Ο τραπεζίτης του... Θεού υπόσχεται μηδενική ανοχή



Guy Dinmore και Rachel Sanderson
"Δεν θα δώσω τώρα ονόματα..., αλλά η Μαφία επιλέγει μεγάλες διεθνείς τράπεζες" δηλώνει ο Ernst von Freyberg, ο νέος επικεφαλής στην Τράπεζα του Βατικανού σε συνέντευξή του στους FT. Υπόσχεται εξονυχιστικό έλεγχο και πολιτική μηδενικής ανοχής.

Μία ημέρα πριν εγκαταλείψει τον παπικό θρόνο, ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος αποχαιρέτησε το προσωπικό του Βατικανού που είχε συγκεντρωθεί. Χαιρέτησε τις καθαρίστριες, τους οδηγούς, τους κηπουρούς και μετά σταμάτησε για να πει δυο κουβέντες με έναν Γερμανό συμπατριώτη του που είχε φτάσει πριν από λίγες ημέρες.


«Μου έδωσε ένα ροζάριο και μου ευχήθηκε καλή δύναμη», θυμάται ο Ernst von Freyberg, ο οποίος δύο εβδομάδες νωρίτερα είχα αναλάβει επικεφαλής της Τράπεζας του Βατικανού, στην τελευταία μεγάλη απόφαση του Πάπα πριν από την ιστορική του παραίτηση τον Φεβρουάριο.
Ο κ. von Freyberg θα χρειαστεί πολλή προσευχή και δύναμη στην προσπάθειά του να διασώσει την αξιοπιστία του Ινστιτούτου για τα Έργα της Θρησκείας -όπως είναι επισήμως το όνομα της τράπεζας– που έχει πληγεί από το μπαράζ των σκανδάλων και να βοηθήσει ώστε η Αγία Έδρα να είναι συμβατή με τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κανόνες, ειδικότερα σε ότι αφορά τη μάχη κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Αυτό που γίνεται εμφανές κατά τη διάρκεια της μεγάλης συνέντευξής του δίπλα στο μεσαιωνικό κάστρο όπου είναι η έδρα της τράπεζας είναι η τευτονική επιμέλεια την οποία ο δικηγόρος και οικονομολόγος εφάρμοσε για 25 χρόνια διοικώντας γερμανικές Mittelstand, τη ραχοκοκαλιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Είμαστε 112 άτομα για να είμαι ακριβής. Είναι σαν μία μικρή Mittelstand εταιρεία. Χρειάζεται να περπατάς στους διαδρόμους, να μιλάς με τους ανθρώπους, να σχηματίζεις ομάδες, να διοικείς projects», δηλώνει ο κ. von Freyberg, ο οποίος μετά από 100 ημέρες στη νέα του θέση νιώθει έτοιμος για μία έντονη καμπάνια στα media ώστε να ξεκινήσει την προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της τράπεζας.
Η ιστορία της τράπεζας τελικά είναι καθ' όλα κοσμική. Ο τελευταίος της πρόεδρος, ο Ettore Gotti Tedeschi, Ιταλός καθηγητής ηθικής, ανεπισήμως απολύθηκε πριν από έναν χρόνο. Το συμβούλιο της τράπεζας τον κατηγόρησε για ανικανότητα και προοδευτικά ασταθή συμπεριφορά εν μέσω έρευνας από τους Ιταλούς εισαγγελείς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Ettore Gotti Tedeschi είχε δηλώσει πως φοβόταν για τη ζωή του. Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές του Βατικανού, ο εν λόγω τραπεζίτης, που διατηρεί δεσμούς με καθολικές ομάδες όπως το Opus Dei, είχε πέσει θύμα της εσωτερικής μάχης εξουσίας για μεγαλύτερη διαφάνεια στην τράπεζα.
«Μου είπαν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο δείχνουν απ' έξω», δήλωσε ο κ. von Freyberg ο οποίος επίσης επελέγη για τα διαπιστευτήριά του ως καθολικού – είναι μέλος του θρησκευτικού τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας – και «πιστός στον Πάπα».
«Το θέμα-κλειδί είναι η κακή φήμη του Ινστιτούτου στα ΜΜΕ, στη συνέχεια το ξεκαθάρισμα γίνεται σχεδόν παράλληλα. Πρέπει να δουλέψουμε και τα δύο ταυτόχρονα» εξηγεί ο κ. von Freyberg δηλώνοντας ότι δεν έχει συναντηθεί με τον προκάτοχό του και δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Ο ίδιος δηλώνει πως αποστολή του είναι να καταστήσει το Ινστιτούτο πλήρως συμβατό και σεβάσμιο μέλος του χρηματοοικονομικού συστήματος και παράλληλα να βγει από τις εφημερίδες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κατευνάσει τη Moneyval – την υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης με ειδικούς που εξετάζουν μέτρα για την πάταξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος – η οποία τον προηγούμενο χρόνο έκρινε ότι το Βατικανό περνούσε μόνο 9 από τις 16 βασικές συστάσεις.
