Αναστασιάδης: «Η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο»


Cyprus_flagΤην αποφασιστικότητά του για λύση του Κυπριακού επανέλαβε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είμαι αποφασισμένος όπως εργαστώ ακούραστα και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης, ούτως ώστε όλες οι κοινότητες της Κύπρου να ζήσουν και να ευημερήσουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία να σέβεται πλήρως τις αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εξασφαλίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της και να διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερούσα συνεργασία τους».

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι ήδη διαβίβασε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την «ισχυρή πεποίθησή» του ότι το παρόν στάτους κβο είναι απαράδεχτο και η διατήρησή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, όπως είπε, σημειώνοντας ότι «μια συνολική διευθέτηση δεν είναι μόνο επιθυμητή αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «η αναφορά του φίλου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ», όπως ανέφερε, «σε αυτήν ακριβώς την αίθουσα, για την πρόταση του 2004, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, μέσα από γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες, για μια σειρά από ουσιαστικούς λόγους, δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις και ευθύνες της σε ότι αφορά στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης και δεν αντικατοπτρίζει αληθινά τις πραγματικότητες επί του εδάφους, όπως αυτές επιβεβαιώνονται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Επίσης, σημείωσε: «Παρόλα αυτά, καλωσορίζω την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή μου για τη διεξαγωγή συναντήσεων με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ελπίζω και αναμένω ότι τη θετική αυτή ανταπόκριση θα ακολουθήσουν πρακτικά και ουσιαστικά βήματα καθώς και η υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής στάσης καθοδηγούμενης  από καλή πίστη, η οποία θα συμβάλλει αποτελεσματικά προς την επίτευξη λύσης».

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πρότασή του για την Αμμόχωστο, σημειώνοντας ότι μπορεί να δοθεί ώθηση στο Κυπριακό «διαμέσου της υιοθέτησης θαρραλέων μέτρων, τα όποια θα είναι καθοριστικής σημασίας και θα δημιουργήσουν μια κατάσταση με την οποία θα βγουν κερδισμένες όχι μόνο οι δύο κοινότητες, αλλά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». http://national-pride.org/2013/09/27


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!