ΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΤΗΝ GBU-57B ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ . Μυστική ενημέρωση ΗΠΑ προς Ισραήλ για τα αποτελέσματα



Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν πρόσφατα την ισραηλινή κυβένρηση για τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποίησαν με ειδικά όπλα για να καταστρέφουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου Τύπου τα αποτελέσματα των δοκιμών –που είχαν πραγματοποιηθεί το 2012 και συμπεριλάμβαναν τη μεγάλη βόμβα GBU-57B Massive Ordnance Penetrator (MOP) - τα έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στην ισραηλινή  λέγοντας πως αυτά ήταν απόλυτα επιτυχή.

Το όπλο έχει βάρος 13 τόνων πέφτει στον στόχο μ ε ταχύτητα σχεδόν διπλάσια του ήχου και μπορεί να διατηρήσει οχυρώσεις πάχους μέχρι και 70 μέτρα ενισχυμένου σκυροδέματος ενώ η ακρίβειά της ανέρχεται σε 5 μέτρα.
Ειδικοί εκτιμούν πως η κίνηση των ΗΠΑ να ενημερώσουν το Ισραήλ για τις λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων των δοκιμαστικών αφέσεων της GBU-57 αφενός σκοπεύει στην διαβεβαίωση εκ μέρους της Ουάσιγκτον ότι απόλυτα προσηλωμένη στην πολιτική της να μην αφήσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και αφετέρου στο να αποτρέψει το Ισραήλ να πραγματοποιήσει προληπτικό κτύπημα εναντίον του Ιράν.
Το Ιανουάριο ο Michael Gilmore επικεφαλής της υπηρεσίας του αμερικανικού Πενταγώνου είχε στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι το όπλο ήταν έτοιμο να εισέλθει στη φάση της μαζικής παραγωγής, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια εξέλιξης.
Η πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν που συγκεντρώνει την προσοχή των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι αυτή του Natanz η οποία βρίσκεται σε βάθος τουλάχιστον 30 μέτρων και καλύπτεται από ενισχυμένο σκυρόδεμα και πετρώδη στρώματα και περιλαμβάνει γραφεία, χώρους αποθήκευσης και φυγοκεντρωτές. Πιο δύσκολη στην προσβολή τους είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Fordow καθώς βρίσκονται σε βάθος τουλάχιστον 100 μέτρων καθώς είναι θαμμένες στις πλαγιές ενός βουνού.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!