Μήνυμα ελπίδας από ένα χωριό της Μακεδονίας

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
Υπάρχει ένα όμορφο χωριό της Πιερίας, από το οποίο φαίνεται η κορυφή του Ολύμπου, ιερού βουνού των Αρχαίων Ελλήνων, και η κορυφή του Άθωνος, ιερού βουνού των Ορθοδόξων Χριστιανών. Πρόκειται για τη Ράχη, 16 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Έχει 500 κατοίκους και είναι κτισμένη σε μία ράχη ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Πιέρια.
Βρέθηκα εκεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου ως ομιλητής στις εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ και εντυπωσιάσθηκα. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού πανηγυρίζουν τον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή και επί τρεις ημέρες εργάζονται χαμογελαστοί και αγαπημένοι μεταξύ τους για την επιτυχία των εορταστικών εκδηλώσεων.
Μήνυμα ελπίδας για την εποχή της οικονομικής και πνευματικής κρίσης παίρνει κάθε επισκέπτης του όμορφου και παραγωγικού χωριού. Νέοι και μεγαλύτεροι καλλιεργούν τη γη, αλλά πιο σημαντικούς καρπούς παράγει η πνευματική και πολιτιστική προσπάθεια που καταβάλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Πάτρια». Εδώ και 26 χρόνια μία ομάδα φιλοπροόδων κατοίκων της Ράχης έχει ιδρύσει έναν σύλλογο, τον οποίο θα ζήλευαν αντίστοιχες προσπάθειες μεγάλων πόλεων. Οργανώνουν κάθε χρόνο αυτόν τον τριήμερο εορτασμό με επίκεντρο την εκκλησία του Αγίου Λουκά και την Ορθόδοξη παράδοσή μας σε συνδυασμό με τριήμερο επιστημονικό συνέδριο και με αναφορά στην Ιστορία του έθνους. Τα Πάτρια υποστηρίζονται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης, στον οποίο ανήκει πλέον το χωριό. Η θεματολογία του συνεδρίου αλλάζει κάθε χρόνο. Εφέτος μιλήσαμε για τις διαστρεβλώσεις που επιχειρούν οι ανιστόρητοι σχετικά με την Επανάσταση του 1821. Του χρόνου το τριήμερο θα είναι αφιερωμένο στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13 και στην Επανάσταση του Λιτοχώρου το 1878, η οποία κράτησε ελληνική την Μακεδονία από τα σχέδια της Μεγάλης Βουλγαρίας.
Με πνεύμα συνεργασίας οι κάτοικοι της Ράχης κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτύχει ο τριήμερος εορτασμός και για να μείνουν ευχαριστημένοι οι προσκεκλημένοι. Στον Ναό εκκλησιάζονται όλοι καταδεικνύοντας τη δύναμη της Ορθόδοξης πίστης ως συνεκτικού δεσμού των απανταχού Ελλήνων. Στα επιστημονικό συνέδριο παρακολουθούν με προσοχή και θέτουν σοβαρές ερωτήσεις. Κάθε βράδυ πρωταγωνιστούν σε πολιτιστικά δρώμενα. Παρακολούθησα το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Παραμύθι χωρίς όνομα» από τον ερασιτεχνικό θίασο του χωριού και νόμιζα ότι έβλεπα επαγγελματίες. Ο Σύλλογος «Τα Πάτρια» διαθέτει καλαίσθητο και ευρύχωρο συνεδριακό κέντρο και ημιυπαίθριο χώρο για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στο μεσημεριανό τραπέζι με τη συμμετοχή κατοίκων και προσκεκλημένων νομίζαμε ότι ζούσαμε τα γεύματα αγάπης των πρώτων Χριστιανικών χρόνων. Αυτός είναι ο ελληνορθόδοξος κοινοτισμός, το πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, το οποίο κράτησε όρθιο το Γένος μας επί Τουρκοκρατίας. 
Η Ράχη Πιερίας και οι εκδηλώσεις των «Πατρίων» μου έδωσαν χαρά και αισιοδοξία. Αναλογίσθηκα ότι ο Ελληνισμός πάντα είχε τρόπους να ξεπερνά τις δυσκολίες, τις καταπιέσεις, τα προβλήματα. Έχει ο λαός μας λύσεις και οδοδείκτες αρκεί να μην αποκόπτεται από τις ρίζες του, την Ορθοδοξία, την ιστορική συνείδηση, την αγάπη στα γράμματα, τον σεβασμό στα ήθη και στα έθιμα. Φυσικά όλα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνον σαν αναφορά στο παρελθόν, αλλά με προοπτική μέλλοντος και με δημιουργικό, εποικοδομητικό τρόπο. Στα αλάνθαστα μονοπάτια της παραδόσεως περπατούμε για να βρούμε ξέφωτο, για να ξεδιψάσουμε από τις πηγές των Αγίων και των Ηρώων. Και με τη δική μας προσπάθεια ανοίγουμε νέα μονοπάτια και δρόμους φωτεινούς, αφήνοντας κατά μέρος την γκρίνια, τη μιζέρια, την απαισιοδοξία. Το ξέρω δεν είναι εύκολο. Τα προβλήματα της οικονομίας, της επιβιώσεως, της καθημερινότητας είναι πολλά Αλλά είμαστε ικανοί για το καλύτερο, το αξίζουμε. 
 Η Ράχη Πιερίας και ο σύλλογος «Τα Πάτρια», δίπλα στα λημέρια των κλεφταρματολών Λαζαίων, χτίζουν το μέλλον επάνω σε ελληνορθόδοξα θεμέλια.
 "δημοκρατία"
Σημείωση: Η ομιλία του π. Θεοδώρου Ζήση, Ομοτίμου Καθηγητού Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. στά ΚΣΤ' "Πάτρια" στη Ράχη Πιερίας 17-21 Οκτωβρίου 2013 στο σύνδεσμο  http://impantokratoros.gr/ECA59876.el.aspx,http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/10/blog-post_1092.html#.UmgfIxC-hdA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!