Φρένο στην κυκλοφορία του εκτυπώσιμου όπλου επιχειρούν να βάλουν οι ΗΠΑ

  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε να αποσυρθούν από το Διαδίκτυο τα σχέδια του εκτυπώσιμου όπλου Liberator, λέγοντας ότι η διάθεσή τους ενδέχεται να παραβιάζει τους κανονισμούς για την οπλοκατοχή.

Η εντολή ήρθε μετά την πληροφορία ότι τουλάχιστον 100.000 χρήστες κατέβασαν τα σχέδια του όπλου μέσα στις δύο πρώτες ημέρες διάθεσής του.


Το θέμα όμως είναι ότι τα επίμαχα σχέδια κυκλοφορούν ήδη ευρέως online και ουσιαστικά είναι αδύνατο να ελεγχθούν.

Η εταιρεία Defense Distributed που ανέπτυξε το πλαστικό όπλο έλαβε επιστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι η δημοσιοποίηση του αρχείου με τα σχέδια ενδέχεται να είναι παράνομη.

Η εταιρεία δέχτηκε επίσης προειδοποίησης από το Γραφείο Συμμόρφωσης με τους Ελέγχους του Εμπορίου στον τομέα της Άμυνας, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη παραβίαση των κανονισμών που αφορούν την αποστολή όπλων στο εξωτερικό.

Η εταιρεία απομάκρυνε από το δικτυακό τόπο της τους συνδέσμους που οδηγούσαν στο αρχείο, ωστόσο τα σχέδια παραμένουν διαθέσιμα στο Pirate Bay και πιθανώς και σε άλλες υπηρεσίες.

Από τους 100.000 χρήστες που κατέβασαν το αρχείο CAD με τα σχέδια τις πρώτες δύο ημέρες, οι περισσότεροι προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Κόντι Ουίλσον, χαρακτήρισε αβάσιμους τους φόβους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι η Defence Distributed είχε φτιαχτεί για να καλύπτει απαιτήσεις που εξαιρούνται από τους κανονισμούς οπλοκατοχής.

Η αλήθεια όμως είναι ότι για την κατασκευή και την πώληση του Liberator η εταιρεία χρειάστηκε να πάρει άδεια από το αμερικανικό Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών. Εκπρόσωπος του Γραφείου δήλωσε στο BBC ότι οποιοσδήποτε Αμερικανός είναι ελεύθερος να κατασκευάσει όπλα για προσωπική χρήση, η πώλησή τους όμως απαιτεί άδεια.

Ο Ουίλσον αυτοχαρακτηρίζεται «κρυπτο-αναρχικός» και έχει δηλώσει ότι το σχέδιο διάθεσης του εκτυπώσιμου όπλου έχει στόχο την «ελευθερία».

Χιλιάδες σπεύδουν να κατεβάσουν τα σχέδια του πρώτου εκτυπώσιμου όπλου
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!