Η Ανταρκτική ενδέχεται να κρύβει και διαμάντια

Αυστραλοί και γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά εντοπίστηκαν στην Ανταρκτική κοιτάσματα κιμπερλίτη, ενός πυριγενούς πετρώματος, μέσα στο οποίο συχνά υπάρχουν διαμάντια. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την ύπαρξη του συγκεκριμένου πετρώματος σε όλες τις ηπείρους. «Πρόκειται για την πρώτη αναφορά για εμφάνιση αυθεντικού κιμπερλίτη στην Ανταρκτική», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Communications, αναφερόμενοι στον εντοπισμό τριών δειγμάτων, κοντά στα Όρη του Πρίγκηπα Κάρολου. Στην ήπειρο έχουν ήδη εντοπιστεί άλλα ορυκτά, όπως πλατίνα, χρυσός, χαλκός, σίδηρος και άνθρακας.

Τα διαμάντια σχηματίζονται από καθαρό άνθρακα, σε συνθήκες ακραίας πίεσης και θερμοκρασίας και σε βάθος περίπου 150 χιλιομέτρων στο φλοιό της γης. Οι πολύτιμοι λίθοι έρχονται στην επιφάνεια μέσω ηφαιστειακών εκρήξεων και συνήθως διατηρούνται μέσα σε κιμπερλίτη, γι’ αυτό και η παρουσία του πυριγενούς πετρώματος συνδέεται με την ύπαρξη κοιτασμάτων διαμαντιών.


Ο κιμπερλίτης πήρε την ονομασία του από το Κίμπερλι της Νοτίου Αφρικής, όπου o εντοπισμός μιας μικρής... πέτρας, στα μέσα του 19ου αιώνα, πυροδότησε τελικά κυνήγι διαμαντιών. Σε αυτήν την περίπτωση πάντως, διεθνής συνθήκη του 1991 απαγορεύει για διάστημα τουλάχιστον μισού αιώνα τις εξορύξεις στην Ανταρκτική, εκτός κι αν εντάσσονται στο πλαίσιο επιστημονικών ερευνών.

Οι γεωλόγοι που έκαναν την ανακάλυψη, πιστεύουν ότι ακόμη κι αν πράγματι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα, δεν είναι εμπορικά και οικονομικά βιώσιμα, καθώς η Ανταρκτική είναι απομακρυσμένη και αφιλόξενη. «Έχουμε πολύ δρόμο από αυτό το στάδιο μέχρι τις εξορύξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Τιλ Ράιλι από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής κληθείς να σχολιάσει το εύρημα.http://anekshghta.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!