“Επιχείρηση καταδικασμένη εξ’ αρχής” το Μνημόνιο για την Ελλάδα – Καυγάς ΔΝΤ-Ευρωπαίων


LagardeSoimpleNEA01
Πολλά βρετανικά δημοσιεύματα εστιάζουν στην ειλικρίνεια του ΔΝΤ, που σε αντίθεση με την Επιτροπή και την ΕΚΤ, παραδέχτηκε κρίσιμα λάθη που έγιναν στον χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους, ενώ εκτιμάται ότι η παραδοχή ενδέχεται να αποτελεί άσκηση πίεσης στην ΕΕ, προκειμένου να λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η πραγματική αξία της έκθεσης, σύμφωνα με τους FINANCIAL TIMES (“IMF and Greece: Admirable Honesty”) έγκειται στο ότι συνιστά ‘ένα χρονικό εκ των έσω μιας επιχείρησης που ήταν καταδικασμένη εξ’ αρχής’. Η απάντηση της Επιτροπής (‘κατ’ ουσίαν διαφωνούμε’) καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες έβλεπαν το ρόλο του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ συνεισέφερε το ένα τρίτο των χρημάτων του πακέτου βοήθειας, καθώς και την σχετική εμπειρία. Η διάσωση της Ελλάδας ήταν και παραμένει ένα πολιτικό γεγονός που σχεδιάστηκε στην Ευρώπη.
Είναι αξιοθαύμαστο το ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα πράγματα θα εξελισσόταν καλύτερα αν είχε δράσει διαφορετικά και ίσως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδείξει αντίστοιχη μετριοπαθή αυτοκριτική, όταν γραφεί η δική της αναφορά για την διάσωση της Ελλάδας.
http://www.ft.com/cms/s/3/85071fe0-ceac-11e2-ae25-00144feab7de.html
Στη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αποκάλυψη της έκθεσης του ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας, αναφέρεται δημοσίευμα με την υπογραφή του Ian Traynor και της ανταποκρίτριας στην Ελλάδα Helena Smith για την GUARDIAN (“Brussels Fights Back in Greek Crisis Blame Game”). Η Επιτροπή διαφωνεί τόσο για τον χρόνο αναδιάρθρωσης, όσο και με την κριτική ότι δεν έκανε αρκετά. Κατά τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Olli Rehn, Simon O’Connor, μία αναδιάρθρωση που θα λάβαινε χώρα πολύ νωρίς ,μπορούσε να είχε πυροδοτήσει ‘συστημική επιμόλυνση’, ενώ οι κατηγορίες για έλλειψη εμπειρίας και ερασιτεχνική συμπεριφορά είναι ‘λανθασμένες’ και ‘αβάσιμες’. Υποστήριξε δε ότι η Επιτροπή ‘έμαθε το μάθημά της’.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, που παραδέχτηκε πως δεν διάβασε την έκθεση, αρνείται επίσης τις κατηγορίες, θεωρώντας ότι βασίζονται σε ύστερη γνώση της κατάστασης. Η Επιτροπή δεν άσκησε καμία μορφή αυτοκριτικής, ο O’Connor ωστόσο ανέφερε ότι θα υπάρξει σχετική έκθεση, χωρίς πάντως να προσδιορίσει χρονικά τη δημοσιοποίησή της. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αποτίμησε την έκθεση ως ‘σωστή αυτοκριτική’ και ως ‘αντικειμενική έκθεση των λαθών που έκανε η διεθνής κοινότητα και η Ελλάδα’.
