Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη Βούλγαρου για Σαμουήλ, Μ.Αλέξανδρο και ...Βακτριανή

Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ: Η καρδιά μου γεμίζει με χαρά και υπερηφάνεια, αφού ένα μνημείο του Βούλγαρου Τσάρου Σαμουήλ έχει στηθεί στο κέντρο των Σκοπίων

Ο Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Βουλγαρίας Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ και πρώην Υπουργός Διασποράς της Βουλγαρίας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων FOCUS:
Focus: κ. Dimitrov, τι πιστεύετε για την ανέγερση ενός μνημείου του Βούλγαρου Τσάρου Σαμουήλ στο κέντρο των Σκοπίων;
Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ: Η καρδιά μου γεμίζει με χαρά και τιμή που ένα μνημείο Βούλγαρου Τσάρου, εξέχοντος ηγέτη της Βουλγαρίας, έχει στηθεί στο κεντρικό τμήμα των Σκοπίων. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα ευτυχές γεγονός, δεδομένου ότι ακόμη και η Σόφια εξακολουθεί να μη διαθέτει ένα μνημείο των ιδρυτών του βουλγαρικού κράτους - του Βασιλιά (χαν) Asparuh και του Βασιλιά Krum, ο οποίος έχει προσαρτήσει τη Σόφια στο βουλγαρικό κράτος, 1202 χρόνια πριν.
O Χάνος Ασπαρούχ, γεννήτορας των Βουλγάρων
(Ο Ασπαρούχ υπήρξε Βούλγαρος ηγεμόνας (χαν) κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 7ου αιώνα, πιθανότερα μεταξύ 668 και 695 ή 701. Θεωρείται γενάρχης του σύγχρονου βουλγαρικού έθνους. Υπό την ηγεσία του λίγες μυριάδες ανθρώπων, φυγάδες από τις στέπες της Ουκρανίας, εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια σε πείσμα της βυζαντινής υπερδύναμης και συγκρότησαν την Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία, δηλ. τον πρόγονο της σημερινής Βουλγαρίας (αν και τα εδάφη τους δεν ταυτίζονται γεωγραφικά).
Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να δούμε ένα άλλο έθνος να στήνει μνημεία των Βουλγάρων ηγεμόνων. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το μνημείο θα πρέπει να το εκλάβουμε ως τέτοιο (Βουλγαρικό), διότι πριν από δέκα χρόνια, πρόσφερα 1.000 Γερμανικά μάρκα (εκείνη την εποχή τα μάρκα ήταν ακόμη σε κυκλοφορία), ενώ τώρα 1 εκατομμύριο ευρώ, σε όποιον μου φέρει ένα μόνο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι ο Τσάρος Σαμουήλ είναι από μια χώρα που δεν είναι η Βουλγαρία. (εδώ η σχετική είδηση)

Η προσπάθεια των «Μακεδονικών» αρχών είναι αξιέπαινη και είμαι ευγνώμων προς την κυβέρνηση του Gruevski για την ανέγερση των μνημείων των Βουλγάρων ηρώων. Θα ήθελα να υπενθυμίσω το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο, ανηγέρθησαν άλλα δύο μνημεία Βούλγαρων αξιωματικών, του Γκότσε Ντέλτσεφ και του Ντάμε Γκρούεφ. Τώρα, έχτισαν ένα μνημείο του Βούλγαρου βασιλιά. Αν συνεχίσουν να ακολουθούν αυτή την τακτική, τα Σκόπια θα κάνουν πραγματικά καλά, δεδομένου ότι ο αριθμός των μνημείων των Βούλγαρων ηρώων του Μεσαίωνα στη Βουλγαρία δεν επαρκεί. .

Τους εύχομαι να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση, αρκεί να καταφέρουν να μείνει στο σκοτάδι και να μην αποκαλυφθεί ότι οι Σκοπιανοί είναι στην πραγματικότητα Βούλγαροι, οι οποίοι με το πρόσχημα της ανέγερσης μνημείων «Μακεδόνων» ηρώων, ανεγείρουν μνημεία για τους Βουλγάρους.

Focus: Κλέβουν τα Σκόπια τη Βουλγαρική ιστορία;

Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ: Η ιστορία δεν μπορεί να κλαπεί, δεδομένου ότι είναι αυτή που είναι και ό,τι έχει πραγματικά συμβεί. Η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει από τους σύγχρονους.

Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι ο Τσάρος Σαμουήλ ήταν βασιλιάς της Βουλγαρίας και ότι ήταν Βούλγαρος.

Focus: Είναι τυχαίο το γεγονός ότι το βιβλίο σας «οι Βούλγαροι και ο Μέγας Αλέξανδρος» δημοσιεύεται σήμερα, που τα συναισθήματα γύρω από τα μνημεία του Αλεξάνδρου του Μέγα και του Φίλιππου Β 'της Μακεδονίας στα Σκόπια είναι έντονα;

Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ: Είναι απολύτως συμπτωματικό. Έγραφα αυτό το βιβλίο για μεγάλο χρονικό διάστημα και έπρεπε να αναλύσω τη σχέση μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Βουλγάρων.

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η σύνδεση δεν υπάρχει και θα ήταν κάτι νέο στην ιστοριογραφία, ακόμη κι αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν συνδέσεις.

Είναι γνωστό ότι ο Μέγας Αλέξανδρος κατά τη διάρκεια της πορείας του στην Ανατολή φτάνει στη Βακτριανή. Αυτή είναι η μόνη χώρα που δείχνει πραγματική αντίσταση εναντίον του και καταφέρνει να αποκρούσει την πρώτη επίθεση του. Υπάρχουν σοβαρές μάχες στις οποίες οι Βακτριανοί, όχι μόνο δείχνουν αντίσταση κατά του στρατού του, αλλά ακόμα και τον νικούν.

Η σύγχρονη επιστήμη αναγνωρίζει τη Βακτριανή ως ένα από τα αρχαία βουλγαρικά κράτη (states) του Ινδικού Καυκάσου (Hindu Kush)

Είναι γνωστό ότι υπήρχαν πολλά Βουλγαρικά κράτη εκεί, μεταξύ των οποίων είναι η Βακτριανή. Το μεγαλύτερο από αυτά, το οποίο ένωσε όλα τα βουλγαρικά κράτη, ιδρύθηκε μετά τον 7ο αιώνα στα βουνά του Χίντου Κους.
Το Ελληνοβακτριανό βασίλειο στο απώγειο της δόξας του (180 π.Χ.)
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν «σε ένα δίλημμα» και βρήκε έναν καλό τρόπο για να έρθει σε συμφωνία με τους Βακτριανούς. Πρότεινε, και ο Βακτριανός βασιλιάς συμφώνησε, για 10.000 από τους στρατιώτες του να παντρευτούν Βακτριανά κορίτσια, δηλαδή Βουλγάρες. Καθώς ο χρόνος κυλούσε, ένα νέο έθνος γεννιόταν.

Τι συνέβη με αυτούς τους ανθρώπους; Όταν η Βουλγαρική πορεία ξεκινούσε κατά τη διάρκεια του Βασιλιά Asparuh και του Βασιλιά Kuber, πολλοί Βυζαντινοί συγγραφείς, λένε ότι οι Βούλγαροι χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι «έρχονταν για να πάρουν την γη των προγόνων τους». Δηλαδή τη γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η περιοχή της Βακτριανής, (σημερινό Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν),
όπου έφτασε ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, το 330 π.Χ.
Focus: Γιατί το μνημείο του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας της Φιλιππούπολης δεν υποκινεί τέτοια αντίδραση εκ μέρους της Ελλάδας, όπως τα δύο μνημεία στη FYROM;

Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ: Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πηγές, ο Φίλιππος Β ' της Μακεδονίας είναι ο ιδρυτής της πόλης του Plovdiv (Φιλιππούπολη) και αυτό είναι αλήθεια. Πιστεύω ότι οι ιστορικές πηγές είναι ανηλεώς ακριβείς, λέγοντας ότι η πόλη έχει θεμελιωθεί από τον Φίλιππο Β 'της Μακεδονίας. Δεν υπήρξε (από τους Έλληνες) εκεί καμία διαμαρτυρία επειδή, στην πραγματικότητα, δείχνουμε μεγάλο σεβασμό στον Φίλιππο Β 'της Μακεδονίας για την ίδρυση της πόλης. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε πρόγονοί του, αλλά μόνο ότι έκτισε τη Φιλιππούπολη και ότι με αυτό το μνημείο, δείχνουμε σεβασμό σε αυτόν ως ιδρυτή και όχι ως κατακτητή.


Μετάφραση: http://taxalia.blogspot.com/,http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/08/blog-post_8142.html#more

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!