ΗΠΑ: Απόψεις-κόλαφος για Τουρκία, Ερντογάν, Γκιουλ, Νταβούτογλου…

Ενα μόλις βήμα πριν τον αποκαλέσουν «επικίνδυνο ψυχοπαθή» σταματάνε οι επίσημες αμερικανικές αναλύσεις που ασχολούνται με την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργού της Τουρκίας, ενώ δεν εκφράζονται και με ιδιαίτερη θέρμη, ούτε για τον Αμπντουλάχ Γκιουλ που ίσως να τον θεωρούν «σιγανό ποταμάκι» υπό προϋποθέσεις πιο επικίνδυνο και από τον πρωθυπουργό, ενώ ο τελευταίος περιτριγυρίζεται από ανίκανους και διεφθαρμένους υπουργούς και συνεργάτες! Και οι δυο ανήκουν σε ισλαμικά τάγματα – αδελφότητες… Από τη μπόρα δεν γλιτώνει ούτε ο Νταβούτογλου.
Σοκαριστικά στην κυριολεξία είναι όσα περιέχονται σε τηλεγραφήματα της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία, κυρίως λόγω της τεράστιας απόστασης μεταξύ των πεποιθήσεων της γραφειοκρατίας και της επίσημης πολιτικής, όπως τουλάχιστον αυτή φαίνεται από τη διακηρυκτική πολιτική των ΗΠΑ και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι Αμερικανοί επίσημοι στους ισλαμιστές της Άγκυρας.

Το σχετικό δημοσίευμα βρίσκεται στον ιστοχώρο «turkishnews.com» στην ακόλουθη διεύθυνση (http://www.turkishnews.com/en/content/2013/06/14/americas-dark-view-of-turkish-premier-erdogan/)
και επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αν και το σχετικό κείμενο έχει μεταφραστεί από τη γερμανική γλώσσα (από το Der Spiegel), όπως διευκρινίζεται σχετικά. Προσπαθώντας να το αποδώσεις όσο το δυνατόν πιο πιστά, το αδιέξοδο είναι απόλυτο, αφού δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, τι να πρωτοαναφέρεις.
Οι Αμερικανοί φέρονται να πιστεύουν ότι ο Ερντογάν δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένας «πεινασμένος» για εξουσία και ισχύ ισλαμιστής, περιτριγυρισμένος από διεφθαρμένους, αγράμματους και ανίκανους υπουργούς, ενώ η κυβέρνησή του είναι διαιρεμένη! Επίσης, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ποτέ πιθανότητα η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρεμπιπτόντως, οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν ως «γελοία» και την τουρκική αντιπολίτευση.
Τηλεγράφημα της πρεσβείας προς το State Department τον Μάιο του 2005, αναφέρει ότι ο Ερντογάν δεν έχει καν μια ρεαλιστική κοσμοθεωρία. Πιστεύει ότι τον έχει επιλέξει ο θεός να ηγηθεί της Τουρκίας. Την πληροφόρησή του την λαμβάνει αποκλειστικά από ισλαμιστικές εφημερίδες. Το στράτευμα και οι μυστικές υπηρεσίες δεν του στέλνουν κάποιες από τις εκθέσεις τους (υπενθυμίζουμε, μιλάμε για το 2005). Δεν εμπιστεύεται απολύτως κανέναν, τόσο πολύ που κάποιος καλός γνώστης του Τούρκου πρωθυπουργού, φέρεται να έχει πει στους Αμερικανούς, «ο Ταγίπ πιστεύει στον Θεό… δεν τον εμπιστεύεται όμως»!
Τα έγγραφα αυτά αναφέρονται και στις αναπόδεικτες καταγγελίες για διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στην οικογένεια Ερντογάν, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διακηρύξεις. Οι καταγγελίες που δέχθηκαν οι Αμερικανοί δεν αποδείχθηκαν και δεν αποκλείεται οι πληροφοριοδότες να ήθελαν να συκοφαντήσουν τον Ερντογάν. Ωστόσο, οι πληροφορίες και μόνο, αναφέρει το δημοσίευμα, βοήθησαν στη διαμόρφωση της αμερικανικής εικόνας για την Τουρκία.

