Στο φως η μυστική συμφωνία Φινλανδίας - Ελλάδας






Финляндия Греция Финляндия флаг Греция
© Κολάζ: «Η Φωνή της Ρωσίας»

Εντολή του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Φινλανδίας.

Το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας δημοσίευσε την Τρίτη τους όρους της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ελλάδα το 2012, για την χορήγηση έμπρακτων εγγυήσεων από την Αθήνα ως αντάλλαγμα για την έγκριση από το Ελσίνκι της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ.
«Σύμφωνα με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο η συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2012 είναι δημόσιο έγγραφο, εκτός των τραπεζικών δεδομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.
Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, η Φινλανδία και η Ελλάδα άνοιξαν τρεις κοινούς λογαριασμούς για τη μεταβίβαση χρημάτων και χρηματοοικονομικών τίτλων. Οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμεύουν ως βάση για το διμερές σύστημα παροχής των εγγυήσεων.

Τη δημοσιοποίηση των όρων της συμφωνίας είχαν ζητήσει τόσο τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, όσο και βουλευτές του λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών.
«Είναι θαυμάσιο που δεν πέρασε η αδιαφάνεια. Η απόφαση της δικαιοσύνης συνιστά μια νίκη για τη διαφανή διακυβέρνηση, πράγμα σημαντικό σε ένα δημοκρατικό κράτος», δήλωσε η βουλευτής του κόμματος, Πίρκο Ρουοχόνεν-Λέρνερ.
Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας αυτής συνιστά πλήγμα για την φινλανδική κυβέρνηση εφόσον προσπαθούσε να διατηρήσει κρυφό ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας που έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.
Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, που είχε συνυπογράψει τη συμφωνία με τον Έλληνα ομόλογό της Ευάγγελο Βενιζέλο, δήλωσε ευχαριστημένη με την απόφαση της δικαιοσύνης και υποστήριξε πως «Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι πλέον γνωστοί σε όλους».
Η συγκεκριμένη συμφωνία με την Ελλάδα λειτούργησε ως πρότυπο για μια άλλη συμφωνία, που υπογράφηκε με την Ισπανία τον Ιούλιο του 2012.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα από τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης που ζήτησε εγγυήσεις από τις χώρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες προκειμένου να τους χορηγήσει δάνεια.        http://greek.ruvr.ru

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!