Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουάριος, 2013

Επιμένει ο πασάς για τους Ιμάμηδες στη Θράκη μας …Απειλεί και ”στέλνει” τον (Ναύαρχο Μπαρμπαρόσα) !

Εικόνα
Με τα «αγκάθια» του μειονοτικού ζητήματος συνεχίζει να στρώνει τον δρόμο του Ελληνα πρωθυπουργού προς την Αγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και χθες παρουσίασε την «ατζέντα Θράκης» στην ΚΟ του κόμματός του. Ο Ταγίπ Ερντογάν και χθες έθεσε «ατζέντα Θράκης» μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του. Με την τακτική αυτή, ο κ. Ερντογάν επιβαρύνει το κλίμα των διμερών σχέσεων, καθώς δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί να παγιδεύσει την ελληνική πλευρά σε διμερή συζήτηση επί του μειονοτικού ζητήματος, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα, και εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στις 5 Μαρτίου στην Αγκυρα δυσχεραίνει τις δυνατότητες συνεννόησης.

Εφτάψυχη χελώνα έμεινε κλεισμένη 30χρονια σε αποθήκη και επέζησε

Εικόνα
Σώα και αβλαβής βρέθηκε μία χελώνα στη Βραζιλία, η οποία είχε μείνει κλειδωμένη επί 30 χρόνια σε μία αποθήκη... Η χελώνα, που ονομάζεται Μανουέλα, ήταν οικόσιτη και ανήκε σε μία οικογένεια που διέμενε στο Ριο ντε Τζανέιρο, αλλά μια μέρα του 1982, που έκαναν εργασίες στο σπίτι και οι εργάτες είχαν αφήσει την εξώπορτα ανοιχτή, χάθηκαν τα ίχνη της. Η οικογένεια προσπάθησε να τη βρει, αλλά εις μάτην και θεώρησε ότι η χελώνα «το έσκασε».

Απερίγραπτες δηλώσεις του ψευδομουφτή της Θράκης

Εικόνα
Λίγες μέρες λοιπόν πριν, ο ψευδομουφτής της Θράκης ξαναχτύπησε με νέες εμπρηστικές δηλώσεις, αυτή τη φορά όσον αφορά το περίφημο πλέον θέμα του διορισμού των ιμάμηδων .  «Να μην εφαρμόσουμε τον νέο νόμο για τους ιμάμηδες» ζητά ουσιαστικά ο μεταμφιεσμένος σε θρησκευτικό λειτουργό παράγοντας της Άγκυρας στο «προξενείο-στοπ» τονίζοντας ότι «πρέπει να μείνουμε πιστοί στους εκλεγμένους μας ιμάμηδες και να μη στηρίξουμε όσους θα φέρει το κράτος»!

RΕUTERS "Μικρό νησί μεγάλο πρόβλημα"

Εικόνα
Όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να συνέρχονται έπειτα από τρία χρόνια μεγάλης οικονομικής κρίσης, εμφανίστηκε η Κύπρος, ένα φαινομενικά μικρό πρόβλημα που όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί, γράφει το Reuters σε ανάλυση με τίτλο: Μικρό νησί, μεγάλο πρόβλημα: Πώς η Κύπρος δημιουργεί προβλήματα στην ευρωζώνη.

Τα πολύτιμα μυστικά που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες

Εικόνα
Εξερεύνηση ναυαγίων σε μεγάλα βάθη, συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ινστιτούτα εντοπισμός ναυαγίων στις ελληνικές θάλασσες, που έχουν δώσει πολύτιμα αρχαία αντικείμενα αλλά και εξίσου...  σημαντικές πληροφορίες για την αρχαιότητα συνιστούν το έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για την σπουδαιότητα του οποίου αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η προϊσταμένη της δρ Αγγελική Σίμωση. Ούτε μία ούτε δύο αλλά 23 περιπτώσεις επέμβασης της Εφορείας σε όλη τη χώρα κατά την τελευταία πενταετία παρέθεσε η κυρία Σίμωση αποδεικνύοντας το εύρος του έργου που επιτελείται.

Να αποτραπεί η κατάρρευση της ΕΕ

Εικόνα
02:30 - 31 / 01/13     Εκτός των τεράστιων σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται σε Ασία και Μέση Ανατολή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ΕΕ. Η αποδυνάμωσή της θα επιδράσει αρνητικά για τη Ρωσία, η οποία επουδενί θέλει να καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τη δεκαετία του1990, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού,«ξεπάγωσαν» -όπως συνηθίζεται να λέγεται-πολλές διενέξεις, οι οποίες είχαν παγώσει στα πλαίσια της αντιπαράθεσης ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, που αντιπροσώπευαν τότε τα δύο μεγάλα στρατόπε

Σημάδια ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας στον Ευρωπαϊκό Νότο

