Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δική του παντιέρα;



του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του ξεκαθάρισε πως η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ) θα αναδιαρθρωθεί εν λειτουργία, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι ΕΡΤ κι επισημαίνοντας τις άλλες, εθνικές και στρατηγικές, διαστάσεις, του ζητήματος. Σοφόν το σαφές.
Μάλιστα ανατέθηκε σε ανεξάρτητο οίκο μέχρι τέλος Αυγούστου να παραδώσει σχετική μελέτη, υποθέτω με τις βασιλικές αμοιβές που παίρνουν συνήθως αυτοί οι τύποι. Ως εδώ καλά.
Όμως οι στελεχάρες του Υπουργείου Οικονομικών, που έχουν μεταβληθεί σε Ναΐτες του Μνημονίου, έχουν τον διακαή πόθο να τα κλείσουν όλα. Ν’ απολύσουν τον κόσμο και να ρευστοποιήσουν τα πάντα. Ενοχλούνται δε από την καθυστέρηση και από τις «παρεμβάσεις» στα γούστα τους, διότι μόνον αυτοί …«ξέρουν».

Στις δε συσκέψεις για το ζήτημα, μαθαίνω, η συμπεριφορά τους φτάνει στα όρια του χλευασμού απέναντι σε οποιονδήποτε διατυπώσει σκέψεις με κοινωνική διάσταση και εθνικά στρατηγικό προσανατολισμό.
Χαρακτηριστική η στάση τους στο ζήτημα της καταβολής προς τους εργαζόμενους μέρους των δεδουλευμένων τους, αφού οι είναι μήνες απλήρωτοι και θρασύτατα αρνούνται να ζήσουν με αέρα κοπανιστό. Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας λόγω εκκρεμοτήτων, οπότε πληρωμή γιοκ. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Άμυνας, στο οποίο, προς τιμήν Υπουργού και Υφυπουργού, η διακομματική συνύπαρξη λειτουργεί προς το εθνικό όφελος σε τέτοια θέματα, συμφωνήθηκε να λυθεί το ζήτημα με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου. Το Άμυνας έκανε άμεσα ότι έπρεπε αλλά το Οικονομικών έκανε πάλι τσαλίμια με την μπάλα, πέρασε το Δεκαπενταύγουστο με απλήρωτους τους ανθρώπους, να μην έχουν μαντήλι να κλάψουν, όσο οι βαριοί κι ασήκωτοι οικονομολόγοι έριχναν μερικές βουτιές να δροσιστούν. Το ζήτημα ίσως λυθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας με την συνδρομή και της Γραμματείας της Κυβέρνησης κι οι εργαζόμενοι να πάρουν έναντι χρήματα για να ζήσουν, χρήματα που με αίμα εξοικονόμησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όμως, ως την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, η Αυτού Αυτοκρατορική Εξοχότης, ο κ. Στουρνάρας, αρνείται να υπογράψει!
Και στο μεγάλο ζήτημα όμως, στο τι θα γίνει επιτέλους οριστικά με τις αμυντικές βιομηχανίες, είναι ολοφάνερη πλέον η μεθόδευση από την πλευρά του ΥΠΟΙΚΟ, κόντρα στην κυβερνητική δέσμευση: απαξίωση και διάλυση. Γι’ αυτό και το εξοργιστικό κατενάτσιο. «Αφού», λέει, «δεν μας αφήνετε να τα σκοτώσουμε τώρα τα εργοστάσια, ας τα αφήσουμε να ψοφήσουν, θα σηκώσουμε τους ώμους, περίλυποι, σνιφ, και χαμηλοβλεπούσες, παίζοντας με τα μανικετόκουμπα μας κι ύστερα πουλάμε τα πτώματα». Άλλη εξήγηση για την άρνηση έστω και για χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού, ώστε να ξαναλειτουργήσουν, πχ τα ΕΑΣ, δεν υπάρχει. Αναδιάρθρωση εν λειτουργία, χωρίς …λειτουργία, γίνεται; Δεν γίνεται. Μήπως μοιάζει με σαμποτάζ;
Μάλιστα πλέον, το ΥΠΟΙΚΟ, όπως και οι «ειδικοί» που …μελετούν, αρχίζουν να ψιθυρίζουν, πως αντί για αναδιάρθρωση, θα προταθεί εκκαθάριση εν λειτουργία. Το χαβά τους δηλαδή, διότι εννοούν μπαλτά και λουκέτο.
