Κύπρος: Περνώντας την πράσινη γραμμή


euro_burning
Εν μία νυκτί, η Κύπρος μετατράπηκε σε offshore τραπεζικό κέντρο χωρίς τραπεζικό σύστημα. Η συμφωνία με τους διασώστες, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οδηγεί στη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου: οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της θα εξαλειφθούν. Η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού, θα αναδιαρθρωθεί. Όλες οι καταθέσεις κάτω από €100.000 ευρώ θα γλιτώσουν, αλλά οι καταθέσεις πάνω από αυτό το όριο –που ανέρχονται περίπου σε €4,2 δις στη Λαϊκή- θα συμμετάσχουν στη διάσωση «bail-in». Η «διάσωση» θα φέρει τα πάνω κάτω στην κυπριακή οικονομία. Λογικό λοιπόν που ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν επικαλέστηκε στις δηλώσεις του το τραγούδι «Hard Day’s Night» των Beatles.

Η συμφωνία αποτρέπει την άτακτη χρεωκοπία της Κύπρου, και την έξοδό της από την ευρωζώνη. Καθιερώνει την αρχή ότι οι ανώτεροι ομολογιούχοι δεν είναι πλέον κάτι ιερό και απαραβίαστο. Κανένα μέρος των χρημάτων των φορολογουμένων δεν πάει κατευθείαν στις κυπριακές τράπεζες, αν και το νησί πρόκειται να δεχθεί €10 δις από άλλη ενίσχυση, ποσό που αντιστοιχεί στο 60 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του. Σίγουρα, οι ημέρες της Κύπρου ως φορολογικό καταφύγιο είναι μετρημένες. Άλλες χώρες με διογκωμένα τραπεζικά συστήματα θα τρίβουν τα χέρια τους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα «νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» με βάση το Λουξεμβούργο είχαν στο ενεργητικό τους 22 φορές το ΑΕΠ της μικροσκοπικής αυτής χώρας, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012.
Ωστόσο, ο αδέξιος τρόπος με τον οποίο επετεύχθη η συμφωνία μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Προκαλεί πραγματικά σύγχυση το πώς μία τόσο μικρή χώρα –μόλις το 0,2 τοις εκατό του ΑΕΠ της ευρωζώνης- έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα. Η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) έχει διχαστεί βαθύτατα από αυτή την υπόθεση, κάτι που μπορεί να σημαίνει προβλήματα για το μέλλον, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες λήξης για τα παλιότερα πακέτα διάσωσης Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Η επιβολή των ελέγχων των κεφαλαίων, αν συμβούν, δημιουργούν την προοπτική τραπεζικού πανικού, όταν τελικά αρθούν. 
Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι στην ευρωζώνη. Ωστόσο, με διαλυμένες τράπεζες, θυμωμένους ανθρώπους και μία οικονομία αντιμέτωπη με την καταστροφή, μοιάζει πιο πολύ με αποχώρηση.http://www.banksnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!