Εικόνα
  Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία αντιστρέφουν ταχύτατα την απώλεια της ανταγωνιστικότητας των μισθών, που αποτέλεσε αιτία της κρίσης της ευρωζώνης, δείχνει νέα έκθεση. Ο οργανισμός ερευνών για τις επιχειρήσεις Conference Board, είπε ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα, που μετρά πόσα κερδίζει ένα εργαζόμενος ανά ώρα για το παραγόμενο προϊόν, υποχώρησε 9.2% στην Ελλάδα μεταξύ του δεύτερου 3μηνου του 2011 και της ίδιας περιόδου για το 2012. Σε Πορτογαλία και Ισπανία, υποχώρησε 5.9% και 2.1% αντίστοιχα, κάνοντας τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και παράλληλα βελτιώνοντας την εικόνα τους ως προορισμούς επενδύσεων. Οι αδύναμες

Πώς ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος αποφεύχθηκε χάρη σε μία παράλειψη της CIA [εικόνες]

Εικόνα
Την 23η Οκτωβρίου του 1962, ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ονόματι Ουίλιαμ Έκερ απογειώθηκε μέρα μεσημέρι με ένα τζετ RF-8 Crusader εξοπλισμένο με πέντε αναγνωριστικές κάμερες και κατευθύνθηκε προς μία ορεινή περιοχή της δυτικής Κούβας, όπου Σοβιετικοί στρατιώτες έχτιζαν εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων μέσου βεληνεκούς με στόχο τις ΗΠΑ. Νωρίτερα, αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο είχε ήδη τραβήξει φωτογραφίες από τα 70.000 πόδια, οι οποίες παρ' όλο που είχαν επιτρέψει στις ειδικούς να εντοπίσουν την παρουσία σοβιετικών πυραύλων στο νησί, δεν ήταν αρκετά ευκρινείς: εάν ο τότε Πρόεδρος Τζον Κένεντι επρόκειτο να πείσει τον κόσμο ότι τα εν λόγω όπλα αποτελούσαν απειλή προς ολόκληρη την ανθρωπότητα, τότε σίγουρα θα χρειαζόταν φωτογραφίες πολύ καλύτερης ποιότητας.

Ο Οίκος Moody's αδειάζει τον Στουρνάρα για την ύφεση

Εικόνα
Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα την περίοδο 2012-2016 παρά τα όποια μέτρα έχουν ή αναμένεται να ληφθούν, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Παράλληλα προειδοποίησε για υψηλό κίνδυνο νέας χρεοκοπίας στο υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα, ενώ άδειασε και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα υποστηρίζοντας ότι η ύφεση δεν θα σταματήσει το 2013.

Χαρτογράφησαν την Βόρεια Κορέα

Εικόνα
Λεπτομερείς χάρτες της μυστικοπαθούς Βόρειας Κορέας δημοσίευσε η Google, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Eric Schmidt στην χώρα. Η Βόρεια Κορέα επί χρόνια ήταν ένα κενό στους χάρτες της Google. Ο χάρτης της χώρας Google Maps δημιουργήθηκε από την υπηρεσία Google Map Maker με τη συνεισφορά των χρηστών του διαδικτύου.

$20 τρις μαύρου χρυσού στα Νότια της Αυστραλίας;…

Εικόνα
Κοιτάσματα πετρελαίου συνολικής αξίας 20 τρις δολαρίων εντοπίστηκαν στην περιοχή της Νότιας Αυστραλίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα Neos Kosmos , αυτό ανακοίνωσε στο Αυστραλιανό Χρηματιστήριο η εταιρία Link Energy που έχει τα δικαιώματα και πραγματοποιεί εξορύξεις στην περιοχή από το 2008. Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Πίτερ Μποντ, είπε ότι «ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην Αυστραλία».

Δεν έγιναν αποδεκτοί οι Αλβανοί με τόπο γέννησης «τσαμουριά» στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Εικόνα
Οι Αλβανοί επιμένουν να γράφουν την «τσαμουριά» ως πατρίδα τους στα διαβατήρια Ιανουάριος 30, 2013. Τίρανα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Έντμοντ Παναρίτι, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Αλβανών πολιτών,  οι οποίοι δεν έγιναν αποδεκτοί σήμερα το πρωί στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο Παναρίτι άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες όπως εκφράστηκαν από τους  Αλβανούς πολίτες που οι ελληνικές αρχές τους επέστρεψαν στην Αλβανία και είπε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών κατά προτεραιότητα  παρακολουθεί την κατάσταση». Το υπουργείο Εξωτερικών, εξήγησε ότι έχει υποβάλει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων με την ελληνική πλευρά σε σχέση με τον ορισμό των τοπωνυμιών, βάσει των διεθνών αναγνωρισμένων πρακτικών στο θέμα αυτό.

