Φούλε: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να αφήσουν εκτός την ΠΓΔΜ

Η απόφαση να μην συμπεριληφθούν τα Σκόπια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ελήφθη από τα κράτη - μέλη της Ένωσης δήλωσε σήμερα... ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Στέφαν Φούλε, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων "ΜΙΑ".

"Τα κράτη - μέλη αποφάσισαν να μην θέσουν στην ατζέντα την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ωστόσο, εγώ ενημέρωσα τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την επιστολή που έλαβα από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος με ενημέρωσε ότι ξεκίνησε το έργο της η Επιτροπή Διερεύνησης των γεγονότων της 24ης Δεκεμβρίου 2012, η οποία προέκυψε από τη συμφωνία της 1ης Μαρτίου που έθεσε τέλος στην πολιτική κρίση στη χώρα. Απλά, δεν έγινε συζήτηση για το ζήτημα χορήγησης στην ΠΓΔΜ ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ" δήλωσε ο κ. Φούλε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε επιπλέον την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να καταβάλουν προσπάθειες σχετικά με την πρόσφατη πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Σκόπια, Βρετανός ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Χόουιτ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν εξέτασαν το ενδεχόμενο χορήγησης στα Σκόπια ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

"Δεν θα υπερασπιστώ μια απόφαση της ΕΕ, με την οποία δεν συμφωνώ. Εμμένω απόλυτα στην άποψή μου, αλλά και στην άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει τις δυσκολίες με τις οποίες ήλθε αντιμέτωπη η χώρα μετά τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 2012, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική βούληση να επιλυθούν. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα Σκόπια πρέπει να αποφεύγουν τις αλληλοκατηγορίες και να χρησιμοποιούν θετικά την ενέργειά τους προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους. Το παιχνίδι δεν τελειώνει σήμερα. Οι προσπάθειες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεχίζονται έως στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και εγώ θα είμαι στην πρώτη γραμμή αυτών των προσπαθειών" ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη, στο Λουξεμβούργο, δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με την χορήγηση στην ΠΓΔΜ ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, κάτι που σημαίνει ότι το θέμα αυτό δεν θα βρεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Ως εκ τούτου, η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ μεταφέρεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
imerisia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!