Η Τουρκία, κύρια πηγή χρηματοδότησης, της ισλαμικής οργάνωσης ‘Χαμάς’



Δεκέμβριος 29, 2013.

Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, έχει διαπιστωθεί ότι η Τουρκία έγινε η κύρια πηγή χρηματοδότησης της ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς».
Ισραηλινές πηγές, δήλωσαν ότι η Τουρκία αντικατέστησε το Ιράν, που ήταν ο μεγάλος χρηματοδότης της Χαμάς έως το 2012.


Οι πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε την επίβλεψη μεταφοράς έως και 250 εκατομμύρια δολάρια ετησίως προς τη Χαμάς και ιδίως προς το ισλαμικό καθεστώς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα χρήματα διοχετεύονται κυρίως μέσω ιδιωτικών πηγών, αλλά με πλήρη συντονισμό από τον Ερντογάν και τους βοηθούς του», αναφέρει η πηγή.

 Η τουρκική πλευρά έχει διοργανώσει τις μεταβιβάσεις μετρητών μέσω άλλων συμμάχων της Χαμάς. Ο Ερντογάν συνεργάζεται με το Κατάρ, το οποίο είχε φιλοξενήσει την ηγεσία της Χαμάς μετά την εκδίωξή της από τη Συρία στα τέλη του 2011.

Η Τουρκία είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο αναγνωρίζει τη Χαμάς και οι πληροφορίες των υπηρεσιών αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει φιλοξενήσει τη Χαμάς υπό τον Σαλάχ αλ Αρούρι, που διευκολύνει τις δραστηριότητες και τις μεταφορές των μετρητών στη Δυτική Όχθη.

Το 2012, το Κατάρ υποσχέθηκε 400 εκατ. δολάρια στο καθεστώς της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως οι πηγές ανέφεραν ότι τα περισσότερα από τα χρήματα απέτυχαν να φθάσουν στο σκοπό τους, λόγω της κρίσης που ξέσπασε στη Ντόχα, με την υποστήριξή της στο νέο στρατιωτικό καθεστώς στο Κάιρο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει καλέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εμποδίσουν την χρηματοδότηση  της Τουρκίας προς τη Χαμάς, υπενθυμίζοντας ότι η υποστήριξη της Τουρκίας υπονομεύει την Παλαιστινιακή Αρχή η οποία ελέγχει το ήμισυ της Δυτικής Όχθης.

Επιπλέον αναφορές, επισημαίνουν ότι η Τουρκία παράσχει εκπαίδευση στις δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς και τονίζουν ότι η τουρκική εκπαίδευση γίνεται από μη κυβερνητικά στοιχεία τα οποία είναι ευθυγραμμισμένα με τον Ερντογάν σε μια προσπάθεια ενίσχυσής τους στη Λωρίδα της Γάζας.


--
WorldTribune
--


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!