Δεν θα παραδοθούν οι υπέρβόμβες MOP στο Ισραήλ



Διαψεύδονται οι φήμες για επικείμενη προμήθεια βομβών Massive Ordnance Penetrator MOP στο Ισραήλ στο πλαίσιο του πακέτου αμυντικής βοήθειας που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον ότι θα χορηγήσει στο Τελ Αβίβ.
Οι MOP οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι ισχυρότερες συμβατικές βόμβες ισχύος 30.000lbs αναφέρεται ότι αποτελούν τη  λύση για την εξουδετέρωση υπόγειων εγκαταστάσεων και υπό αυτήν την έννοια θεωρούνται κατάλληλες για την προσβολή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν που βρίσκονται προστατευμένες υπό την επιφάνεια του εδάφους.

Η μεγαλύτερη γνωστή τοποθεσία είναι στην πόλη Qum όπου γίνεται η διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου και θεωρείται ότι αποτελεί στόχο προτεραιότητας σε περίπτωση προσβολής των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από το Ισραήλ.
Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον είναι διστακτικοί ακόμα και να αναφερθούν στην προμήθεια MOP στο Ισραήλ, δίνοντας έμφαση στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι η χρήση ατομικής ενέργειας γίνεται για ειρηνικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, αναφέρεται ότι “οι διαφορετικές εκτιμήσεις με τις ΗΠΑ για το πόσο καιρό θα μπορούμε να ρισκάρουμε με το Ιράν επαναπροσδιορίζονται» καθώς το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» προτού το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα στενεύει επικίνδυνα.
Το Ιράν συνεχίζει τη ρητορική περί «απομάκρυνσης των δυτικών χωρών από τις κυρώσεις» και «συνεργασία» ενώ η υπηρεσία ατομικής ενέργειας βρίσκεται σε νέες  διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, προκειμένου να καθοριστεί η συνέχιση των διακριβώσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Πάντως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλής του Στειτ Ντιπάρτμεντ Τσάκ Χέιγκελ στο Ισραήλ, έγινε σαφές ότι δεν επίκειται για το άμεσο χρονικό διάστημα ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ισραηλινές Ε.Δ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο εάν το Ιράν πλησιάσει επικίνδυνα στο «χρονικό σημείο χωρίς επιστροφή»!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!