Ανώτατος κρατικός σύμβουλος φέρεται να έχει αναφέρει σε Αμερικανό συνομιλητή του, ότι ο Ερντογάν πλούτισε από την αποκρατικοποίηση κρατικού διυλιστηρίου, ενώ πηγή στο υπουργείο Ενέργειας, ανέφερε ότι ο Ερντογάν πίεσε τους Ιρανούς να υπογράψουν συμφωνία με για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με τουρκική εταιρία που εξειδικεύεται στη κατασκευή λιμένων (!) την οποία έχει παλιός φίλος του από το σχολείο.

Άλλες κατηγορίες τον ήθελαν να βρίσκεται πίσω από οχτώ λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες και άλλες ότι Τούρκος επιχειρηματίας πληρώνει για τις σπουδές των παιδιών του στις ΗΠΑ. Για τον πλούτο του πρωθυπουργού, από το AKP αναφέρουν πως ό,τι κατέχει είναι από δώρα των καλεσμένων στον γάμο του γιου του! Πώς να μην αναφέρουν μετά στις εκθέσεις τους οι Αμερικανοί ότι οι εξηγήσεις χωλαίνουν…
Άλλη εικασία – κατηγορία αφορά την ομάδα Τραμπζονσπόρ στην οποία φέρεται να έστειλε δικό του πρόεδρο τον οποίο χρηματοδοτούσε από μυστικά κονδύλια για να παίρνει καλύτερους ποδοσφαιριστές και να διακριθεί, με στόχο να… ξεπεράσει σε δημοτικότητα τον δήμαρχο που είχε κατορθώσει να νικήσει τον υποψήφιο του AKP στις δημοτικές εκλογές! Τρελά πράγματα… Ο Ερντογάν φέρεται να αμφισβητεί και την αξιοπιστία των Wikileaks που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τις αμερικανικές εκθέσεις για τον ίδιο και την κυβέρνησή του…
Εν κατακλείδι, εντυπωσιακό είναι το ότι οι Αμερικανοί φέρονται να πιστεύουν ότι ο Ερντογάν ίσως και να μην είναι όσο επικίνδυνος είναι ο Γκιουλ, που είναι ο πιο «ιδεολόγος ισλαμιστής» και πιο αντι-δυτικός ανάμεσα στους δυο πολιτικούς! Εκμεταλλεύεται το ότι μιλάει αγγλικά και προβάλλει τον εαυτό του ως μετριοπαθή πολιτικό, ενώ υπονομεύει τον Ερντογάν με κάθε ευκαιρία.

Ούτε ο Νταβούτογλου γλιτώνει όμως από τη σφοδρή αμερικανική κριτική. Δεν καταλαβαίνει και πολλά από πολιτική πέραν της Άγκυρας, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ο νεοθωμανισμός του είναι πολύ πιο επικίνδυνος στα μάτια των Αμερικανών από ότι… στα δικά μας!

Δεν φαίνεται να διαφωνεί και πολύ όταν στελέχη του AKP εμφανίζονται να υποστηρίζουν την τουρκική ένταξη στην ΕΕ για να προωθήσουν το Ισλάμ στην Ευρώπη! Τηλεγράφημα στα τέλη του 2004 περιέγραφε τις απόψεις μέλους του AKP που έβλεπε ως ρόλο της Τουρκίας να… ανακαταλάβει την Ανδαλουσία (στην Ισπανία!!!) και να εκδικηθεί για την ήττα κατά την πολιορκία της Βιέννης το 1683!!!
Δεν χρειάζονται σχολιασμό όσα προηγήθηκαν. Κι εάν κανείς πει «περσινά ξινά σταφύλια», δηλαδή λίγο ως πολύ έχουν ξαναγραφτεί, μένει το ερώτημα για ποιον λόγο έρχονται στην επιφάνεια ξανά, σε αυτή τη συγκυρία. Το πραγματικό ερώτημα είναι για τους Έλληνες πολιτικούς και όσους υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλήθεια, εάν διαβάσουν το ανωτέρω κείμενο με τα στοιχεία που δίνουν οι σύμμαχοί τους Αμερικανοί, πόσο άνετα θα αισθανθούν με τις πεποιθήσεις τους; Ή μήπως προβάλλουν τις επιθυμίες τους ξεχνώντας ότι η πολιτική δεν είναι η τέχνη του ευκταίου, αλλά του εφικτού; Πόσο θα διαρκέσει ακόμα η αφασία στην Ελλάδα;http://www.defence-point.gr/news/?p=78318

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!