Λίμνη Turkana: Το «σμαράγδι» της ερήμου!


Αμμώδης παραλία, τιρκουάζ νερά, μεγάλα κύματα και ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία στον επισκέπτη ότι έχει προσεγγίσει μια παραλία, μια ακτή, μια θάλασσα. Οι ντόπιοι άλλωστε την ονομάζουν «Jade Sea», λόγω των πρασινογάλαζων νερών της. Κι όμως η Turkana, στη βόρεια πλευρά της Κένυας, είναι η μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμου που βρίσκεται μέσα σε έρημο αλλά και η μεγαλύτερη επίσης αλκαλική λίμνη του πλανήτη.
perierga.gr - Λίμνη Turkana: Το "σμαράγδι" της ερήμου!
Τροφοδοτείται από τρία ποτάμια: Το Omo της Αιθιοπίας, το Turkwel και το Kerio της Κένυας. Αν και βρίσκεται στην έρημο, τη λίμνη Turkana έχει πολύ ισχυρές ριπές ανέμου και καταιγίδες που έρχονται γρήγορα, ενώ οι κλιματικές συνθήκες εδώ αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλέον δημοφιλή σημεία για τους λάτρεις της περιπέτειας.

perierga.gr - Λίμνη Turkana: Το "σμαράγδι" της ερήμου!
Η Turkana περιβάλλεται από ένα άγονο, φαινομενικά εξωγήινο τοπίο που συχνά μοιάζει να στερείται ζωής. Η ίδια η λίμνη, ωστόσο, είναι γεμάτη με κροκόδειλους, ιπποπόταμους αλλά και με εκατοντάδες πουλιά και διάφορα είδη ψαριών, ενώ τα τοπία κατά τη διάρκεια της ανατολής και της δύσης του ηλίου είναι μαγευτικά. Πάντως, στις μέρες μας κινδυνεύει με εξαφάνιση (σαν τη λίμνη Αράλη) καθώς η Αιθιοπία προετοιμάζει τη δημιουργία ενός τεράστιου φράγματος στον κύριο τροφοδότη της λίμνης, τον ποταμό Omo.
perierga.gr - Λίμνη Turkana: Το "σμαράγδι" της ερήμου! perierga.gr - Λίμνη Turkana: Το "σμαράγδι" της ερήμου! perierga.gr - Λίμνη Turkana: Το "σμαράγδι" της ερήμου! perierga.gr - Λίμνη Turkana: Το "σμαράγδι" της ερήμου! perierga.gr - Λίμνη Turkana: Το "σμαράγδι" της ερήμου! perierga.gr - Λίμνη Turkana: Το "σμαράγδι" της ερήμου! perierga.gr - Λίμνη Turkana: Το "σμαράγδι" της ερήμου! perierga.gr - Λίμνη Turkana: Το "σμαράγδι" της ερήμου!http://perierga.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!