Εκστρατεία Βουλγαρίας για την αναγνώριση των 120 χιλιάδων Βουλγάρων στα Σκόπια



Οκτώβριος 22, 2013.

Η Βουλγαρία θα ξεκινήσει μια πολιτική εκστρατεία στην οποία θα απαιτεί την επίσημη αναγνώριση  του βουλγαρικού πληθυσμού στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σλόμποντεν Πέσατ», βουλγαρικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στα Σκόπια ότι η βουλγαρική κυβέρνηση ενδέχεται να ζητήσει την αναγνώριση της βουλγαρικής κοινότητας και ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περισσότερους από 120 χιλιάδες Βουλγάρους που ζουν  στο κράτος των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση της Σόφιας αναμένεται να ζητήσει την αναγνώριση της ιδιότητας των Βουλγάρων ως εθνική μειονότητα και να περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Σόφια θα προβεί σε επίσημες πιέσεις προς τα Σκόπια, χρησιμοποιώντας την επιρροή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την κοινότητα των 120 χιλιάδων Βουλγάρων που ζουν στο σκοπιανό κράτος, είχε ανακοινώσει επανειλημμένα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βουλγαρικής Ιστορίας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος , ως γνωστόν, είχε διατελέσει υπουργός της Διασποράς και είναι ένας από τους εμπνευστές του σχεδίου για τη χορήγηση βουλγαρικής υπηκοότητας σε πολίτες των Σκοπίων που έχουν βουλγαρική καταγωγή.

Ανεπίσημες πληροφορίες  αναφέρουν ότι η Βουλγαρία δεν συμφωνεί  για έναρξη των διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβριο.


--


http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!