Η «εκδίκηση» της Ευρώπης

Εικόνα
Οι έμποροι τηλεδιασκέψεων στις ΗΠΑ που προσπαθούν να πουλήσουν τα τραπεζικά ομόλογα από χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση γνωρίζουν από δύσκολες θέσεις. “Πριν από ένα χρόνο, αφορούσε «το τι συμβαίνει στην Ευρώπη;» και ‘πόσο πιθανό είναι το ευρώ να επιβιώσει;’ ” υπενθυμίζει ο Paolo Basso, ανώτερος τραπεζίτης της Morgan Stanley. Η προώθηση του θέματος των ομολόγων $ 3,5 δισ. για την τράπεζα της Ιταλίας Intesa Sanpaolo αυτό το μήνα ήταν μια διαφορετική ιστορία. “Δεν υπήρχε ούτε μία ερώτηση για το αν το ευρώ πρόκειται να επιβιώσει ... Δεν περιμέναμε τέτοια εντυπωσιακή ανταπόκριση,” θυμάται ο κ. Basso. Στο τέλος, η Intesa πήρε πάνω από 400 παραγγελίες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Μαθήματα συμπεριφοράς για τραπεζίτες

Εικόνα
Οι κανόνες έχουν αλλάξει. «Δεν θα αισθάνεστε άνετα πια στην Barclays και, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θα αισθάνομαστε και εμείς άνετα με εσας για συναδέλφους μας.» Το μήνυμα από τον Antony Jenkins, νέο διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, ήταν απλό: αν δεν σας αρέσουν οι αξίες μας, να φύγετε. Είναι ένα καλό ξεκίνημα για τη μεταρρύθμιση της επικρατούσας κουλτούρας αλλά, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη ιστορία της Barclays, το πρόβλημα με τις αξίες δεν είναι να τις εκφράσει κανείς αλλά να τις εφαρμόσει. Διότι, ακόμη και όταν ορισμένοι εργαζόμενοι της Barclays 'έπαιζαν' με το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου και πωλούσαν σε πελάτες συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων και περιττή ασφαλιστική προστασία πληρωμών, η τράπεζα είχε ήδη ένα φαινομενικά ισχυρό κώδικα δεοντολογίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Εικόνα
31 ΙΑΝ 2013 Ανατολή Ήλιου: 7:28 π.μ. Δύση Ήλιου: 5:43 μ.μ. Σελήνη 18 ημερών Γιορτάζουν: Ευδοξία. Γεγονότα 1696: Η εξέγερση των «κορακιών». Οι νεκροθάφτες του Άμστερνταμ ξεσηκώνονται, επειδή οι αρχές επιβάλουν αλλαγές στη διαδικασία των κηδειών. 1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία,Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση ότιπαραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου,μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα. 1915: Η πρώτη επίθεση με δηλητηριώδη αέρια εξαπολύεται από τους Γερμανούς εναντίον των Ρώσων στη Μάχη του Μπολίμοφ, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους Γερμανούς. 1985: Ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, γνωστή και ως Πρωτοβουλία των 6. Συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής Ραούλ Αλφανσίν και της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε, οι πρωθυπουργοί τη

Ρωσία : Επανδρωμένες βάσεις στη Σελήνη

Εικόνα
Η Roscosmos θα δημιουργήσει στη Σελήνη επανδρωμένες βάσεις. Οι σταθμοί θα μπορεί να έτοιμοι σε περίπου  17 χρόνια. Για τη δημιουργία τους θα χρησιμοποιηθεί το νερό και τα οικοδομικά υλικά που υπάρχουν στο φυσικό δορυφόρο της Γης. Εάν η αποστολή στον Άρη πραγματοποιηθεί σε μερικές δεκαετίες, οι πτήσεις στη Σελήνη και η δημιουργία εκεί μιας μόνιμης βάσης είναι σίγουρα ένας εφικτός στόχος για τα αμέσως προσεχή χρόνια.

Εν αναμονή του «φαινομένου του Κέσλερ»

Εικόνα
© Φωτογραφία: Flickr.com/sammydavisdog/cc-by Το πρόβλημα της υπερπλήρωσης του διαστημικού χώρου από κάθε λογής απόβλητα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής. Αφορμή γι'αυτό αποτέλεσαν οι κυριακάτικες δοκιμές αντιπυραυλικών συστημάτων από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεγάλο «κράξιμο» στον πρίγκιπα Χάρι από αξιωματικούς!

Εικόνα
Νέα προβλήματα για τον «μάχιμο» της βασιλικής οικογένειας, τον 28χρονο πρίγκιπα Χάρι, μετά από τη συνέντευξη της οποία έδωσε όπου περιέγραφε το πώς σκότωνε Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Και δεν είναι οι μόνες ελαφρότητες που ξεστόμισε… Ανώτατοι Βρετανοί αξιωματικοί, μιλώντας με την προϋπόθεση της ανωνυμίας – για ευνόητους λόγους – επιτέθηκαν στον νεαρό πρίγκιπα, με εκφράσεις ότι χρησιμοποίησε γλώσσα «κακομαθημένου, αναίσθητου έφηβου», περιγράφοντας την εικόνα που δημιούργησε με την περιβόητη συνέντευξη.

