Στην πλατεία Ταξίμ χτυπά η καρδιά της τουρκικής εξέγερσης


Απτόητοι μπροστά στην καταστολή οι διαδηλωτές, αμετακίνητος και ο Ερντογάν ενώπιον των ανεξέλεγκτων γεγονότων
Απτόητοι μπροστά στην καταστολή οι διαδηλωτές, αμετακίνητος και ο Ερντογάν ενώπιον των ανεξέλεγκτων γεγονότων   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν ξανά από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη σε άλλη μια μεγάλη διαδήλωση που βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Απτόητος ο Ερντογάν, σε «σύνεση» καλεί ο Γκιουλ. Kινητοποίηση της αντιπολίτευσης, με το Λαϊκό Κόμμα να καλεί σε πορεία από την περιοχή Μπεσίκτας προς το Ταξίμ, η οποία όμως τελικά ακυρώθηκε. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για έναν νεκρό το Σάββατο.

Χιλιάδες κόσμου παραμένουν στο πάρκο και την πλατεία νωρίς το βράδυ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης με την αστυνομία να έχει υποχωρήσει. Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ακόμη και στην παροχή ρεύματος σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Η ροή στο Twitter φαίνεται τουλάχιστον εν μέρει να επιβεβαιώνει πως υπάρχει πρόβλημα.
Οι διαδηλωτές, που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ, περικυκλώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, καθώς «παρεξήγησαν» την τακτική υποχώρηση της αστυνομίας νομίζοντας ότι αποχωρεί.

Μετά το ξεκίνημα της νέας διαδήλωσης, πυκνός μαύρος καπνός υψώθηκε στο πάρκο από φωτιά που όπως φαίνεται ξεκίνησε σε σκουπίδια.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν εκατοντάδες άτομα να επιβιβάζονται στα πλοιάρια του Βοσπόρου, για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς τα σημεία συγκέντρωσης είναι στην περιοχή Μπεσίκτας και στο Ταξίμ.
H Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης είχε δώσει λίγο πριν το απόγευμα άδεια στην πορεία του Λαίκού Κόμματος από την περιοχή Μπεσίκτας προς το Ταξίμ. Τελικά, σύμφωνα με την Hurriyet, η πορεία ακυρώθηκε.

Η κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, παραμένει σχετικά περιορισμένη, αν και όχι στο βαθμό των προηγούμενων ημερών -κατά τις οποίες είχε ξεσηκωθεί διαδικτυακό τσουνάμι αντιδράσεων για τη «σιωπή» σε κανάλια και εφημερίδες.



Πλήθος συγκεντρώθηκε και στην Άγκυρα, όπου η αστυνομία πήρε αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο για να αποφευχθούν νέες ταραχές στο σημείο.

Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόβαση στο Διαδίκτυο. Άλλες αναφορές θέλουν ακόμη και τα καλώδια ηλεκτροδότησης σε κεντρικές οδικές αρτηρίες να έχουν κοπεί.

Τα γεγονότα στην Τουρκία παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, μετά την μεγάλη συγκέντρωση της Παρασκευής στο Ταξίμ, που ξεκίνησε ως αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης να χτισθεί ένα ακόμη εμπορικό κέντρο στο μητροπολιτικό πάρκο της περιοχής.

Η αστυνομία επιχείρησε χθες να καταστείλει τη διαδήλωση με πρωτοφανή βιαιότητα, κάνοντας χρήση χημικών που έπνιξε τους διαδηλωτές.

H καταστολή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή· εκδηλώσεις αλληλεγγύης είχαν προγραμματιστεί το απόγευμα του Σαββάτου σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις.
                                              Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!