Αυτά όμως αντίκεινται στις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού και στο εθνικό συμφέρον, το οποίο δεν ερμηνεύεται μόνο με λογιστικές πράξεις.
Το οικονομικό επιτελείο θέτει και σωστά το ζήτημα των ελλειμμάτων και των χρεών των αμυντικών επιχειρήσεων. Η λογική όμως δεν είναι «κλείνω και πουλάω ως κουφάρι ό,τι έχει χρέη κι ελλείμματα». Τότε το πρώτο που θα έπρεπε να έχει κλείσει είναι το …Υπουργείο Οικονομικών. Απλά δεν θα το αγόραζε κανένας και δεν προβλέπεται. Λύση; Διαγραφή, κούρεμα, ας κόψουν το λαιμό τους. «Εξυγίανση» με κηδεία, έκανα κι εγώ χωρίς ξέχειλη αμοιβή «ειδικού συμβούλου». Με μία πίτα γύρο και θα έγραφα την «μελέτη» μου στην χαρτοπετσέτα.
Όσο καθυστερεί η υλοποίηση της απόφασης για αναδιάρθρωση εν λειτουργία, τόσο πιθανότερος γίνεται ο «αιφνίδιος επιχειρηματικός θάνατος» της αμυντικής βιομηχανίας με ό,τι συνεπάγεται. Όσο κυλάει ύπουλα, εκ προμελέτης, ο χρόνος, τόσο απαξιώνονται οι επιχειρήσεις, εξαθλιώνονται οι εργαζόμενοι και φυσικά κανείς πελάτης δεν θα έρθει να συμβληθεί με μια επιχείρηση που αύριο όλοι λένε πως δεν θα υπάρχει.
Υπάρχει επόμενως αδήριτη ανάγκη αυστηρής παρέμβασης από την κορυφή, στην οποία αντανακλούν όσα γίνονται ή δεν γίνονται, επιβάλλοντας λύση αληθινής εξυγίανσης, με μόνη προοπτική τις ελεύθερες αγορές και τις νέες τεχνολογίες, μέσα και από συμπράξεις με ξένους οίκους, κι όχι το νεκροταφείο των ελεφάντων.
Κυρίως δε να υπενθυμιστεί ποιος κάνει κουμάντο.
Επαναλαμβάνω, τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ δεν είναι ΕΡΤ. Υπάρχουν εντός τους πολλά κακά, σε πρόσωπα και νοοτροπίες για τα οποία την κύρια ευθύνη την έχουν οι πολιτικές ηγεσίες, πράσινες και μπλε, που πέρασαν. Αυτά μπορούμε να τα διορθώσουμε και να διατηρήσουμε έναν πολύτιμο πυρήνα της βιομηχανικής και τεχνολογικής Ελλάδας που οφείλουμε να χτίσουμε. Δεν μπορούσε να ζήσουμε πουλώντας καφέδες, σουβλάκια και πίτσες, όλα εισαγόμενα, οι μισοί Έλληνες στους άλλους μισούς.
Να σώσουμε την αμυντική βιομηχανία, μαζί με τους εργαζόμενους, που γνωρίζουν πως η λογική των ελλειμμάτων κι επιδοτήσεων πέθανε. Η Ελλάδα όμως πρέπει να ζήσει, χωρίς να καταστρέψουμε αυτά που δεν θα μπορέσουμε εύκολα να ξαναφτιάξουμε…
(Δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Δημοκρατία),http://www.antinews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!