Δήλωση-απολογία στην Τουρκία για τους ιμάμηδες

Εικόνα
Επιτέλους και ύστερα σχεδόν από 48 ώρες από τις απειλές Ερντογάν αναφορικά με το  καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, το ΥΠΕΞ φαίνεται πως… συγκινήθηκε εκδίδοντας ανακοίνωση αναφορικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Να σημειώσουμε είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντε Αρίντς, ενώ σήμερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν "κάρφωσε" τον Α.Σαμαρά ότι υποχώρησε στην απαίτησή του και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι "το θέμα των ιμάμηδων θα επενεξεταστεί"!  Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του  ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας είπε:

Σκόπια:«Σέβερνα Μακεντόνια»/«Βόρεια Μακεδονία»

Εικόνα
Σκόπια: «Βόρεια Μακεδονία» είναι το τελικό όνομα; Ιανουάριος 30, 2013. Το А 1 он από κομματικές κυβερνητικές πηγές πληροφορήθηκε ότι  η διαδικασία για το όνομα της χώρας ολοκληρώνεται, αλλά περιμένει η κυβέρνηση να περάσουν οι τοπικές εκλογές και ως ημερομηνία γνωστοποίησης αναφέρεται η 27 η Μαρτίου. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτό θα είναι αποτέλεσμα για ένα συμβιβασμό καθώς η διεθνής κοινότητα πιέζει να μην υπάρξει δημοψήφισμα για το όνομα, αλλά να είναι  μόνο κυβερνητική απόφαση που θα καταλήξει σε συμφωνία.

Η σημασία της ΕΕ παραγκωνίζεται…

Εικόνα
Τι προσφέρει η παραμονή στην ΕΕ πέρα από την ευρωζώνη; Αυτό δεν είναι τόσο επιπόλαιο ερώτημα όσο μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά. Είναι, στην πραγματικότητα, το ερώτημα που τελικά η Βρετανία θα πρέπει να απαντήσει αν γίνει το δημοψήφισμα για την παραμονή της. Όμως, δεδομένου ότι η διατήρηση της ευρωζώνης μετατρέπεται στην κύρια ενασχόληση της ΕΕ, ποιο είναι το μέλλον για ένα μη-μέλος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο; Οι υπέρμαχοι της συνεχιζόμενης παραμονής στην ΕΕ συνήθως εμφανίζουν το θέμα της ενιαίας αγοράς ως βασικό επιχείρημα.

Το υπερχρεωμένο νησί της Αφροδίτης

Εικόνα
Τον Ιούνιο του 2012 η κυπριακή κυβέρνηση έκανε έκκληση για διάσωση αφού οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες, στοιβαγμένες με ελληνικά ομόλογα, έπεσαν θύμα της υποτίμησης του ελληνικού χρέους το 2011. Επτά μήνες μετά, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, λέει ότι πρέπει να βρει € 1.000.000.000 το μήνα για να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια και για άλλες δαπάνες. Ωστόσο, η διάσωση θα μπορούσε να μπλοκαριστεί ή να εγκριθεί μόνο με τους όρους που πυροδοτούν εκ νέου το συναγερμό μεταξύ των επενδυτών.

Δεν σε ρώτησα αυτό, Κατερίνα

Εικόνα
Ένα από τα πιο πετυχημένα ανέκδοτα που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα είναι αυτό με την Κατερίνα. Κάποιος τύπος πάει σε ένα μπαρ, βλέπει μια κοπέλα στη μπάρα και κάθεται δίπλα της. Παραγγέλνει ποτό και γυρνάει με ύφος προς το μέρος της. «Τι θα γίνει, Κατερίνα, θα κάνουμε σεξ σήμερα;» τη ρωτάει. Αυτή γουρλώνει τα μάτια και όλο απορία του απαντάει: «Mα δεν με λένε Κατερίνα». Αυτός με φυσικότητα της ανταπαντάει: «Δεν σε ρώτησα αυτό».

Το παράδοξο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων

Εικόνα
  Οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ στο κατώφλι της δεύτερης προεδρικής θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, είναι τεταμένες, αν και αντικειμενικοί λόγοι γι' αυτό δεν υπάρχουν. Οι αιτίες, ως όλα δείχνουν, οφείλονται στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη φορά. Θεωρείται ότι η δεύτερη περίοδος είναι το διάστημα που ο πρόεδρος σκέφτεται την κληρονομιά που θα αφήσει. Ο Ομπάμα, δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν θέλει να τον θυμόμαστε μόνο ως τον πρώτο αφρο-αμερικανό ένοικο του Λευκού Οίκου.

