Λεηλάτησαν την βιβλιοθήκη της Μεγάλης του Γένους Σχολής



Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Λεηλατήθηκε η βιβλιοθήκη της Μεγάλης του Γένους Σχολής! Σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας αποκαλύφθηκε πως λείπουν από τα αρχεία της Σχολής, μεταξύ άλλων παλαιών και σπάνιων βιβλίων, 11 χειρόγραφα Ευαγγέλια, ενώ εμφανίζει να  αποκάλυψε  το σκάνδαλο νεοδιορισμένος στο σχολείο υποδιευθυντής, Χικμέτ Κονάρ. Πάντως ο  κ.Θανάσης Αγγελίδης, υπεύθυνος για τη διοίκηση του σχολείου, επιβεβαίωσε πράγματι ότι τα ιστορικά Ευαγγέλια χάθηκαν, αποκάλυψε όμως και κάτι που δείχνει το κλίμα φόβου και καταπίεσης για την ελληνική μειονότητα που επικρατούσε, παλιότερα τουλάχιστον,  στην γειτονική χώρα:  ότι πριν από χρόνια είχαν εντοπιστεί βιβλία με την σφραγίδα της Σχολής σε παλαιοπωλεία,όμως λόγω των συνθηκών της εποχής στην Τουρκία κανένας δε διαμαρτυρήθηκε!



  Το θέμα παρουσιάζει η εφημερίδα  Bugun με τον τίτλο «Έντεκα ιστορικά ευαγγέλια είναι χαμένα» και τον υπέρτιτλο «Σκάνδαλο στο σχολείο των 550 ετών στο Φανάρι».Αναφέρει λοιπόν  ότι έγινε αντιληπτό πως λεηλατήθηκε η βιβλιοθήκη της Μεγάλης του Γένους Σχολής όταν ανελαβε ο κ. Κονάρ.

Και με κουτσουλιές!

Υποστηρίζει ότι   οι διοικούντες το σχολείο και οι αρμόδιοι  παρουσίασαν στον κ. Κονάρ μία αίθουσα από σύγχρονα βιβλία, αλλά εκείνος επέμενε να δει την παλιά βιβλιοθήκη και τότε αποκαλύφθηκε η τύχη της παλιάς βιβλιοθήκης. Αποκαλύφθηκε ότι τα ιστορικά βιβλία του σχολείου είχαν τοποθετηθεί ανάμικτα σε κούτες και πρώτα τα είχαν πάει σε σοφίτες και αργότερα τα είχαν κατεβάσει στις αποθήκες. Τα βιβλία, συνεχίζει το δημοσίευμα,  σώθηκαν με τις ενέργειες του Χικμέτ Κονάρ. Όμως διαπιστώθηκε ότι έχουν χαθεί πολλά σημαντικά βιβλία, μεταξύ των οποίων και 11 χειρόγραφα ευαγγέλια και τα υπόλοιπα είναι αγνώριστα με τις κουτσουλιές και έχουν επηρεαστεί από την υγρασία στις αποθήκες. Ο κ.Θανάσης Αγγελίδης, υπεύθυνος για τη διοίκηση του σχολείου, επιβεβαίωσε ότι τα ιστορικά ευαγγέλια χάθηκαν. Ο Αγγελίδης είπε ότι τα βιβλία αυτά κρατούντο παλαιότερα στο χώρο του εργαστηρίου των ηλεκτρονικών υπολογιστών του σχολείου και ότι επί χρόνια σ’ αυτό το χώρο δεν είχε μπει κανείς. Αργότερα, δε,  αποθήκευσαν τα βιβλία, παίρνοντας άδεια και διαπίστωσαν στο μεταξύ ότι πολλά βιβλία είχαν χαθεί. Ο Αγγελίδης είπε ότι ένας φίλος του του είπε πως είδε βιβλία του σχολείου να πωλούνται σε παλαιούς βιβλιοπώλες, διότι πάνω στα βιβλία αυτά υπήρχε η σφραγίδα του σχολείου.

Όλα τα 'σκιαζε η ''φοβέρα''

 Όταν ο Αγγελίδης πήγε για να εξετάσει τα βιβλία στους παλιούς βιβλιοπώλες, είδε ότι οι σφραγίδες είχαν σβηστεί. Όμως,συνεχίζει το δημοσίευμα,  λόγω των συνθηκών της εποχής κανένας δε διαμαρτυρήθηκε. Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης,  Πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, τα βιβλία αυτά τα είχαν κατεβάσει από τη σοφίτα μετά το σεισμό του 1999. Τότε οι ειδικοί που είχαν κάνει εξέταση στο σχολείο, είχαν πει πως τα βιβλία δημιουργούν πρόβλημα στην στατικότητα του κτιρίου και μετά από την εξέλιξη αυτή τα βιβλία τα είχαν κατεβάσει στα υπόγεια.

Συνεχίζοντας το ''λιβάνισμα'' του υποδιευθυντή, τονίζεται ότι με τις ενέργειές  του, ταξινομήθηκαν τα βιβλία και για τη διάσωση των ιστορικών βιβλίων ζητήθηκε βοήθεια από την βιβλιοθήκη χειρόγραφων βιβλίων του Σουλεϊμανιγιέ. Οι ειδικοί ζήτησαν την αλλαγή των ξύλινων βιβλιοθηκών και η διοίκηση του ιδρύματος κατασκεύασε μία νέα βιβλιοθήκη με μία δαπάνη 10.000 λιρών. Στο αρχείο έγινε ρύθμιση θερμοκρασίας και υγρασίας και μία μεγάλη αίθουσα διατέθηκε στη βιβλιοθήκη.Βεβαίως στο δημοσίευμα δεν αναδεικνύεται όσο πρέπει την καταγγελία ότι η υπόθεση αποσιωποιήθηκε λόγω της κατάστασης στην Τουρκία... http://www.onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!