Υγεία: Πείτε «ναι» σ’ ένα μήλο την ημέρα

Το μήλο αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φρούτα, ενώ στην αμερικάνικη παραδοσιακή ιατρική, χαρακτηρίζεται και ως ο «βασιλιάς των φρούτων».
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, βοηθάει στην πέψη, τονώνει τον οργανισμό και έχει ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Παρακάτω θα αντιληφτείτε τη σπουδαιότητα της λαϊκής ρήσης: «Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα».

Προστασία των οστών: Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μήλα μπορούν να προστατεύσουν τις γυναίκες (στις οποίες έχει επέλθει κλιμακτήριος), από την δημιουργία οστεοπόρωσης, καθώς επίσης και να αυξήσουν την πυκνότητα των οστών.

Άσθμα: Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά με άσθμα που έπιναν χυμό μήλου σε καθημερινή βάση, υπέφεραν λιγότερο από δύσπνοια, σε σχέση με τα παιδιά που έπιναν χυμό μήλου μόνο μια φορά το μήνα. Μια άλλη μελέτη, έδειξε επίσης ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες μήλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος, σε αντίθεση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν ελάχιστη ποσότητα μήλων κατά την περίοδο αυτή.

Χαμηλότερη χοληστερόλη: Η πηκτίνη, που περιέχεται στα μήλα μειώνει την LDL («κακή») χοληστερόλη. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν δύο μήλα την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους έως και 16%.

Πρόληψη από τον καρκίνο του πνεύμονα: Σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 10.000 ανθρώπους, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα μήλα είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα των φλαβονοειδών και της κερσετίνης που περιέχονται στα μήλα.

Πρόληψη από τον καρκίνο του ήπατος: Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους, έδειξε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν από το εκχύλισμα της φλούδας του μήλου, είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος.

Πρόληψη από τον καρκίνο του μαστού: Στο Πανεπιστήμιο Cornell πραγματοποιήθηκε μελέτη, η οποία έδειξε ότι οι αρουραίοι που κατανάλωναν ένα μήλο την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 17%. Οι αρουραίοι που κατανάλωναν τρία μήλα την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης κατά 39%, ενώ εκείνοι που έτρωγαν έξι μήλα την ημέρα, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 44%.

Διαχείριση του διαβήτη: Η πηκτίνη που περιέχεται στα μήλα, επιδρά θετικά στο μεταβολισμό της γλυκόζης και συνεισφέρει στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Απώλεια βάρους: Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τρία μήλα ή αχλάδια κάθε ημέρα, κατά την διάρκεια που έκαναν δίαιτα, έχασαν περισσότερο βάρος, σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι οποίες δεν κατανάλωναν καθόλου φρούτα, κατά την περίοδο αυτή.

*Ένα μέτριο φρέσκο μήλο (μαζί με τη φλούδα του), περιέχει:

Υδατάνθρακες: 21γρ.
Φυτικές ίνες: 4γρ.
Ασβέστιο: 10mg
Φώσφορος: 10mg
Σίδηρος: 0,25mg
Νάτριο: 0mg
Κάλιο: 159mg
Βιταμίνη C: 8mg
Βιταμίνη Α: 73 IU
Φυλλικό οξύ: 4mcg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!