Δήλωσε ότι η πόλη-κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα για να δείξει ότι εφαρμόζει ένα πλήρως αποτελεσματικό τραπεζικό καθεστώς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα περάσει καιρός μέχρις ότου η Τράπεζα του Βατικανού καταφέρει να αποτινάξει το παρελθόν της.
Το Ινστιτούτο δέχεται επίσης πιέσεις από την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, η οποία έχει απαγορεύσει στις τράπεζες που λειτουργούν στην ιταλική επικράτεια να έχουν συναλλαγές με το Βατικανό μέχρις ότου αλλάξει η κατάσταση. Τον Ιανουάριο η Deutsche Bank αναγκάστηκε να απομακρύνει τα μηχανήματα ΑΤΜ από την Αγία Έδρα με αποτέλεσμα οι τουρίστες να πληρώνουν μόνο με μετρητά για να μπουν στην Καπέλα Σιξτίνα.
Για να αλλάξει τη φήμη του Ινστιτούτου ως καταφυγίου για το οργανωμένο έγκλημα και τους διεφθαρμένους Ιταλούς πολιτικούς, ο κ. von Freyberg άρχισε να ελέγχει κάθε λογαριασμό ξεχωριστά, τον έναν μετά τον άλλο, και προσέλαβε την Promontory Financial Group, έναν αμερικανικό όμιλο που εξειδικεύεται στο να συμμορφώνει τράπεζες εντός του ρυθμιστικού πλαισίου, «της οποίας το κόστος ανέρχεται σε επταψήφιο νούμερο».
«Πρόκειται για στρατηγική μηδενικής ανοχής» δήλωσε και συμπλήρωσε γελώντας: «Και ίσως να σας προκαλέσει έκπληξη ότι δεν βρήκα κανένα λογαριασμό της Μαφίας, για παράδειγμα».
Τι γίνεται, όμως, με τα δημοσιεύματα – αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις – για ξέπλυμα χρημάτων της Μαφίας μέσω της τράπεζας που κρύβονται πίσω από τις δωρεές; Δεν υπάρχουν όρια στα ρευστά που μπορεί κάποιος να καταθέσει στην τράπεζα, αρκεί να έχουν δηλωθεί στο τελωνείο του Βατικανού.
«Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό; Ξεκινά από το ότι πρέπει κανείς να ξέρει τον πελάτη του. Υπάρχει για παράδειγμα κάτι περίεργο με αυτόν τον παπά; Γιατί ο Don Giorgio έρχεται κάθε Τετάρτη με 10.000 ευρώ μετρητά; Εάν ο Don Giorgio το έκανε αυτό, τότε το σύστημά μας θα το εντοπίσει και θα μας ειδοποιήσει».
Υποστηρίζει, όμως, ότι η τράπεζα είναι πολύ μικρή και πολύ κοντά στους πελάτες της για να είναι χρήσιμη στο οργανωμένο έγκλημα. Οι ομάδες της ιταλικής Μαφίας εκτιμάται ότι έχουν ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υπηρεσίες πληρωμών – «οτιδήποτε μπαίνει και βγαίνει» - ανέρχονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, δηλώνει ο κ. von Freyberg.
«Γνωρίζουμε καλά τους πελάτες μας» δηλώνει συγκρίνοντας τους λογαριασμούς στο Ινστιτούτο με εκείνους σε μεγαλύτερες τράπεζες. «Όταν έχεις 11 εκατ. λογαριασμούς λιανικής τραπεζικής είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εντοπίσεις κάτι που δεν είναι αυτό που δείχνει. Γι' αυτό εάν ήμουν η Μαφία..., δεν θα δώσω τώρα ονόματα..., αλλά πηγαίνουν σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες με εκατομμύρια πελάτες».
Ερωτηθείς εάν, για παράδειγμα, βρήκε λογαριασμό στο όνομα του Giulio Andreotti, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας που πέθανε στις 6 Μαΐου, ο κ. von Freyberg απάντησε ότι δεν θα σχολιάσει συγκεκριμένα ονόματα, αλλά προς το παρόν δεν έχει βρει το όνομα κανενός Ιταλού πολιτικού στους κατόχους λογαριασμών της Τράπεζας του Βατικανού.                                              http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!