Δανία: Στροφή 180 μοιρών για την εξόρυξη ουρανίου στη Γροιλανδία

Εικόνα
  Η πλειοψηφία του Δανικού κοινοβουλίου δήλωσε έτοιμη να επιτρέψει την εξόρυξη και τις εξαγωγές ουρανίου στη Γροιλανδία, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Δανίας, έπειτα από 30 χρόνια αντίθεσης στην πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η EurActive , η πλειοψηφία του Δανικού κοινοβουλίου, για πρώτη φορά, αποφάσισε να άρει την πολιτική μηδενικής ανοχής της Δανίας σχετικά με το ραδιενεργό μέταλλο, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

"ΑΝ ΔΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ..." Αναλυτικός ονειροκρίτης στην Αίγυπτο του 13ου αι. π.Χ.

Εικόνα
  Το λεγόμενο Βιβλίο των Ονείρων είναι ένας αιγυπτιακός πάπυρος που ανάγεται στους χρόνους του Ραμσή ΙΙ (1279-1213 π.Χ.) γραμμένος σε ιερατική γραφή με κόκκινο και μαύρο μελάνι. Παρά το γεγονός ότι η αρχή και το τέλος του Βιβλίου των Ονείρων έχουν χαθεί, είναι σαφές ότι το χειρόγραφο αυτό περιλάμβανε έναν αναλυτικό κατάλογο με όνειρα και τις ερμηνείες τους και συνιστά έτσι τον παλαιότερο σωζόμενο ονειροκρίτη. Ο πάπυρος (Chester Beatty Papyrus no. III) εκτίθεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, όπου τον κληροδότησε ο πολυεκατομμυριούχος συλλέκτης Alfred Chester Beatty μαζί με άλλους παπύρους που επί το πλείστον σώζουν κείμενα της Βίβλου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Γιατί ο Φίλιππος Β' τίμησε τον Πλάτωνα όταν πέθανε;

Εικόνα
Τι μπορεί να συνδέει τον Πλάτωνα και τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β', τόσο που ο τελευταίος να τον τιμήσει με νεκρώσιμη, επικήδεια τελετή μόλις πληροφορήθηκε το θάνατό του; Την απάντηση έχει δώσει με δύο δημοσιευμένες μονογραφίες και μια τρίτη αδημοσίευτη ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Ιορδάνης Δημακόπουλος, ένας αφοσιωμένος επιστήμονας, με τεράστια εμπειρία στις αναστηλώσεις αρχαίων μνημείων και γνώσεις πέραν του αντικειμένου του, στην ιστορία και φιλοσοφία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ 1 δισ. πετροδόλαρα "έκλεισε" σε 1 ημέρα ο Α.Σαμαράς!

Εικόνα
Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα, την πρώτη ημέρα επίσκεψης του Α.Σαμαρά στην χώρα του Κόλπου, ότι θα επενδύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες, τα οποία θα χρησιμεύσουν για την ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Εικόνα
30 ΙΑΝ 2013 Ανατολή Ήλιου: 7:30 π.μ. Δύση Ήλιου: 5:43 μ.μ. Σελήνη 17 ημερών Γιορτάζουν: Αρχοντής, Αρχοντία, Μαύρος, Μαυρέτα Γεγονότα 1595: Το αριστούργημα του Γουίλιαμ Σέξπιρ Ρωμαίος και Ιουλιέτα κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο. 1823: Ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας. 1827: Έπειτα από πέντε επιθέσεις εναντίον της Καστέλας στον Πειραιά, οι τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κιουταχή εξαναγκάζονται σε υποχώρηση. Ο Μακρυγιάννης και οι άνδρες του τους καταδιώκουν, με αποτέλεσμα να αφήσουν στο πεδίο της μάχης πάνω από 300 νεκρούς. Οι ελληνικές απώλειες ανέρχονται σε 60 πεσόντες.

Δεν άντεξε τις πιέσεις της Άγκυρας ο Σαμαράς;

Εικόνα
Υπόγεια συμφωνία Αθηνών – Άγκυρας για το θέμα των ιεροδιδασκάλων; Ισχυρές πιέσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Άγκυρα, φόβισαν τον Αντώνη Σαμαρά Τελικά, φαίνεται πως το θέμα των ιεροδιδασκάλων, που έγινε αιτία να ταρακουνηθεί η κυβέρνηση, δρομολόγησε άτυπες ενδοκυβερνητικές συσκέψεις που με τη σειρά τους οδήγησαν σε απόφαση να μην "κατέβει" το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για ψήφιση. Όμως, τελικά, αυτό δεν έγινε κατορθωτό να αποφευχθεί και πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονους τόνους η συζήτηση του νομοσχεδίου περί ιεροδιδασκάλων μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μόνο που αυτή η συζήτηση και η ψηφοφορία που ακολούθησε φαίνεται πως όχι μόνο δεν κατόρθωσε να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ενδέχεται λίαν συντόμως να γίνει μία βασική αιτία έως και κατάρρευσης της συγκυβέρνησης, η οποία επίσημα φαίνεται πως έδειξε σθένος, παρά και τις επίσημες πιέσεις που δέχθηκε από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών για να κάνει πίσω.

