα εξισορρόπησης».
«Δεν είναι ανταγωνιστικές οι σχέσεις με τις δυο χώρες. Οι ισχυρές ελληνογαλλικές σχέσεις συμπληρωματικές με τις ελληνογερμανικές σχέσεις είπε για να συμπληρώσει.
«Η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γαλλία. Οι δύο ισχυρότεροι στηρίζουν την Ελλάδα. Η διαπίστωση ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι ο αδύναμος κρίκος δίνει ελπίδες για επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Αν τα καταφέρει η Ελλάδα κανείς δεν θα αμφισβητεί τις δυνατότητες της Ευρώπης». Υποδοχή στο αεροδρόμιο Νωρίτερα, στις 11:30,  ο κ. Σαμαράς υποδέχτηκε τον Γάλλο ηγέτη στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» υπό ισχυρή βροχόπτωση.
Αμέσως μετά ο κ. Ολάντ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι δύο ηγέτες συνατήθηκαν για περίπου μιά μισή ώρα.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις τους στον Τύπου και στη συνέχεια παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας μαζί με υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κούβελη.

Επαφές Ολάντ

Εκτός από τον πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από ομάδα 120 επιχειρηματιών οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Μαζί με τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχει σε κοινή συνεδρίαση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών.

Πέραν των δύο ηγετών, στη συνάντηση θα εκφωνήσουν ομιλίες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ για τις Διεθνείς Δράσεις Θ.Λαβίδας, ενώ αναμένεται να υπάρξει και διάλογος με τους επιχειρηματίες.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!