Μ. Θεοδωράκης: «Θα έλεγα στη Ρεπούση ότι είναι προσόν που ζει στην Ελλάδα»



theodor
Οσο τα «παπαγαλάκια» μεταφέρουν τις δηλώσεις του «Success story» που μόνο η τρικομματική κυβέρνηση ζει τη στιγμή που ο κοινωνικός ιστός καταστρέφεται, κάποιοι σπουδαίοι Ελληνες κάνουν δηλώσεις που δεν ακούγονται επειδή κάποιοι επιλέγουν ότι δεν πρέπει να φτάνουν στους πολίτες.

Κάπως έτσι πέρασε στα «ψιλά» μια συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στην οποία παίρνει θέση πάνω σε μια έννοια που, λόγω των επικοινωνιακών χειρισμών της τρικομματικής, έχει έρθει στην επικαιρότητα και διχάζει: Την έννοια της πατρίδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης καταφέρεται εναντίον των «εθνομηδενιστών», χαρακτηρίζει τον εαυτό του «ριζωμένο» αριστερό που δεν χαρίζει σε κανέναν το δικαίωμα του να είναι περήφανος που είναι Ελληνας και φτάνει μέχρι και στο πρόσωπο των ημερών, την κυρία Μαρία Ρεπούση.
«Αν είχα τη δύναμη, θα έλεγα στη Ρεπούση, “είναι προσόν που ζεις στην Ελλάδα (…) Αν δεν αγαπάς την πατρίδα σου πήγαινε αλλού”» αναφέρει ο μουσικοσυνθέτης: «Οταν αναφέρεται κανεις στον πατριωτισμό, το έθνος θεωρούν ότι είναι χούντα. Δεν χαρίζω την πατρίδα (…) είναι ο πολιτισμός, η τέχνη, οι θυσίες (…) Εγώ αγαπάω την Ελλάδα».
rep2
Φυσικά, κάποιοι θα συμφωνήσουν και κάποιοι άλλοι θα διαφωνήσουν με το Μίκη Θεοδωράκη. Αλλά αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Και ένα από τα δομικά χαρακτηριστικά της είναι να βρίσκονται στο δημόσιο διάλογο όλες οι απόψεις και, φυσικά, οι τοποθετήσεις πολιτών οι οποίοι έχουν εισφέρει με τη στάση και πορεία τους στην ενίσχυση της συλλογικότητας και της επικράτησης των δημοκρατικών αρχών και της ομαλότητας σε αυτή τη χώρα, και όχι μόνο.
Το απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στις 30 Μάιου 2013 στους Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη με θέμα την «Ιστορία των Κρητικών Επαναστάσεων» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ακολουθεί και έχει μεγάλο ενδιαφέρον:http://www.nez.gr/archives/13144

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!