Η απίστευτη χλιδή των πλουσιότερων ηγεμόνων του κόσμου

Εικόνα
Εμίρηδες ναι, κακομοίρηδες... ποτέ! Δύναμη, εξουσία και χρήμα που δεν τελειώνει: οι δισεκατομμυριούχοι βασιλιάδες του πλανήτη τα έχουν όλα σε αφθονία. Όταν μιλάμε για βασιλικές περιουσίες που κόβουν την ανάσα, το βλέμμα στρέφεται κατευθείαν στη Μέση Ανατολή και την Ασία, παρά το γεγονός ότι και μια χούφτα ευρωπαίοι μονάρχες καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά. Οι περιουσίες τους μετρούν δισεκατομμύρια ενώ οι εξαλλοσύνες δεν τους εγκαταλείπουν ποτέ, καθώς μιλάμε για αδιαφιλονίκητους μονάρχες που κάνουν στα κράτη τους ό,τι προστάζει ο ηγεμονικός τους νους. Ας δούμε λοιπόν πώς ξοδεύουν τις αμύθητες περιουσίες τους οι πλέον... ευκατάστατοι μονάρχες της οικουμένης! Bhumibol Adulyadej: Βασιλιάς της Ταϊλάνδης Περιουσία: 30 δισ. δολάρια Ο πλέον ζάμπλουτος μονάρχης του πλανήτη είναι ταυτόχρονα και ο μακροβιότερος, καθώς κάθεται στον θρόνο από το 1946. Είναι ιδιοκτήτης 3.500 εκταρίων γης στην Μπανγκόκ, ζει στο εκπληκτικό παλάτι Chitralada και διαθέτει στόλο τριώ

Νταβός 2013: Οι εξωγήινοι, οι υπερφυσικές ικανότητες του ανθρώπου και η αθανασία

Εικόνα
  Εκτός από τα παραδοσιακά οικονομικά ζητήματα, στην ημερήσια διάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός εντάχθηκε και η συζήτηση θεμάτων όπως η ανεξέλεγκτη χρήση των τεχνολογιών γενετικής μηχανικής, η ιατρική παρέμβαση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η τεχνητή παράταση της ανθρώπινης ζωής, η ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών.  Τα παραπάνω διαβάζουμε σε δημοσίευμα της Russia Voice, καθώς και σε μια σειρά δημοσιευμάτων του διεθνές τύπου που κάλυπταν τη Σύνοδο του Νταβός.

Bόρεια Κορέα: Στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας εντόπισε η Google

Εικόνα
Η αμερικανική Google δημοσίευσε χάρτη της Βόρειας Κορέας στον οποίο εντοπίζονται στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, στα οποία το κομμουνιστικό καθεστώς στέλνει τους αντιπάλους του, αλλά και ένα κέντρο πυρηνικής έρευνας. Στον χάρτη περιλαμβάνεται μια λεπτομερής άποψη της Πιονγκγιάνγκ με σχολεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, έναν καθεδρικό ναό, μια αγορά και πάρκα από τις δύο όχθες του ποταμού Ταεντόνγκ που διασχίζει την βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Τουρκία : Θέλουν να γίνει η Αγ. Σοφία Τζαμί

Εικόνα
Ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει επαξίως το «παιχνίδι» των προκατόχων του με το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, (αφού από το 2000 και μετά τουλάχιστον 10 φορές έχει ανοίξει και κλείσει), σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, (εφημερίδες Star και της φιλοκυβερνητικής Yeni Ş afak ), η ισλαμική κυβέρνηση του Ταΐπ Ερντογάν σκοπεύει να μετατρέψει ξανά την Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος. Όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, έχει ήδη σχηματιστεί ειδική ομάδα εργασίας στην τουρκική βουλή που επεξεργάζεται σχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας, του μεγάλου αυτού συμβόλου της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, σε μουσουλμανικό τέμενος.

Φ.ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ:ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ

Εικόνα
                                                                                                                          Να δούμε πότ ε εμείς οι Έλληνες, θα ανακαλύψουμε την Ελλάδα… Τα πιο αρχαία μνημεία της βυζαντινής τέχνης που έχουμε στην Ελλάδα, βρίσκουνται στη Θεσσαλονίκη. Στα χρόνια της βασιλείας των Βυζαντινών, η Θεσσαλονίκη ήταν η δεύτερη Κωνσταντινούπολη. Μα κι από τα χρόνια των Ρωμαίων ήτανε πολύ τιμημένη, κι από τότε στέκεται ακόμα η αψίδα του Γαλέριου. Φαίνεται πως αυτού του ίδιου του αυτοκράτορα μαυσωλείο ήτανε κ’ η παράξενη εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου, που θέλουνε να τη δώσουνε οι δικοί μας στους τούρκους για να την κάνουνε τζαμί! Αυτό το σεβάσμιο χτίριο στέκεται χίλια εξακόσια πενηνταεφτά χρόνια. Όπως είπαμε, στην αρχή χτίστηκε για μαυσωλείο. Μαυσωλεία λέγανε τα χτίρια που βάζανε μέσα τις λάρνακες με τα λείψανα των επίσημων ανθρώπων, και τα είπανε έτσι από το πρώτο τέτοιο μεγαλοπρεπές μνήμα που έχτισε η Αρτεμισία, η βασίλισσα της Αλικαρνα

