Το «μυστικό δείπνο» του Ασμουσεν με Μυτιληναίο, Κωνσταντακόπουλο, Τσαμάζ, Μαντζούνη, Θεοδωρόπουλο απόψε στη Βουλιαγμένη



Στην επίσκεψη – αστραπή του Γεργκ Ασμουσεν στην Αθήνα αναφέρεται το Reuters σε κεντρικό του δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η είδηση του ραντεβού του επί ελληνικού εδάφους ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Η επίσκεψη του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα αφορά βασικά ένα επιχειρηματικό δείπνο, που παραθέτουν οι κ. Ζανιάς και Τουρκολιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα power dinner με την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, το οποίο θα λάβει χώρα στο εστιατόριο Ιθάκη της Βουλιαγμένης, απουσία πολιτικών.


Το Reuters αναλύει την σύμπτωση, κάνοντας μια περιεκτική αναφορά στις δηλώσεις του διημέρου που αφορούν το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας.

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Ελληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα θα έχει ως στόχο να καλύψει έλλειμμα χρηματοδότησης το 2014-2016 και θα ήταν πολύ μικρότερη από ό, τι τα προηγούμενα πακέτα ενίσχυσης.

Ελληνες αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι αυτό το έλλειμμα χρηματοδότησης θα μπορούσε να καλυφθεί με ένα συνδυασμό των νέων δανείων διάσωσης, ή μέτρων στήριξης του χρέους. Σ' αυτό προφανώς αναφέρθηκε ο Ολι Ρεν την Τετάρτη, όταν είπε ότι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ενδεχομένως να είναι μια επιλογή βοήθειας προς την Ελλάδα. Πρότεινε κι άλλη επιλογή, βέβαια: «Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί, για παράδειγμα με την επέκταση των περιόδων του δανείου (των υφιστάμενων δανείων διάσωσης)» δήλωσε στην φινλανδική εφημερίδα Ηelsingin.

Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, επιστρέφουν στην Αθήνα το φθινόπωρο για να επανεξετάσουν αν το χρέος είναι σε βιώσιμη βάση και κατά πόσον η κυβέρνηση πρέπει να βρει περαιτέρω πόρους για την κάλυψη των στόχων του προϋπολογισμού για την περίοδο 2015-2016.

Τα φορολογικά έσοδα εξακολουθούν να υπολείπονται των στόχων και η ελληνική οικονομία έχει παλέψει για να δείξει σημάδια ανάκαμψης, μετά από μια πρωτοφανή συρρίκνωση».
Το δείπνο με τους επιχειρηματίες

Σε πολύ στενό κύκλο, με όλα τα χαρακτηριστικά που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν "power dinner", γίνεται απόψε το δείπνο που παραθέτουν οι κ. κ. Ζανιάς και Τουρκολιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αντίστοιχα.

Το ολιγομελές του σχήματος και η ποιότητα των καλεσμένων προδικάζουν μία πολύ «σκληρή» συζήτηση για τον κ. Ασμουσεν και τους συνεργάτες του, προς τιμήν των οποίων γίνεται το τραπέζι.

Προσέξτε: Μιχάλης Τσάμαζ, Πρόεδρος ΟΤΕ (θυγατρική της Deutsche Telecom), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Εφοπλιστής και Πρόεδρος του Costa Navarino, της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης των τελευταίων ετών), Δημήτρης Μαντζούνης της ALPHA BANK (αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία της Τράπεζας μετά την αποχώρηση του Γ. Κωστόπουλου πριν το τέλος του χρόνου), Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος του Βιομηχανικού Ομίλου και Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita (οι δύο τελευταίοι είναι οι επικρατέστεροι να διαδεχθούν τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στο τιμόνι του ΣΕΒ την προσεχή Άνοιξη).

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των καλεσμένων είναι η ανθεκτικότητα και εξωστρέφεια των επιχειρήσεών τους αλλά και ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν την επόμενη μέρα στο ημί – κατεστραμμένο ήδη ελληνικό επιχειρείν. Παρότι υποστηρικτές της κυβέρνησης (προσωπικοί φίλοι του Πρωθυπουργού μερικοί) δεν έχουν διστάσει να μιλήσουν δημόσια σε υψηλούς τόνους για επιλογές της κυβέρνησης αλλά και της Τρόικας, κυρίως.

Ένα είναι σίγουρο: Θα έχει ενδιαφέρον και ουσία το σημερινό δείπνο, από το οποίο, όχι τυχαία, απουσιάζουν τελείως οι πολιτικοί...

iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!