Η κριτική του ΔΝΤ και η υπεράσπιση των θέσεών της από την Επιτροπή, σκιαγραφούν την αντίθεση μεταξύ τους για το χρονικό περιθώριο αναδιάρθρωσης του χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο χρόνος της αναδιάρθρωσης συνιστά βασικό λάθος, ενώ η Επιτροπή εκτιμά ότι τον καιρό που διεξαγόταν η σχετική συζήτηση υπήρχαν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, ο κίνδυνος πανικού, ενώ δεν υφίστατο επαρκής προστασία ή χρήματα. Σύμφωνα με τον αναλυτή του Εconomist, Martin Koehring, το ΔΝΤ επιθυμεί να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να συμφωνήσουν σε ένα νέο ‘κούρεμα’.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος, το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, ειδικά αν η ευρωζώνη δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, Sharon Bowles, τόνισε τη σημασία του να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν με την Ελλάδα και την Κύπρο από το ΔΝΤ και ζήτησε να τεθούν δημόσια ερωτήματα στους αξιωματούχους του Ταμείου, προκείμενου να υπάρξει επαρκές επίπεδο λογοδοσίας.
http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/06/brussels-greek-crisis-imf?INTCMP=SRCH
Ο Ambrose Evans-Pritchard σημειώνει το γεγονός ότι, παρά τα καταστροφικά λάθη που συντελέστηκαν από την τρόικα, εναντίον μιας χώρας με τρομακτική ανεργία, κανείς δεν παραιτήθηκε, ενώ τα βασικά λάθη πολιτικής που οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση δεν έχουν διορθωθεί (άρθρο γνώμης στο μπλογκ της ΤELEGRAPH, “Olli Rehn should Resign for Crimes against Greece and against Economics”).
Επιπλέον οι αρμόδιοι λοιδόρησαν το θύμα, ισχυριζόμενοι πως η Ελλάδα δεν συμμορφωνόταν με τους όρους του πακέτου διάσωσης. Η διάσωση, παραδέχτηκε το ΔΝΤ, ήταν πολιτικά δύσκολη για χώρες των οποίων οι τράπεζες κατείχαν ελληνικά ομόλογα, ενώ υποχρεώθηκε να καταστρατηγήσει τους δικούς του κανονισμούς, αρκετά σοβαρό γεγονός, δεδομένου ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο δάνειο που είχε γίνει ποτέ σε σχέση με το ποσοστό συνεισφοράς ενός μέλους στο Ταμείο.
Η επιμόλυνση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί κατά την άποψη του Evans-Pritchard, αν η ΕΚΤ είχε αποδεχθεί τον ρόλο του ύστατου δανειστή, ως όφειλε, ως Κεντρική Τράπεζα. Αντιθέτως, οι επικεφαλής της παρέβλεψαν τους βασικούς όρους μιας νομισματικής ένωσης, στηρίχτηκαν στην αδυναμία τους, ακολούθησαν εθνικούς στόχους κρυβόμενοι πίσω από ελαστικές συνθήκες που τους το επέτρεπαν, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ αρνήθηκαν να παραδεχτούν στους ψηφοφόρους τους ότι οι νομισματικές ενώσεις κοστίζουν. Πρόκειται για τους πραγματικούς ‘κακούς’ αυτής της ιστορίας και το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει στο ευρωπαϊκό σχέδιο μηχανισμός λογοδοσίας.
Ωστόσο ο Olli Rehn είναι ο επικεφαλής αξιωματούχος που φέρει την ευθύνη και δικοί του συνεργάτες (ο γενικός δ/ντης των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Marco Butti) παραδέχτηκαν το λάθος του πολλαπλασιαστή και την κακή πολιτική της εξαιρετικής λιτότητας. Αν η πολιτική δεν αλλάξει, αναμένονται πολλοί νέοι άνεργοι (γίνεται λόγος για 100.000 αν μήνα). Η πτώση της τάξης του 12% του ΑΕΠ δεν προβλέφθηκε από την τρόικα, όταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Εργασίας και το ΙΟΒΕ την προέβλεψαν με ακρίβεια.