Οι ήσυχοι πολεμιστές συναλλάγματος

Εικόνα
Λίγα οικονομικά θέματα είναι πιο επιρρεπή στην πολιτική παραπλάνηση από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι τελευταίες ημέρες έχουν δώσει ένα άλλο τέλειο παράδειγμα. Την Τρίτη, ως απάντηση στην πίεση από τον Σίνζο Άμπε, το νέο πρωθυπουργό της χώρας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ψήφισε να αυξήσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό από το 1 τοις εκατό έως 2 τοις εκατό και να φτάσει το νέο αυτό στόχο το συντομότερο δυνατό.

Η χρυσή «παραίσθηση» της Γερμανίας

Εικόνα
Ο χρυσός της Γερμανίας μετακινείται. Για πρώτη φορά από τότε που οι επίσημες συναλλαγές χρυσού έγιναν πιο διαφανείς, η Bundesbank έχει ειδοποιήσει ότι ένα σημαντικό μέρος των συμμετοχών της θα μεταφερθεί πάλι πίσω στην πατρίδα από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φαινομενικά, αυτό είναι μόνο ένα θέμα νομισματικής νοικοκυροσύνης. Αλλά γιατί τώρα; Μια πιθανότητα είναι ότι οι Γερμανοί πολιτικοί πιστεύουν ότι πλησιάζουμε ένα σενάριο του τύπου κάθε-χώρα-για-τον-εαυτό-της – και μόνο το γεγονός να φυλάσσεται ο χρυσός από την ίδια την αστυνομία κάποιου αξίζει τα πάντα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Εικόνα
Ανατολή Ήλιου: 7:30 π.μ. Δύση Ήλιου: 5:41 μ.μ. Σελήνη 16 ημερών 1845: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε Το Κοράκι . 1870: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα Αλήθεια  ότι το 1869 είναι έτος εισαγωγής στην Ελλάδα του ποδηλάτου, του «περίεργου τούτου και δυσκόλου άμα είδους παιδιάς και ταχυδρομίας», όπως γράφει η εφημερίδα, και εισαγωγείς του ο βασιλιάς Γεώργιος Α' και ο Παύλος Δαμαλάς, γιατρός και Δήμαρχος Πειραιώς. 1897: Στη Γενική Συνέλευση των Κρητών στο Τζερμιάδο Λασιθίου, κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα. Την ίδια ημέρα, ελληνικός στόλος από 6 τορπιλοβόλα και το πλοίο «Σφακτηρία» αποπλέει από τον Πειραιά για ενίσχυση των κρητών επαναστατών.

Aνοίγει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης;

Εικόνα
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ Για ενδεχόμενο της άμεσης λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Hürriyet με τίτλο «η πόρτα ανοίγει».Οι γείτονες μας φαίνεται πως έχουν βρει δυο φόρμουλες για την επαναλειτυργία τη Σχολής που έκλεισε με εντολή του του τουρκικού κράτους πριν από 41 χρόνια.Η πρώτη φόρμουλα προβλέπει την ένταξη της  Σχολής  Θρησκευμάτων ως  ανεξάρτητο τμήμα  «Ορθοδοξίας». Οι Τούρκοι σχεδιάζουν να διοριστεί στη Σχολή ένας Ρωμιός της Πόλης (σ.σ εννοούν μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου) ως επικεφαλής της Σχολής και να επιτρέπεται στους μαθητές να φορούν ράσα κτλ.

ΠΕΡΑΣΑΝ "ΥΠΟΥΛΗ" ΔΙΑΤΑΞΗ Επικουρικές συντάξεις και εφ'άπαξ, τέλος!

Εικόνα
Δραματική, νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους και σχεδόν εκμηδένιση των εφάπαξ προβλέπουν δύο υπουργικές αποφάσεις που πέρασαν στα... ψιλά, το προηγούμενο διάστημα και αφορούν τον νέο τρόπο καθορισμού των συγκεκριμένων παροχών. Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προαναγγέλλει νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με την επιτροπή που συστάθηκε για την προετοιμασία αυτής, να συνεδριάζει αύριο, δύο υπουργικές αποφάσεις, που υπεγράφησαν χωρίς ιδιαίτερη... δημοσιότητα, ουσιαστικά γκρεμίζουν το οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης και μετατρέπουν τις συντάξεις σε επιδόματα, τα οποία μάλιστα θα αναπροσαρμόζονται, προς τα κάτω, ανά έτος.