Ο Evans-Pritchard ολοκληρώνει, γράφοντας ότι οι Έλληνες θυσιάστηκαν για την συμμαχία, όπως το είχαν κάνει και στο παρελθόν και αντί να λάβουν εύσημα από τους λάθος πληροφορημένους και συμφεροντολόγους Ολλανδούς, Φιλανδούς, Αυστριακούς και Γερμανούς πολιτικούς, δαιμονοποιήθηκαν.
http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100024771/ollie-rehn-should-resign-for-crimes-against-greece-and-against-economics/
Η οικονομική συντάκτρια του BBC, Stephanie Flanders, σχολιάζει τα μαθήματα που προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς της κρίσης στην Ελλάδα σε άρθρο γνώμης με τίτλο “Greek Lessons for the IMF –and Europe”. Το κυριότερο λάθος του Ταμείου ήταν ότι επέτρεψε στους Ευρωπαίους να το περιορίσουν με αντιλήψεις του τι ήταν πολιτικά αποδεκτό στους ψηφοφόρους τους, ισχυρίζεται, με άσχημα αποτελέσματα για τις ‘διασωζόμενες’ χώρες και την αξιοπιστία του Ταμείου.
Μετά την άρνηση των Ευρωπαίων ηγετών για προκαταρκτικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα χρειάστηκε πολύ περισσότερα χρήματα και το ΔΝΤ υποχρεώθηκε να καταβάλλει όσα δεν διατίθεντο να καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι. Ωστόσο οι Έλληνες θα έπρεπε να αποδεχτούν ένα απίθανο μέγεθος δημοσιονομικής λιτότητας στο αρχικό πρόγαμα του Μαΐου του 2010. Κανείς από όσους συνομίλησε η δημοσιογράφος εκείνη την περίοδο δεν πίστευε στην αξιοπιστία των επίσημων προβλέψεων.
Η παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα υποχώρησε ως συνέπεια, κατά 21% και η ανεργία ανήλθε στο 25%. Η ιδιοκτησία του ελληνικού χρέους άλλαξε και πέρασε στον επίσημο τομέα, χωρίς αυτό να ελαττώνει το ποσοστό του ελληνικού χρέους. Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι φοβόταν την επιμόλυνση, ενώ δεν επιθυμούσαν την ίδρυση ταμείου διασώσεως. Παράλληλα ήθελαν να προφυλάξουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες από πιθανές απώλειες και να ‘τιμωρήσουν’ τις ελληνικές αρχές.
Η έκθεση του ΔΝΤ υποστηρίζει κάτι γνωστό σε όλους: ότι έγιναν κακοί χειρισμοί στη διάσωση της Ελλάδας, εν μέρει εξαιτίας του κακού σχεδιασμού της νομισματικής ένωσης και εν μέρει εξαιτίας πολιτικών περιορισμών. Αν και η γερμανική ηγεσία ισχυρίζεται ότι έπρεπε να ακούσει τους ψηφοφόρους της, δημοσκοπήσεις ανά την Ευρώπη κατέδειξαν ότι οι ψηφοφόροι επιθυμούσαν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα είχαν υποστεί μικρότερο τίμημα αν οι ηγέτες τους είχαν ταχύτερη αντίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης και αν η Γερμανία, αντί να επιμένει να δώσει ένα μάθημα σε κυβερνήσεις, άδραττε την ευκαιρία να δώσει ένα μάθημα και στους ιδιώτες επενδυτές.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22809430
Άλλα σχετικά δημοσιεύματα φιλοξενούν οι FT (“EU Rejects IMF Jibe over Greece’s Bailout”, “Draghi Laus ‘Most Succesful’ ECB Action), η GUARDIAN (“Greek Bailout Row Exposes Divisions between US and Europe”) η TELEGRAPH (“EU’s Unaccountability Poses a Danger to Global Economy”), οι TIMES (“EU Defends Timing of Greek Haircut as Fresh Trim Looms”).
 http://mignatiou.com/?p=5250#ixzz2VcYnC44D

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!