Η φωτογραφία του αιώνα: Ηλιοβασίλεμα στον Άρη…

Εικόνα
Ότι και να πεις για αυτή τη φωτογραφία θα είναι πάντα λιγότερο της αξίας της. Φαινομενικά είναι μια απλή όμορφη φωτογραφία ηλιοβασιλέματος. Ίσως κάποιος σκεφτεί τη Σαντορίνη και πει ότι έχει δει καλύτερα ηλιοβασιλέματα… Κι όμως, εγώ θα εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι η καλύτερη φωτογραφία του αιώνα. Αναμφίβολα έχει μια ομορφιά και το χρωματικό φάσμα έχει και αυτό μια ιδιαιτερότητα που την καθιστά μοναδική. Αυτό που την κάνει τη φωτογραφία του αιώνα είναι το τι χρειάστηκε για να βγει αυτή η εικόνα. Για να τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία χρειάστηκε όλη σχεδόν η τεχνολογική πρόοδος της ανθρωπότητας. Μια εικόνα που σχεδόν συνεργάστηκαν όλες οι επιστήμες. Ατελείωτες ώρες έρευνας και επιστημονικών μελετών αποτελούν το υπόβαθρο της.

Παραιτείται υπέρ του γιου της η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας

Εικόνα
Μετά από βασιλεία 33 ετών Η Βεατρίκη είχε διαδεχτεί τη μητέρα της το 1980   (Φωτογραφία:  Reuters )   Χάγη, Ολλανδία Την παραίτησή της από το θρόνο της Ολλανδίας υπέρ του πρωτότοκου γιου της Βίλεμ-Αλεξάντερ ανακοίνωσε τη Δευτέρα η βασίλισσα Βεατρίκη, λίγες ημέρες πριν εορτάσει τα 75α γενέθλιά της. Η στέψη του Βίλεμ θα γίνει στις 30 Απριλίου την επέτειο δηλαδή της στέψης της ίδιας της Βεατρίκης η οποία το 1980 διαδέχτηκε την μητέρα της, Τζουλιάνα.

Δίκτυο κατασκόπων με ιερόδουλες στον τουρκικό στρατό

Εικόνα
Στο έγγραφο των 1.900 σελίδων που βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σμύρνης, περιγράφεται η δράση μιας ομάδας που χρησιμοποιούσε «σοκαριστικές» μεθόδους, όπως χαρακτηρίζονται στον τουρκικό Τύπο , για να αποσπά απόρρητες πληροφορίες του τουρκικού κράτους και του στρατού. Η συμμορία των κατασκόπων στη συνέχεια πουλούσε τις πληροφορίες σε τρίτους. Μάλιστα, μέλη της είχαν παρεισφρήσει σε πολλές δομές του τουρκικού κράτους, για να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά αντικείμενα.

H Γερμανία, η Γαλλία και οι παρενέργειες του τευτονικού μαγικού φίλτρου

Εικόνα
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ενώ μετά τις χώρες του Νότου, αλλά και την Ιρλανδία και την Κύπρο, υπάρχουν φωνές ότι πλησιάζει όλο και πιο πολύ η ώρα της Γαλλίας. Μάλιστα, το Βερολίνο στενεύει όλο και πιο πολύ τα περιθώρια στο Παρίσι, ζητώντας, έμμεσα και ενίοτε άμεσα (ας θυμηθούμε την πρόσφατη έκθεση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για τη γαλλική οικονομία), από τη Γαλλία να λάβει μέτρα λιτότητας, αντίστοιχα των χωρών του Νότου.

Το δολάριο πολλοί εμίσησαν... το χρήμα ουδείς

Εικόνα
Το πρόβλημα για την Ευρώπη, βυθισμένη στην ύφεση και τον πληθωρισμό, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ότι δεν είχε συναλλαγματικά αποθέματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν με υψηλό κόστος. Για τη διευκόλυνση του εμπορίου, χωρίς να απαιτείται καταβολή μετά από κάθε συναλλαγή, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση Πληρωμών το 1950. Υποστηριζόταν από γραμμή πίστωσης σε δολάρια - 15 κράτη μέλη του EPU από τη Δυτική Ευρώπη είχαν τότε θεσπίσει ακριβείς συναλλαγματικές ισοτιμίες ως προοίμιο για την σύνδεση των επιπέδων των εγχώριων νομισμάτων τους και την άρση όλων των περιορισμών για το ενδο-ευρωπαϊκό εμπόριο. Αυτό αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο του επιτυχούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάκαμψης (το Σχέδιο Μάρσαλ), μέσω του οποίου οι ΗΠΑ βοήθησαν στην αποκατάσταση των οικονομιών της Ευρώπης.